Начало Календар Януари Св. Антоний Великий
Св. Антоний Великий

Св. Антоний ВеликийПодвижниците от първите години на възникването на християнството не напускали цивилизования свят, а монахът (самотникът) не се оттеглял все още в пустинните места. Отшелничеството получило първите си образци чрез преподобен Павел Тивейски и преподобен Антоний Великий.  

Свети Антоний Великий е роден ок. 251 година в Среден Египет, в заможно семейство. На двадесетгодишна възраст остава сирак и той се грижи за сестра си и наследеното богатство. На този етап от живота си проявил склонност към подвижнически живот - раздал имуществото си на бедните, поверил сестра си на грижите на един девически дом и се заселил първоначално в една, изсечена в скалите египетска гробница. Преподобен Антоний Великий живял в крайно строго въздържание до 35-годишна възраст, след което преминал от другата страна на р. Нил и в продължение на 20 години се подвизавал в планината при пълно усамотение. Два пъти в годината го посещавал негов приятел, който му оставял хляб и други средства за препитание. Свети Антоний постигнал душевен мир и станал авва, старец-отец на множество монаси. По околните планини възникнали много манастири и отделни килии на пустинно-служители и понякога всички отшелници слушали беседите на свети Антоний Великий, който бил удостоен с дара на чудотворството и прозорливостта. През 311 г. по времето на гоненията на християните, установено от император Максимин, светецът посетил Александрия, столицата на Египет и известно време изнасял проповедите си по рудници и тъмници, а след това, по думите на блажени Йероним (342 - 420 г.), се оттеглил в пустинята. По молба на свети Атанасий Великий посетил Александрия, за да помогне в борбата срещу арианството, което и след Никейския събор от 325 г. не стихвало. С появата си светецът приел в редиците на християнството множество езичници. Той водил оживена кореспонденция с император Константин Великий и синовете му като защитил свети Атанасий от клеветите. Преподобен Антоний Великий живял до 105-годишна възраст и умрял на 17 януари 356 година.

В митологичната памет на българина Празникът, чрез който се засвидетелства почитта към живота и делото на свети Антоний Великий, е популярен като Антоновден.

Паметта на светеца се почита на 17 януари.

  • Имен ден празнуват: Антон(-ия), Антоний, Антоанета, Анто, Дончо, Дона(-ка), Тони(-ка), Антоан,  и др. В етимологичен аспект произхожда от латинското "Антониус", което означава "безценен". Носещите името Антон и всички негови производни могат да празнуват и на 10 юли.

Още празнични икони и светци: 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.