Начало Календар Септември Свети свещеномъченик Автоном
Свети свещеномъченик Автоном

Свети свещеномъченик Автоном живял в края на III и началото на IV в. Заемал висок духовнически пост - бил епископ в Италия. По време на жестокото Диоклетианово гонение на християните той напуснал пределите на Италия и се заселил в Малоазийската област Витиния. 

В малкия град Сореос, намиращ се в близост до Никомидийския залив, свети свещеномъченик Автоном бил приет с изключителни почести в дома на Корнилий. Свещеномъченик Автоном започнал усърдно да разпространява идеите на Християнското учение и успял за кратко време да приобщи множество езичници към лоното на Църквата. Заради нарастналия брой новопокръстени християни, скоро възникнала необходимост от построяването на нов християнски храм - света обител, в която да се разпространява Учението на Христос и да се извършват богослужения. Общината на град Сореос удовлетворила тази духовна потребност и бил построен храм, носещ името на Архистратиг Михаил.

За нуждите на вярващите, свети Автоном обучил свещеници, които да обслужват  религиозния култ и да направляват Църковния живот в общината. Светецът ръкоположил Корнилий за дякон и се преселил в Исаврия и Ликаония, където продължил да прокламира идеите на християнството. След време отново се завърнал в малкото градче Сореос и ръкоположил Корнили за свещеник.

След пристигането на император Диоклетиан в Никомидия гонението на християните се разразило с особена жестокост и фанатизираните езичници започнали да издирват свещеномъченик Автоном. Светителят си спомнил думите на Христос: "Когато ви гонят от един град, бягайте в друг." и отпътувал за Клавдиопол, разположен на брега на Черно море. Тук свещеномъченик Автоном се подвизавал, докато затихне Сореоското гонение на християните, след което се преместил в Лимна, в близост до Сореос. Той продължил със същото усърдие да разпространява идеите на Християнското учение и да приобщава нови поклонници към лоното на Вярата. 

Веднъж, по време на голям празник, езичниците засвидетелствали своята почит към върховно езическо божество. След завършването на култовия ритуал християните нахлули в капището и унищожили всички свещени реликви. С цел отмъщение разгневените езичници нападнали християнския храм, разгонили вярващите и избили свещениците, в т.ч. и свети свещеномъченик Автоном. Това деяние било извършено през 313 г. от н.е. 

Една благочестива дякониса, на име Мария, се погрижила за тленните останки на светителя Автоном и ги погребала, според изискванията на християнския погребален ритуал. Няколко години по-късно бил построен храм в негова чест.

Паметта на свети свещеномъченик Автоном се почита на 12 септември.

Още празнични икони и светци:

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.