Начало Календар Септември Свети мъченици Ромил и Евдоксий
Свети мъченици Ромил и Евдоксий

Император Траян (98 - 117 г. от н.е.) предприел едно от най-жестоките гонения срещу християните. Когато тръгнал на Изток с войската си, за да усмирява непокорните си поданици, до него стигнала мълвата, че сред войниците му има 11 000 християни. Разгневен, императорът заповядал всички те да бъдат лишени от военни звания и да бъдат изпратени на заточение в арменския град Митилин. Предприемайки тези мерки, той смятал, че повечето войници ще се откажат от християнските си убеждения и отново ще приемат езическата вяра, но очакванията му не се оправдали. При него се явил началникът на стражата, Ромил, който се опитвал да го убеди в неефективността на тези мерки - със заточението на толкова много войници имперската войска става слаба и много уязвима. В същото това време редиците на християните са многобройни и непрекъснато се увеличават. Освен това, самият Ромил бил закърмен в духа на християнските идеи. Император Траян заповядал Ромил да бъде подложен на зверски изтезания, но духът на мъченика останал несломим. Впоследствие светецът бил обезглавен, а останалите войници-християни били изпратени на заточение. От всички тях 10 000 души били наказани с кръстна смърт, а много други намерили смъртта си още по време на мъченията.

Свети Евдоксий бил военачалникпо време на управлението на император Диоклетиан (284 - 305 г.). Изповядвал християнски религиозни убеждения. Когато започнало едно от жестоките гонения срещу християните, много от вярващите се заселили в различни пустинни места. Свети мъченик Евдоксий, заедно със съпругата си Василиса и децата си също потърсили убежище в необитаема местност. Императорът изпратил отряд войници да го издирят. След като го намерили, свети Евдоксий радушно ги посрещнал в жилището си и тръгнал доброволно с тях към града. Светецът бил повикан на разпит при управителя. Той му предложил да се откаже от християнските си убеждения и така да запази военните си звания, живота си и общественото си положение. Мъченик Евдоксий отказал да извърши жертвоприношение на езическите идоли и заради дързостта си бил наказан с множество мъчения и впоследствие бил осъден на смърт. Възхищавайки се от неговата непреклонност и стоическия му подвиг, много от войниците също приели християнските религиозни идеи. По пътя към лобното си място свети Евдоксий видял съпругата и децата си. Последната му воля, отправена към тях, била да почитат деня на смъртта му като радостно събитие, тъй като животът му е живот, отдаден на Христос. Сред тълпата от вярващи свети Евдоксий видял и приятеля си Зенон, който пламенно го уведомил, че също изповядва християнски убеждения. Зенон бил умъртвен незабавно от войниците, а впоследствие и свети Евдоксий бил увенчан с мъченически венец. В името на християнството загинали и главните военачалници, които били въведени в лоното на християнската вяра от свети мъченик Евдоксий през 311 г. В знак на почит към делото и паметта на светеца в Цариград бил построен храм, носещ неговото име. 

Паметта на светите мъченици се почита на 6 септември.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.