Начало Календар Януари Преподобен Теодосий Великий
Преподобен Теодосий Великий

В първите векове на християнството мъченичеството и монашеството послужили за утвърждаване на Църквата. За създаване на образцовото устройство на първите общежителни манастири особени заслуги има преподобен Теодосий Великий (424 - 529 г.). Роден в Магарион, в Кападокия. Родителите му дълго нямали деца и го приели като дар на Провидението и за това му дали името Теодосий (от Бога даден).

В ранна младежка възраст свети Теодосий решил да посети Свещените за християнството места и тръгнал за Йерусалим. Минавайки през Антиохия, той посетил свети Симеон Стълпник (517 -529 г.), който го благословил за извършване на монашески подвиг.

В Йерусалим пристигнал през 450 г. и в покрайнините на града се запознал с подвизаващите се там отшелници. Свети Теодосий се заселил при новопостроената църква на името на Пресвета Богородица, основана от Гликерия, а по-късно се уединил в Юдейската пустиня. Там обитавал една пещера, в която, според преданието, пренощували тримата мъдреци от Изтока, дошли да се поклонят на Младенеца Христос. Светецът се отдал на краен постнически живот и бил удостоен от Бога с дара на чудотворството и прозорливостта. Постепенно неговият подвиг намерил много последователи и през 560 г. преподобен Теодосий Великий основал манастир, който не намирал на 7 км.югоизточно от Йерусалим. Съществуват данни, че неговите последователи достигнали 16 000 души.

Преподобен Теодосий Великий пръв въвел общежитийната форма на монашеството и за това бил наречен "началник на общежитието". През 493 г. Йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, а на свети Сава Освещени (439 - 532 г.) бил поверен надзора на пустинниците. Сред приближените на свети Теодосий имало монаси от различни народности ( арменци, грузинци, гърци). Те имали отделни храмове, в които всекидневно изпълнявали 7-кратно молитвено правило, съгласно устава. За Светото Причастие всички се събирали в главната Богородична църква, където богослужението се извършвало на гръцки език. Всички извършвали социално добротворство - помагали на болни и бедни, извършвали благотворителни дела и не отминавали светските грижи на Църквата за чистотата на Православната вяра.

Преподобен Теодосий Великий доживял до дълбока старост. Светецът е погребан във Витлеемската пустиня, където при тленните му останки се извършвали множество чудеса.

Празникът се почита на 11 януари. 

  • Имен ден празнуват: Богдан(-а), Богомил(-а), Теодосий(-ия), Досьо, Доси, Дочко и др. Носещите името Теодосий могат да празнуват още на 27 ноември.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.