Свети Лука

Резбован кръст

Свети апостол и евангелист Лука е един от седемдесетте ученици на Христос. Автор е на "Деяния на светите апостоли", както и на едно от четирите канонични Евангелия.

Свети Лука е роден в Антиохия и произхожда от нерелигиозно гръцко семейство. Изучава хуманитарна медицина и същевременно с това се занимава с живопис. Името на свети Лука се свързва с изобразяването на първата християнска икона на Богородица с Младенеца, на Христос и на светите апостоли Петър и Павел. Светецът се счита за основоположник на християнската култова живопис, на християнската иконографска традиция. Възприеман е като покровител на художниците (наименованието "худо" произхожда от латински и е семантичен аналог на "знаещ и можещ човек"). Неговият творчески символ е крилат бик.

Символите на четиримата евангелисти (Йоан Богослов, Матей, Марко и Лука) имат пряко отношение към пророчествата на свети пророк Йезекиил и неговото видение за четирите животни. Подобно пророческо видение имал и свети Йоан Богослов: " ...пред престола - стъклено море, подобно на кристал; и в средата на престола и около престола, четири животни; първото животно приличаше на лъв второто животно като теле, третото животно имаше като човешко лице, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел". (Откр. 4, 6, 7). В зависимост от тълкуванията, тези животни символизират четиримата евангелисти, авторите на четирите канонични Евангелия, съставляващи Новия Завет. Всеки един от тях по свой специфичен начин разкрива самоличността на Спасителя - Матей го представя като безгрешен човек, като олицетворение на съвършенството и в процеса на творческо съзидание до свети апостол и евангелист Матей е изобразено покровителственото символно присъствие на ангел. Свети апостол и евангелист Марк описва Христос като "кралят" и до него е пресъздадено кралското животно - лъв. Свети евангелист Лука описва Спасителя като "... един Бог, който се въплъти и жертва себе си за греховете на човечеството" - до него, респективно, е жертвеното животно, теле. Четвъртият евангелист, свети Йоан Богослов, представя Христос като "... този, който победи смъртта и се възнесе при Бог-Отец"...За негов творчески символ е избран орелът. 

Икона

След смъртта на свети апостол Павел евангелист Лука започва да проповядва светото Евангелие в различни провинции на Римската империя - Македония, Италия, Далмация и др. Проповедническата му мисия продължава около 84 години. Според едно от преданията, свети Лука бива заловен от разярени последователи на езическия култ и за назидание на християните, бил обесен на маслинено дърво в гръцкия град Тива. 

  • В етимологичен аспект наименованието Лука произхожда от латински и означава "светъл, светещ, сияещ". Имен ден празнуват: Лука, Лукан, Луко, Луша и др. Носещите името и всички негови производни могат да празнуват още и на 23 март.

Празникът се чества на 18 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.