Начало Календар Октомври Свети апостол Ананий
Свети апостол Ананий

Свети Ананий е един от 70-те апостоли, последователи на Христос. Заемал епископски сан в гр.Дамаск, Сирия. Апостол Ананий по чудодеен начин бил изпратен от Бога в Йерусалим, на ул."Права", където се намирал невиждащият Савел. Слагайки върху него ръцете си, с Божията помощ апостол Ананий успял да го излекува и да възвърне зрението му.

Савел повярвал в могъществото и величието на християнския Бог и бил въведен от апостол Ананий в Тайнството свето Кръщение като получил името Павел. Житейското изпитание и уроците, които научил от него, предизвикали катартичен ефект върху представите на светия апостол. По думите на свети Йоан Златоуст, той станал "...от вълк - агне, от трънак - лозе, от плевел - пшеница, от враг - приятел, от богохулник - богослов." 

От Дамаск свети апостол Ананий посещавал различни градове, където изнасял проповедите си за живота и делото на Христос. Той приобщил към лоното на християнските убеждения много езичници. Когато извършвал своята просветителска мисия в гр. Елевтеропол, управителят Лукиян се опитал да го застави да извърши жертвоприношение на езическите кумири и да се откаже от християнската вяра. Свети апостол Ананий отказал да се подчини и заради дързостта си, бил подложен на множество жестоки мъчения. Впоследствие бил убит с камъни извън пределите на града. Тленните останки на светеца били пренесени и погребани в Дамаск от християни.

Паметта на свети апостол Ананий се почита на 01 октомври.

  • Имен ден празнуват: Анани (-й; -ия), Анко (-а), Анчо, Нано (-а), Наню и др. В етимологичен аспект произхожда от еврейски и означава "Божия благодат". Всички, носещи името Ананий и неговите производни, могат да отдадат почит на светеца и на 17 декември, когато Православната Църква почита живота и делото на библейския свети пророк Даниил.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.