Начало Календар Януари Свети Евтимий, патриарх Търновски
Свети Евтимий, патриарх Търновски

Свети Евтимий, патриарх Търновски, е роден ок. 1327 г. в гр. Търново, в знатно болярско семейство, от рода Цамблаковци. Приобщил се към монашеското братство на свети Теодосий Търновски.

През 1350 г. свети Евтимий Търновски бил назначен за иконом на Кефаларския (Килифарски) манастир, а свети Теодосий се уединил в гората и се отдал на безмълвие (исихия). При него Евтимий всеки ден ходел да го уведомява за делата в манастирската обител.

Когато през 1365 г. св. Теодосий заминавал за Цариград, той взел със себе си четирима от своите ученици, в това число и Евтимий. След кратко боледуване, свети Теодосий умрял в манастира "Свети Мамант". Свети Евтимий заминал за Атон, в лаврата "Свети Атанасий Атонски", в който се подвизавал свети Григорий Синаит, преди да основе своя манастир в Парория. Свети Евтимий бил наклеветен, че крие в килията си съкровище на българските царе и с разследването се захванал лично византийския император Йоан V Палеолот. Макар и невинен, светецът бил заточен на о-в Лимнос.

След освобождаването си от затвора свети Евтимий отишъл в Зографския манастир  и през 1371 г., при завръщането си в България, се заселил в пещера, по течението на р. Янтра. Построил църквата "Света Троица", където скоро се сформирал цял манастир. След смъртта на патриарх Йоаникий през 1375 г. бил избран за Търновски патриарх през най-тежкото за българския народ време. Той ревниво пазел православието от посегателствата на еретичните идеи - грижел се за устоите на българското семейство, взимал мерки против упадъчния морал и проявил изключителен дипломатизъм в общуването си с всички чужденци, които пристигали в столицата.

Патриарх Евтимий развил обширна книжовна дейност - той е известен с преводите си на Василиевата, Златоустовата и Преждеосвещената литургия, на литургията на свети апостол Яков и апостол Петър, с житията на свети Йоан Рилски, Иларион Мъгленски, света Петка Епиватска-Търновска, Филотея Поливотска-Търновска, с похвални слова за света мъченица Неделя, за светите равноапостоли Константин и Елена, Йоан Поливотски и Михаил Воин.

На 17 юли 1393 г. столицата Търново пада под турско робство и патриарх Евтимий се явил пред завоевателите да моли пощада за населението, но те не удържали на думата си и били избити 110 столични първенци. Последвала и смъртна присъда за патриарх Евтимий за посичане при Лобната скала. При изпълнение на присъдата ръцете на палача се вцепенили. Патриарх Евтимий Търновски бил изпратен на заточение през 1394 г., вероятно в Бачковския манастир. Житиеписецът Григорий Цамблак споменава само, че светецът бил изпратен някъде в Македония и умрял през периода 1401 - 1402 г.

  • Имен ден празнува: Евтим. В етимологичен аспект произхожда от санскритското "Ен", с което се обозначава безкраят, скритият Бог. Някои тълкуват името като "благодушие".

Паметта на светеца се почита на 20 януари.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.