Начало Календар Октомври Свети Йоан Кукузел
Свети Йоан Кукузел

Свети Йоан Кукузел е роден през 1280 г. в гр. Драч, Византия (дн. Албания). Живял през XIII - XIV в. и се счита за най-значимия Средновековен български светец. Неговият принос е изключително важен, както за развитието на музиката, така и за цялостния световен културен процес. Той е църковен певец, композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Заради изключителното му певческо дарование, преподобен Йоан Кукузел е наричан още "Ангелогласният" и "Сладкопевец", а някои от съвременниците му го ознаменуват с почетното "магистър на магистрите". Йоан Кукузел е достоен наследник и продължител на традициите, завещани от Орфей, както и продължител на делото на Питагор - създател на понятието "октава" в музикалната култура на древна Елада, както и на т.нар. "квинтов кръг". 

Своето образование свети Йоан Кукузел получава в императорското певческо училище в константинопол, Византия. След завършването си, светецът заминава за Света гора, Атон, където живее и твори до края на житейския си път.  

Светецът успява да осъществи две изключително важни реформи за света на музиката - той въвежда многогласието в хоровото пеене и усъвършенства старото невменно нотно писмо - въведения от него нотопис е популярен и до днес като "кукузелево нотно писмо".  Преподобен Йоан Кукузел обновява византийската музика и въвежда в нея характерни български интонационни компоненти. С делото си светецът успява да изкорени всички установени средновековни музикални догми, да преобрази и обогати света на музиката.

В композиторската дейност на свети Йоан Кукузел фигурират 90 творби като най-популярната сред тях е посветена на майка му и е известна като "Полиелей на българката". Други по-известни негови композиции са "Антиксантари" , "Голямото исо" и "Херувимска песен". 

Преподобен Йоан Кукузел умира през 1360 г. в Атон, Византия. Заради изключителния му принос в света на музикалната култура е канонизиран за светец и е причислен към Пантеона на българските светци като една от най-значимите български личности на Средновековието.

Паметта на свети Йоан Кукузел се почита от Българската Православна Църква на 01 октомври. В същия ден православните християни почитат делото и паметта и на друг средновековен композитор - преподобен Роман Сладкопевец.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.