Начало Календар Септември Свети праведни Захарий и Елисавета
Свети праведни Захарий и Елисавета

Светите праведни Захарий и Елисавета живели по времето на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. пр.н.е. до 3 г. след Рождество Христово. Съпругата на свети Захарий, Елисавета, била братовчедка на света Анна, майката на Пресвета Богородица. Те живеели праведно и стриктно следвали духа на здравия човешки морал. Те били в напреднала възраст и нямали свои деца, но продължавали усърдно да се молят на Бога да стори за тях чудо. Съпрузите живеели в гр.Хеврон. Свети Захарий бил свещеник и заедно с други свещеници, които обслужвали култовите ритуали в Йерусалимския храм, били разделени на смени. Когато свети Захарий бил на смяна и трябвало да извърши жертвоприношение, по време на каденето му се явил свети архангел Гавриил и му съобщил, че неговата молитва е чута. Съпругата му Елисавета ще роди син, който ще бъде наречен с името Йоан. Ангелът възвестил, че синът му ще бъде велик светец и Предтеча на Изкупителя на човечеството, Христос.  Ще бъде приемник на духа и силата на свети пророк Илия. След Благовестяването свети Захарий онемял. На шестия месец след това събитие свети архангел Гавриил бил изпратен в Галилейския град Назарет да възвести на Пресвета Богородица, че ще бъде майка на Христос, Спасителя на човечеството. Разбирайки тази новина, Пресветата Дева се отправила към гр.Хеврон, за да сподели своята радост с Елисавета. При нея останала около три месеца, след това се завърнала у дома си. 

Когато настъпило времето, света праведна Елисавета родила своя син. На осмия ден трябвало да дадат име на младенеца и светицата го нарекла Йоан. След Раждането на Христос юдейския цар Ирод се разтревожил за властта си , тъй като Иисус е потомък на цар Давид. Той издал заповед за избиването на всички деца до 2-годишна възраст във Витлеем и околностите му. В тази група от деца влизал и Йоан, за това Елисавета се укрила в пустинна планинска пещера. Родителите на свети Йоан Предтеча вече били на преклонна възраст и скоро след това починали. Свети Йоан останал сам в пустинята, откъдето произхожда и прозвището му Пустинник. 

Паметта на светците се почита на 5 септември.

  • Имен ден празнуват Захарий и Елисавета, Елиса, Елиза, Елизабет, Бети, Бетина, Лиза, Савела, Изабела и др. В етимологичен аспект името Елисавета произхожда от еврейски и означава "почитаща Бога". 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.