Начало Календар Септември Свети мъченик Мамант
Свети мъченик Мамант

Свети мъченик Мамант е роден през втората половина на Х в. в Пафлагония - област в северната част на Мала Азия, между Понт и Витиния. Родителите му, Теодот и Руфиния, билли знатни и заможни римски патриции. Те познавали евангелското учение и открито изповядвали християнски религиозни убеждения. Междувременно успели да приобщят много езичници към лоното на християнството. По време на гоненията, организирани от император Валериан, те били отведени в Кесария Кападокийска и изправени на съд. Били затворени в тъмница. Бащата умрял в затвора, а майката, Руфиния, по това време била бременна и родила преждевременно сина си Мамант. След раждането и тя умряла.

По това време в Кесария Кападокийска живеела добродетелна вдовица, на име Амия. Тя успяла да измоли упраителя за възможност да погребе телата на християните и видяла в тъмницата новороденото дете. Тя го взела със себе си и решила да го отгледа и възпита като собствен син. До 5-годишна възраст малкият Мамант не проговорил. Вдовицата положила много усилия да му даде възможно най-доброто образование, но преди всичко Амия успяла да го възпита в духа на добродетелност и любов към Христос. Тя починала, когато свети Мамант бил на 14-годишна възраст и преди смъртта си му завещала цялото си богатство.

Скоро след смъртта на Амия отново започнало гоненето на християните в Мала Азия. Недоброжелателни хора доложили на областния управител, че свети мамант не само изповяда християнски религиозни убеждения, но и полага усилия да приобщи и съучениците си към лоното на християнството. Император Аврелиан (270 - 275 г.), който по това време бил на визита в Кесария Кападокийска, повикал при себе си 15-годишния момък и започнал да го убеждава да се откаже от християнството като му обещал да го вземе при себе си, в двореца. Мамант твърдо отказал да се подчини на императорската воля. За назидание, бил подложен на множество мъчения, след което го захвърлили на брега на морето. Момъкът успял да оздравее по чудодеен начин и се заселил в пустинна местност, в планината при Кесария Кападокийска.

Слухът за чудодейното оцеляване на свети Мамант достигнал до управителя и той изпратил войници да го доведат. Светецът отново бил подложен на жестоки мъчения. Пуснали го при дивите зверове, очаквайки да го разкъсат, но те останали кротки и невъзмутими пред младежа. Управителят заповядал да го убият с камъни, а езическият жрец му нанесъл смъртоносно нараняване с вила. В това състояние бил изоставен на Божията воля. Младежът с много усилия успял да отиде до една пещера, където издъхнал през 275 г.

Вярващите често идвали в тази пещера да възпоменат паметта на светия мъченик. Край гроба му ставали множество чудеса и за тях споменава свети Василий Великий, архиепископ Кесарийски. Край Цариград бил изграден манастир, носещ името на свети Мамант. В него през 1363 г. се поминал свети Теодосий Търновски.

Паметта на светеца се почита на 02 септември.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.