Начало Календар Септември Свети свещеномъченик Антим Никомидийски
Свети свещеномъченик Антим Никомидийски

Свети свещеномъченик Антим Никомидийски живял в края на III и началото на IV в. Роден е в Никомидия, в Малоазийската област Витиния. От дете бил възпитан в духа на християнските добродетели, отличавал се с честен и миролюбив характер. Злобата и завистта му били чужди - бил изпълнен с обич към всички. Заради доказаните си високи добродетели свети Антим бил назначен за свещеник, а по-късно - и за епископ на Никомидийската катедра.

Свети свещеномъченик Антим Никомидийски управлявал паството си в изключително трудни години - по време на управлението на императорите Диоклетиан и Максимиан. Императорският дворец бил подпален и фанатизирани езичници обвинили християните за това престъпно деяние и започнало ново гонение срещу Църквата. На Празника Рождество Христово били изгорени 20 000 последователи на християнството, а много други били затворени в тъмница. Свети Антим отишъл в едно село, на име Семана, откъдето за известно време управлявал епархията си. Оттук той изпращал писма, с които да укрепи духа на християните. Едно от тези писма било заловено и предадено на император Максимиан и той изпратил 20 конници да заловят свети Антим Никомидийски. Когато отишли в с.Семана, светецът ги приел в дома си, нагостил ги, оказал им всякакви почести и войниците останали във възторг от добрината му. Те не се решили да го отведат под стража и му предложили да се укрие. Свети Антим доблестно отказал и тръгнал с тях с презумпцията, че е нечестно спрямо тях да се постъпва по друг начин. По пътя той беседвал с войниците и те пожелали да приемат свето Кръщение. Когато доближили до една река, светецът ги кръстил.

Епископ Антим Никомидийски се явил пред гонителите си, Максимиан и Диоклетиан. Смело понесъл мъченията си. Бил осъден на смърт чрез посичане. Това станало през 303 г. 

Паметта на светеца се почита на 03 септември.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.