Начало Календар Октомври Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец
Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Икона на свети Иван Рилски ЧудотворецПреподобен Иван Рилски Чудотворец е една от най-ярките духовни личности, които се причисляват към Пантеона на българските светци. Неговото монашеско име е Йоан.

Преподобен Йоан Рилски е признат за небесен закрилник, духовен водач и застъпник на целия български народ и на българите по света. Той е патрон, основател и покровител на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилският, намиращ се в полите на Рила планина. Заради упражняваната от него дългогодишна просветна, възпитателска и духовническа дейност, светецът е считан за патрон на българските будители. С изключителните си морални добродетели още приживе е заслужил да бъде наричан "земен ангел и небесен жител" - подобна чест е оказвана само на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Преди смъртта си свети Иван Рилски се отдал на пълно уединение и съставил своето "завещание" - обръщение към българския народ ("Завет на свети Иван Рилски Чудотворец"). По своята същност и степен на значимост той се извисява до нивото на Паисиевата "История Славянобългарска".

Заради високите си нравствени добродетели свети Йоан Рилски е удостоен от Бога с дара на чудотворството - това е една от причините през 1996 г.светецът да бъде избран от Българския лекарски съюз за покровител на българските медици. По традиция, на 19 октомври за доказани високи професионални умения, се връчва и отличието "Лекар на годината". 

Култът към свети Йоан Рилски Чудотворец надхвърля пределите на нашата Родина. Предполага се, че процедурата по канонизирането на светеца е извършена през Х в., когато мощите му са пренесени от гр.Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата, носеща името на свети апостол и евангелист Лука.

Православната църква отдава почитта си към делото на преподобен Йоан Рилски Чудотворец няколко пъти в годината: на 18 август е денят на неговото Успение, а на 01 юли се почита Връщане мощите на светеца от Велико Търново в Рилската света обител.

Празникът се чества на 19 октомври. Денят е популярен и като "Отчов ден" - празник, устроен в чест на бащата, ден на отеца, на духовния покровител.

Още празнични икони и светци:   

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.