Начало Календар Януари Преподобен Анастасий Перски
Преподобен Анастасий Перски

В мирския си живот преподобен Анастасий Перски се наричал Магундат и бил син на персийски маг. Служил в конницата на Хозрой II (590 - 628 г.) и взел участие в похода на пълководеца Шахин, с когото проникнали в гр.Халкидон, Византия. Напускайки войската, той отишъл в Йераполис при р.Нил и се заел да изучава златарство при един християнин. Чрез него преподобен Анастасий навлязъл в лоното на християнските идеи. В Персия християнството станало популярно след 614 г., когато Хозрой превзел Йерусалим и отнесъл със себе си светия Господен Кръст. Магундат заминал за Палестина, а оттам - за Йерусалим, където продължил обучението си при друг златар. Той го завел в храма "Свето Възкресение", където бил кръстен и се отдал на монашество в йерусалимските манастири. Свети Анастасий пожелал да извърши мъченически подвиг. До това време Палестина се намирала под персийска власт и той бил задържан в Кесария Палестинска. Заради изповядване на християнски, идеи светецът бил подложен на разпит, жестоки изтезания и бил хвърлен в тъмница. Бил окован във вериги и принуден да носи камъни, а впоследствие бил умъртвен чрез удавяне, заедно с още 70 други християни през 628 г. Мощите на преподобен Анастасий Перски били пренесени в Йерусалим.

Паметта на светеца се почита на 22 януари.

  • Имен ден празнуват: Анастас, Стас, Тасо, Таско, Ташо и др. В етимологичен аспект името Анастас произхожда от гръцки език и означава "възкръснал". Тъй като се възприема като семантичен аналог на Възкресението, носещите това име и всички негови производни могат да празнуват и на Великден или на 29 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.