Начало Календар Септември Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора
Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора

Сестрите-мъченици света Минодора, Митродора и Нимфодора живели в края на III в. и началото на IV в. в обл. Витиния,  намираща се в северозападната част на Мала Азия. В детството си били възпитани в духа на християнските идеи и още в младежка възраст проявили изразителни наклонности към съзерцателен и уединен живот. Решили да се откажат от суетата и лицемерието на светските представи, напуснали родния си дом и се заселили в необитаема местност в Никомидия, недалеч от планината Пития, в близост до лековити топли минерални извори. Там живели скромно, праведно, в пост, труд и непрестанни молитви. Заради доказаните си изключителни морални добродетели, били удостоени от Бога с дара на чудотворството. Започнали да лекуват болни и недъгави хора, намирали добра дума за всеки и вестта за лечителските им способности се разнесла мноого бързо в околността. 

По това време започнало едно от най жестоките гонения на християните, организирано от император Диоклетиан. Управителят на Витиния, Фронтон, узнал за делото на светите лечителки и заповядал да бъдат изправени на съд. Присъстващите на организирания от него съдебен процес били удивени от красотата, добродушието и благородството на светиците. Фронтон дълго ги увещавал да се откажат от християнските си религиозни убеждения и да извършат жертвоприношение пред езическите идоли, но те не се съгласявали. Обещавал им богатства, почести, високо обществено положение, изискано общество, семеен уют и благородни съпрузи, но не успял с нищо да ги изкуши . Накрая управителят заповядал Митродора и Нимфодора да бъдат затворени в тъмница, а най-голямата сестра, света Минодора, била подложена на множество жестоки мъчения. Още по време на изтезанията тя се увенчала с мъченическа смърт. На четвъртия ден след смъртта й обезобразените й тленни останки били показани на сестрите й за назидание. Към тях била отправена заплахата, че ще ги сполети същата участ, ако откажат да принесат жертва на езическите кумири, но те твърдо и непреклонно отстоявали християнските си религиозни убеждения. Впоследствие също били подложени на изтезания и наказани с мъченическа смърт. Разгневеният управител заповядал да бъдат изгорени тленните им останки, но още при подготвянето на кладата, от небето паднал гръм и осуетил намеренията на войниците. Добри християни погребали тленните останки на девойките в един общ гроб, намиращ се в близост до минералните извори, при които живели. След време там бил издигнат християнски храм в памет на светите мъченици минодора, Митродора и Нимфодора. Това се случило между 305 и 311 г.

Паметта на светиците се почита на 10 септември. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.