Начало Календар Септември Преподобна Теодора Александрийска
Преподобна Теодора Александрийска

Преподобна Теодора Александрийска живяла през V в. , родена е в гр. Александрия. Била омъжена за добродетелен съпруг и с него водели хармоничен и миролюбив живот.

В момент на слабост света Теодора извършила прелюбодеяние. Осъзнавайки силата на духовното си падение, тя решила да изповяда греха си пред игуменката на намиращ се в близост девически манастир. Смъдрите си слова монахинята успяла да я убеди във всеопрощаващата сила, величието и благородството на Христос. Смирена, преподобна Теодора решила да се оттегли в манастир, при това - мъжки, където твърдо трябвало да се бори с изкушенията на плътта и да отстоява силата на човешката духовност.  Тя се отправила към манастира Октодекат, който се намирал в околностите на Александрия. 

Пред игумена на мъжкия манастир преподобна Теодора Александрийска се представила като Теодор и горещо го помолила да я причисли към групата на монасите, населяващи поверената му света обител. Постъпвайки на монашеско служение, света Теодора се отдала на всенощни молитви и проявявала изключително усърдие в ежедневните всеобщи занимания на братята. В лоното на светата манастирска обител светицата преживяла в продължение на осем години и заради проявените изключителни духовни добродетели била удостоена от Бога с дара на чудотворството. 

Преломен момент в живота на света Теодора Александрийска настъпил, когато тя била изпратена в Александрия да закупи пшеница за нуждите на манастира.  Игуменът й препоръчал, в случай на нужда, да остане да пренощува в Ениатския манастир, който е разположен на 9 км. от Александрия. В манастирската страноприемница, където се установила преподобна Теодора, през същата нощ се намирала дъщерята на игумена на Ениатския манастир.  Тя била пленена от красотата на младия псевдомонах и се опитала да склони светицата към извършване на блудство, но намеренията не се увенчали с успех. В яда си непокорната девойка извършила грях с друг гост на манастирската страноприемница. 

С купеното жито света Теодора се завърнала в своята света обител. Спокойните дни не продължили дълго за нея - дъщерята на игумена, която била бременна, обвинила за грехопадението си света Теодора. Игуменът на Ениатския манастир уведомил игумена на манастира Октодекат за провинението на монаха Теодор. Когато настъпил моментът, младата жена родила момче и разгневените Ениатски монаси донесли детето в манастира на преподобна Теодора. Игуменът на Октодекатския манастир и братята-монаси решили за всеобщо назидание да прогонят младия Теодор и поверили на грижите му новороденото.

Света Теодора Александрийска се заселила в изоставена сиромашка колиба, намираща се в близост до манастира Октодекат. Овчарите, които пасяли стадата си в околността, се смилили над нея и детето и редовно й помагали с мляко и храна. Монасите се отнасяли към нея с пренебрежение, но тя понасяла твърдо всички оскърбления. Светицата и детето устоявали на мизерията и суровия климат в продължение на 7 години. Игуменът на манастира Октодекат виждал проявения стоицизъм, смилил се над изгнаниците и отново приел в светата обител преподобна Теодора и невръстното дете. 

Когато усетила, че краят на земният й път наближава, света Теодора Александрийска се уединила в килията си и дала на сина си множество ценни духовни наставления за воденето на добродетелен и човеколюбив живот. Тя го посъветвала безкористно да помага на бедните, да бъде справедлив в преценките си, да се отнася с послушание и безропотно уважение към наставленията на братята от духовната обител и никога да не забравя техния скромен отшелнически живот в малката бедняшка колиба. Някои от монасите чули прощалната беседа на света Теодора с момчето и съобщили на игумена за блажената й смърт. Молейки се пред тленните останки на светицата, те разкрили тайната за половата принадлежност на мъченицата и си дали сметка за несправедливите си постъпки спрямо нея. Това се случило през 472 г.

Научавайки за смъртта на преподобна Теодора Александрийска и многобройните й монашески подвизи, нейният съпруг се отказал от суетата на светския живот и приел монашеството. Той се заселил в манастира Октодекат и до края на земния си път обитавал нейната монашеска килия. 

Детето, което света Теодора осиновила и отгледала, приело нейното монашеско име и прилежно изпълнило нейните предсмъртни духовни наставления. В по-зряла възраст младият мъж станал игумен на манастира Октодекат.

Паметта на преподобна Теодора Александрийска се почита на 11 септември. 

  • Освен на Тодоровден, носещите името Теодор (-а) и всички негови производни могат да празнуват имен ден и на 11 септември. В етимологичен аспект името произхожда от гръцки и означава "Божи дар". Тодоровден се съотнася към т.нар. "триодни" празници - датата на неговото отбелязване е променлива и влиза в пряка взаимовръзка с почитането на цялостния Великденски празничен комплекс. Празнува се още на 8 февруари, 17 февруари, 20 април, 18 май, 11 ноември. 
 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.