Начало Календар Септември Свети пророк Мойсей Боговидец
Свети пророк Мойсей Боговидец

Свети пророк Мойсей Боговидец бил третото поред дете в семейството на Аврам и Йохаведа, принадлежащи към Левиевото коляно. По-големият му брат се казвал Аарон, а сестрата - Мариам. 

Пророк Мойсей е роден ок.1550 г. пр.н.е., когато угнетяването на евреите в Египет било особено изразително. Фараонът Тутмос (1557 - 1501 г. пр.н.е.) виждал, че предприетите срещу евреите негативни мерки не били достатъчно ефективни и не намалили размножаването им, за това издал заповед те да бъдат избивани още при раждането им и всички новородени мъжки деца да бъдат хвърляни във водите на р.Нил. Йохаведа криела детето си в продължение на три месеца, но осъзнала, че няма да може да го опази от жестокостта на фараона, за това го положила в кошче, намазано с асфалт и смола и го пуснала в тръстиката до брега на р.Нил. Мариам наблюдавала отдалече какво ще стане с братчето й. По едно време дъщерята на фараона дошла да се къпе в реката и видяла кошчето с малкото дете. Тя го харесала, видяла малката Мариам и я помолила да го занесе при майка си да го кърми, докато порастне. След като го отбила, Йохаведа го предала на фараонската дъщеря. Тя го осиновила и му дала името Мойсей, което е семантичен аналог на "изваден от водата". 

Макар и да бил възпитаван в царския дворец, Мойсей не изгубил съзнанието за своята етническа принадлежност - той не забравил еврейския си произход и не престанал да обича своя народ. Когато навършил 40-годишна възраст, той установил по-тесни контакти със своите сънародници и много страдал, когато виждал на какъв тормоз са изложени.

Веднъж видял как един египтянин издевателства над роб-евреин и в гнева си го убил. Престъплението му станало известно на фараона и за да избегне отмъщението му, пророк Мойсей избягал в Мадиамската страна. Там бил приет радушно в дома на свещеника Йотор, а по-късно се оженил за дъщеря му Сенфора. Родили им се двама сина - Гирсам и Елиезер. През следващите 40 години Мойсей се занимавал със скотовъдство - бил пастир и се занимавал със стадата на тъста си. 

Дошъл денят, в който Мойсей бил призован от Бог да стане водач на своя народ. По Божие внушение той напуснал дома на тъста си и тръгнал към Египет. Там бил посрещнат радушно от Аарон. Около двамата братя се събрали много евреи и те спечелили доверието им. Новият фараон Аменофис II отхвърлил искането на Мойсей да бъде разрешено на евреите да излязат от Египет. По Божия повеля, в Египет последвали 10 тежки природни бедствия и чак тогава на двамата братя било позволено да изведат евреите. Като всепризнат вожд Мойсей наредил на сънародниците си да празнуват Първата Пасха в чест на своето Освобождение (обрядът залегнал в основите на Великденските Празници). Те трябвало да заколят пасхално агне, да ядат безквасен хляб и горчиви треви в пълна готовност за път, с тояги в ръце.

Мойсей искал да поведе народа си по най-краткия път за Ханаан, но получил от Бога заповед да продължи на юг, към Пихахирот, а оттам - през Червено море. Египтяните започнали да съжаляват, че освободили евреите и тръгнали да ги гонят, за да ги върнат обратно. По чудодеен начин Червено море се разтворило и дало възможност на Божия народ да мине през него като по суша. Когато египтяните тръгнали по същия път, то се събрало отново и водите му погълнали цялата фараонова войска. 

По пътя за Синай с Божия помощ Мойсей направил горчивата вода годна за пиене, а в пустинята получил храна за народа си - пъдпъдъци и манна. Пророкът станал посредник между Бога и своя народ. В Синайската планина след 40-дневен пост  Мойсей получил Десетте Божии заповеди и много други напътствия за морален живот. При своя Втори престой в Синайската планина получил нови скрижали с Десетте Божии заповеди, тъй като в пристъп на ярост заради идолопоклонничеството на евреите той счупил първите. 

Когато стигнали Миавската равнина, пророк Мойсей произнесъл своите прощални слова пред еврейския народ и поставил за свой заместник Иисус Навин. Изкачил се на планината Нево , откъдето видял Обетованата земя и починал там на 120-годишна възраст. Гробът му останал неизвестен за евреите. 

По Божие откровение при странстването си из пустинята Мойсей написал първите пет книги от Свещеното писание, известни като Мойсеево Петокнижие - Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие. 

Паметта на светеца се почита на 4 септември. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.