Начало Календар Август Свети седем мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителят им Елеазар
Свети седем мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителят им Елеазар

Завладявайки Йерусалим, сирийският цар Антиох Епифан извършил множество безчинства в храма, убил много хора, продал в робство около 40 000 души и твърдо бил решен да въведе идолопоклонничеството като вероизповедание. За целта изгорил свещените книги и заставил юдеите да се прекланят пред езическите кумири,  да извършват жертвоприношения в тяхна чест и да ядат от месото на жертвените животни, Повечето местни жители напуснали Йерусалим и се укривали в горите и долините, но войници на Антиох успявали да открият убежищата им, преследвали ги и ги убивали. По това време в Йерусалим живеел старец, носещ името Елеазар. Заради ерудицията си и високите си нравствени добродетели бил дълбоко уважаван от гражданите - считали го за един от най-важните законодатели.  Елеазар отказал да се подчини на заповедите на Антиох, макар и неговите приятели да го убеждавали да извърши езическите ритуали само привидно. Заради неподчинението си бил подложен на жестоки мъчения и впоследствие - умъртвен. Скоро примера му последвали седем от неговите ученици, които произхождали от рода на Макавеите. Един по един Антиох ги подлагал на мъчения, осакатявал телата им като рязал части от тях, но никой не се подчинил на волята му. Когато шест от братята Макавеи били умъртвени, царят предложил на седмия младеж да го обсипе с щедри дарове и почести, ако приеме езическото вероизповедание. Младият мъж отказал, за това Антиох принудил майка му да отиде да го увещава да изпълни царските заповеди. За неподчинението си младият Макавей бил подложен на мъчения и жестока смърт, а по-късно майката последвала участта на децата си.

Втора книга Макавейска от Библията по особено трогателен начин пресъздава непоколебимостта, страданията и героичната смърт на Старозаветните мъченици. техният жизнен път завършил през 180 г.пр.н.е. В Свещената книга не са посочени имената на доблестните младежи, но според църковното предание техните имена са: Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим, Маркел, а майка им се нарича Соломония. Не след дълго  владетелят Антиох Епифан получил справедливо възмездие за извършените безчинства - разболял се от коварна болест и умрял по особено мъчителен начин.

Паметта на Старозаветните мъченици Макавеи се почита на 1 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.