Начало Календар Януари Преподобен Максим Изповедник
Преподобен Максим Изповедник

Преподобен Максим Изповедник е роден ок. 580 г. в Цариград, в знатно семейство. Получил добро образование, показал завидни умения в областта на философията и станал един от най-изтъкнатите умове на Изтока за своето време.

Свети Максим бил добър познавач на Платон, Аристотел и неоплатониците. Има изключителен принос в борбата с монотелитската ерес, която представлява видоизменена версия на монофизитството, според което Христос има само една същност - божествена. Монотелитската ерес била създадена от император Ираклий (611 - 641 г.) и Цариградския патриарх Сергий (610 - 638 г.). След излизането на благоприятния за ереста указ, преподобен Максим, който бил назначен на длъжността на императорски секретар, светецът напуснал императорския дворец и се оттеглил в Хризополската обител, до Халкидон, където впоследствие бил избран за игумен. Известно време бил и на о-в Крит, където горещо спорил с монофизитската партия. В края на 30-те години живял в Александрия, а в началото на 40-те години на VII в. бил в Латинска Африка (Картаген), където организирал православно противодействие на монотелитите. Всички жители на Африка го приели за свой духовен наставник и водач. Спорът му с Пир (645 г.) става причина за свикване на няколко епископски събора, на които, заедно с Латеранския събор (649 г.) на папа Мартин I (649 - 653 г.) излезли с ясни постановления за двете естества на Христос. Преподобен Максим твърдо отрекъл правото на императора да се разпорежда с догмите на вярата и поради дързостта си бил изпратен на заточение в Тракия, в крепостта Визия. През 662 г. бил подложен на множество мъчения - отрязали му езика и дясната ръка, за да не може да проповядва и да пише. Същата участ имал и неговия ученик Анастасий, с когото и били изпратени на заточение в Скития. Анастасий умрял още по пътя, а свети Максим умрял на 13 август 662 г. на 82-годишна възраст.

Мъченическият подвиг на преподобен Максим Изповедник бил оценен през 680 г. на VI Вселенски събор, в Цариград, когато православната вяра възтържествувала над ереста. Към най-важните съчинения на светеца се причисляват "Тълкуване на трудни места от Свещеното Писание", обяснения към съчиненията на Дионисий Ареопагит и Григорий Богослов, поредица от догматико-полемични трактати против монофизитите и монотелитите, 400 глави върху милосърдието, 200 и 500 глави на богословски и икономически теми, "Мистагогия" - символично-мистично разглеждане на Църквата и култовите действия, 45 послания.

Паметта на светеца се почита на 21 януари.

  • Имен ден празнуват: Максим(-а), Симо(-а; -на) и др. В етимологичен аспект името Максим произлиза от гръцки и означава "най-голям, най-велик". Носещите името и неговите производни могат да почетат Празника и на 10 април и на 13 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.