Начало Календар Януари Кръщение Господне (Богоявление)
Кръщение Господне (Богоявление)

Има сведения, че този древен Господски празник, Кръщение Господне, е бил почитан още през II в., но до IV в. е честван слято с Рождество Христово. Поради тази причина той е наречен Богоявление - при Раждането Си Христос се "явил" пред света в плът, а при Кръщението Си в свещените води на река Йордан се "явил"пред света за обществено служение.

Именно при Кръщението на Христос се възвестила пред света тайната на Божествената Троица - Отец се явил на човешкия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човечеството. Отецът изрекъл своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата. С потопяването си във водите на р. Йордан Христос взима върху себе си греховете на човечеството и умира под тяхното бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото Възкресение.

Празникът Богоявление се нарича още и Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава в непостижимата тайна на Светата Троица. Богоявленският празник е свързан и с Великото Водоосвещение (Водици) и се нарича Йордановден в чест на свещената река Йордан.

Празникът се чества на 6 януари.

 

  • Имен ден празнуват: Йордан(-ка), Данчо(-ка), Богомил(-а), Борил(-а), Борис(-ка), Богдан(-а), Бончо(-ка), Бистра, Найден, Найда, Божан(-а), Божидар(-а), Божил, Ботьо, Богомил, Мила(-ка), Дарин(-а;-ка), Данко(-а), Теофан, Фани(-ка) и др.

Богдан е име с български произход и означава "даден от Бога". То е български еквивалент на гръцкото "Теодосий". Всички, носещи името Богдан, могат да празнуват и на 11 януари. Богомил е български аналог на гръцкото "Теофил" и означава "мил на Бога". Божидар произхожда от български и означава "дар от Бога". Името е българският еквивалент на гръцкото "Теодор" и за това всички, които го носят, могат да празнуват и на Тодоровден. Борислав е име със старобългарски произход и означава "славен в бой". Дарин е с български произход и означава "подарен". Йордан е име с еврейски произход и е своеобразно посвещение на р.Йордан.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.