Начало Календар Януари Св. Атанасий Великий
Св. Атанасий Великий

Свети Атанасий Великий, архиепископ Александрийски, е роден през 295 година в Египет, Александрия, в бедно християнско семейство, но получил добро образование. През 312 г. за Александрийски епископ бил назначен свети Александър и той извършил Тайнството Миропомазание над свети Атанасий и посъветвал близките му да го подготвят за църковно служение. След като завършил образованието си, бил приет от Александър за негов духовен син и секретар. През 319 г. той станал дякон.

По това време в Александрия се появила ереста на Арий (280 - 336 г.), която спечелила множество последователи. За изкореняване на арианството били свикани поместните събори в Александрия (323 г.), в Антиохия (324 г.) и Първия Вселенски събор в Никея (325 г.), на който присъствал и император Константин Великий. И на трите събора Арий бил осъден и отлъчен от Църквата, но той имал толкова много последователи, че борбата не спряла дотук и арианите свиквали свои събори. Свети Атанасий Великий пострадал от тях, заради предаността си към православните идеи. Той бил на Никейския събор с епископ Александър. След смъртта на Александър, на 8 юни 326 г., за епископ на Александрия бил избран свети Атанасий. Арий успял да манипулира император Константин Великий и обвинил младия епископ в користолюбие и неуважение към императорските разпоредби, в грубо насилие над клириците. За съдене на свети Атанасий бил свикан събор в Тир през 335 г.  и арианите, служейки си с подмолни средства, заели мнозинство. Атанасий бил осъден и страхувайки се от бунт, император Константин Великий го изпратил на заточение в Галия. Светецът живял в Трир в продължение на 2 години като бил в дружески взаимоотношения с местния епископ Максимин. През 336 г. умрял Арий , а на следващата година умрял и император Константин Великий. царството било поделено между синовете му Константин II, Констанс и Констанций. Тримата наследници решили да върнат всички епископи, които били на заточение, в това число и Атанасий. Враговете му неколкократно успявали да го изпратят на заточения, но той имал силни последователи, които също изповядвали идеята за чистото православие, например папа Юлий I (337 - 352 г.) оправдал светеца на Римския събор през 340 г., а през 343 г. това решение било потвърдено на Сердикийския събор (Сердика - София). От всичките 47 години на своето епископско служение той прекарал 15 години в изгнание, през които написал 3 апологии в защита на православната вяра - "Против езичниците", "Против арианите", "За въплъщението на Словото", "За светата Троица", срещу еретика Аполинарий и разколниците-новациани, "За светия Дух", "Житие на свети Антоний Великий",  тълкования на множество книги от Свещеното Писание, проповеди и послания на различни теми. Именно на него Православната Църква дължи разгромяването на арианството и създаването на Никео-Цариградския Символ на вярата. Свети Атанасий Великий умрял на 2 май 373 г. На 18 януари светата Църква е установила съвместно честване на двамата Александрийски епископи Атанасий и Кирил (444 г.), които имат принос в борбата срещу арианството и несторианството. 

В митологичната памет на българина Празникът, посветен на свети Атанасий Великий, е популярен с името Атанасовден. Според народните представи, Атанасовден е предвестник на пролетта.

  • Имен ден празнуват: Атанас (-ка), Наско (-а), Атанасия и др. В етимологичен аспект произлиза от латинското "Атанасиус", което означава "безсмъртен". Всички, носещи името Атанас и неговите производни, могат да празнуват още на 2 май и 5 юли.  Женските аналози на името "Атанаска' могат да празнуват и на 12 април.

Празникът се чества на 18 януари.

Още празнични икони и светци:  

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.