Начало Календар Август Успение на свети Йоан Рилски Чудотворец
Успение на свети Йоан Рилски Чудотворец

Свети Иван РилскиСвети преподобен Йоан (Иван) Рилски Чудотворец е роден около 876 година в село Скрино, Осоговска планина, край река Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889), на неговия син Владимир (889-893), на цар Симеон Велики (893-927) и на Симеоновия син цар Петър (927-969).

Още в ранна младежка възраст свети Иван Рилски се отказал от суетата на светския живот и се посветил на духовно служение. Дълбоко религиозна личност, той приел монашеството в манастира "Свети Димитрий", при връх Руен, където не само развил заложбите си за духовно-съзерцателен живот, но и получил килийно образование. Въпреки че приел монашеството и опознал в детайли неговите устои, свети Иван Рилски предпочитал уединението и аскетичния начин на живот. Преподобният светец се подвизавал на много места, но накрая се установил  в Рилската планинска пустиня и заедно с многобройните си последователи, основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Умрял на 18 август 946 година. Погребан е в притвора на църквата, в каменна гробница, която се е запазила и до днес.

Около 980 г. мощите на свети Йоан Рилски били пренесени в гр.Средец (София) - това събитие най-вероятно съвпада с времето на неговата канонизация за светец. Историята около тленните останки на светеца е наситена с богата събитийност. На 01 юли Православната Църква е посветила ден за възхвала на тяхното пренасяне от гр.Велико Търново в Рилския манастир.

През 1183 г. унгарският крал Бела III завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван Рилски в своята столица Гран (Остергом). След 4 години той бил принуден да ги върне обратно. След 200-годишно пребиваване в София, българският цар Асен I, след като освободил България от византийско робство, пренесъл тленните останки на светеца в столицата Търново (1195 г.). След като България била завоювана от турците (1393 г.), след 274-годишно пребиваване в Търново, монасите на обновения Рилски манастир пренесли мощите в светата обител през 1469 г, където се намират и до днес.

Свети Йоан Рилски Чудотворец е обявен за изключителен небесен покровител на България и духовен застъпник на българския народ.

Празникът се чества на 18 август.

Още празнични икони и светци:   

 


Свети Иван Рилски Свети Иван Рилски в цял ръст
Свти Иван РилскиСвети Иван Рилски
Свети Иван Рилски Свети Иван Рилски 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.