Начало Календар Ноември Св. Климент Охридски
Св. Климент Охридски

Свети Климент Охридски е роден в Солун. Той е един от учениците на св. св. Кирил и Методий и се причислява към групата на т. нар. "Свети седмочисленици". Придружава двамата равноапостоли до Рим, където е ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан II.

Светите равноапостоли Константин - Кирил Философ и Методий Славянобългарски съставят азбуката на старобългарския език, глаголицата. Съществува хипотеза, че Климент Охридски е създателят на кирилицата, която представлява по-лесна и по-удобна за употреба модификация на глаголицата. Според други концепции, кирилицата се развива постепенно в Преславската книжовна школа. Свети Климент Охридски е първият епископ, който започнал да изнася своите християнски проповеди на старобългарски език. 

След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (885 г.), свети Климент Охридски се връща в България, където вече официално е прието християнството. Цар Борис- Михаил го изпраща през 886 г. в Македонската област Кутмичевица, в Охрид. На събора в Преслав (893 г.) светецът е избран за "пръв епископ на българския език". В продължение на 30 години (886- 916 г.) свети Климент Охридски  работи за утвърждаването и развитието на Християнската вяра сред българския народ - превел книги от гръцки на български език, съставил проповеди за празници, построил църкви и манастири. Обучил около 3500 ученици. През 893 г. е извикан от новия български цар, Симеон Първи Велики, в Преслав, където е ръкоположен за епископ на Величката епархия с титлата "Велички". 

Свети Климент Охридски умира на 27 юли 916 г. в Охрид и до началото на XI в. Празникът на неговото Успение се почита именно на тази дата. Погребан е в притвора на манастирската църква "Свети Пантелеймон", която ок. 1515 г. е превърната в джамия. През 2001-2002 г. тя е възстановена и реставрирана, а тленните останки на светеца са пренесени в охридската църква "Света Богородица Периблептос". Част от мощите на свети Климент Охридски се съхраняват в новопостроената Пловдивска църква, носеща името му. Главата на свети Климент се съхранява в Берския манастир "Свети Йоан Предтеча", който се намира в Гърция. Процедура по канонизирането му за светец е извършена малко след смъртта му.

Служба и жития на св. Климент Охридски са съставени от архиепископ Теофилакт (1094- 1107 г.) и канониста Димитрий Хоматиян (1216- 1234 г.).

  • В етимологичен аспект името Климент произхожда от латински и означава "милостив". Празнуват Климент, Климентин(-а) и др. Всички, носещи името и неговите производни, могат да празнуват и на 23 януари, и на 27 юли.

Празникът се чества на 25 ноември.

Още празнични икони и светци:   

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.