Начало Календар Август Свети 7 момци Ефески
Свети 7 момци Ефески

Светите седем момци били със знатен произход, били деца на видни граждани на Ефес. Те живели по време на управлението на жестокия император Деций (249 - 251 г.), който бил известен с едно от най-безмилостните гонения на християните. Срещу разпространението на християнските религиозни убеждения били вземани разнообразни мерки - навсякъде християните били принуждавани да извършват култови жертвоприношения пред езическите идоли, а в случай на отказ - били подлагани на зверски мъчения и впоследствие умъртвявани публично, по особено жесток начин. Много хора намерили смъртта си, но имало и такива, които напускали населените места и се укривали в пещерите. Между тях били и светите 7 Ефески момци: Максимилиан, Ексакустодиан, Ямвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин и Йоан. Те напуснали града и се заселили в една пещера в планината Охлон, където чрез пост и молитви се подготвяли за мъченически подвиг. Узнавайки за дързостта им, император Деций наредил да бъде затрупан входа на пещерата с камъни, за да бъдат погребани живи. Двама от придворните, теодор и Руфим, сложили сред камъните и оловни плочки с имената на седемте момци. По неведоми Божии пътища, момците заспали нетленни и непроменени за цели 2 столетия.

По чудодеен начин светите седем момци Ефески се пробудили по време на управлението на император Теодосий Млади (408 - 450 г.). Един овчар, който имал нива, в близост до затрупаната пещера, решил да прави нова ограда на кошарата си. Той използвал от камъните, намиращи се на входа. Момците се събудили и един от тях тръгнал да търси храна в града. Той платил на търговеца с монета от времето на император Деций. В хода на разговора бакалинът разбрал каква е ситуацията и скоро всеобщото внимание на гражданите било насочено към момците. Към пещерата тръгнали епископът, управителят на града и много от жителите на града. Император Теодосий Млади бил уведомен за Възкресението на момците и той дошъл лично да им засвидетелства почитта си. След продължително събеседване с него, момците постепенно заспали вечния си сън. Императорът наредил да се изработят за тях седем сребърни ковчега, но през нощта те се явили в съня му с молба да остави тленните им останки да почиват в пещерата. 

Тази поразителна история бързо се разпространила по целия християнски свят. Много летописци, поети и писатели били вдъхновени от мъченическия подвиг на момците и пресътворили преклонението си пред Божието величие.

Съдбата на мощите на седемте Ефески момци е неизестна.

Паметта на светците се почита на 4 август.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.