Начало Календар Януари Света мъченица Татяна
Света мъченица Татяна

Света мъченица Татяна произхожда от знатно римско семейство. Възпитана в духа на християнските идеи, тя още в ранна детска възраст се отказала от суетата на светския живот и била посветена за дякониса. След смъртта на император Хелиогабал (218 - 222 г.) на императорския престол се възкачил 16-годишният Александър Север (222 - 235 г.). Майка му, Юлия Мамея, покровителствала християните, а самият Александър изповядвал еклектически убеждения и не се придържал строго към един определен светоглед - в своятя обител младият император съвместявал езически и християнски божества. Тъй като Александър бил непълнолетен, за държавните дела се грижели административните сановници, а те все още били подвластни на противохристиянските разпореждания на императорите Траян ( 98 - 117 г.), Марк Аврелий ( 161 - 180 г.) и Септимий Север ( 193 - 211 г.). В едно от анонимните жития на света Татяна се споменава, че сановниците Улпиан, Виталий и Кай проливали християнската кръв като вода. Те принудили света Татяна да отиде в езическото капище, да се поклони на кумирите и да принесе жертва в тяхна чест. Тъй като светицата отказала да се подчини, била подложена на жестоки мъчения и тъмничен живот. След повечето мъчения тя успвала да се възстанови по чудодеен начин. Била хвърлена сред изгладнели зверове, но те не я разкъсали, а кротко се разхождали около нея. Накрая била осъдена на смърт чрез обезглавяване. 

Паметта на светицата се почита на 12 януари. 

  • Имен ден празнуват: Татяна, Татиана, Таня и др. В етимологичен аспект произхожда от латински и означава "устроителка".

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.