Начало Календар Декември Свети Спиридон, епископ Тримитунтски
Свети Спиридон, епископ Тримитунтски

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски, е един от най-изтъкнатите светители и чудотворци на IV век. Роден е на о-в Кипър в изключително бедно и скромно семейство. Възпитан в духа на християнските добродетели, светецът още от детството си развил чувство за чест, достойнство, справедливост и съпричастност към човешките страдания.

В младежките си години подпомагал себе си и семейството си като скотовъдец. Навършвайки пълнолетие, свети Спиридон се оженил за мила и добродетелна девойка, но скоро след това светецът овдовял, раздал голяма част от имотите си на бедните и започнал усърдно да се занимава с благотворителни дела. Заради добродетелния живот, който водел, щедростта и проявеното човеколюбие, Бог го надарил със силата на чудотворството и прозорливостта.

По време на царуването на император Константин Великий свети Спиридон бил ръкоположен за епископ в гр. Тримитунт, на о-в Кипър. По време на Спиридоновото светителстване на острова настъпила опустошителна суша, посевите и насажденията загинали, настанал глад. Благодарение на молитвите на свети Спиридон, през следващия селскостопански цикъл жителите на града се радвали на плодородие и изобилие от земни блага.

Свети Спиридон взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.), свикан в Никея, на който било осъдено и определено като еретично учение арианството. Въпреки че в младежките си години светецът нямал достъп до научни знания, той съумял от позициите на натрупаната си житейска мъдрост да даде правдиво, действено и исттинно определение за заблужденията на последователите на арианските идеи. Синът на Константин Великий, император Констанций, бил излекуван по чудодеен начин от тежка болест с помощта на свети Спиридон. В знак на признателност, той го надарил богато, но светецът раздал всички ценности на бедните и посъветвал императора да бъде щедър, милосърден и справедлив към поданиците си.

Свети Спиридон умрял през 350 г. и бил погребан в Тримитунт. На гроба му се извършвали множество чудеса. Мощите на светеца били пренесени в Цариград към средата на VII в., а по време на турското завоевание на Цариград били преместени в Керкира, на о-в Корфу, където се пазят и до днес.

Паметта на светеца се почита на 12 декември.

  • Имен ден чества Спиридон(-а), Спиро. В етимологичен аспект името произхожда от латински и означава "духовен мир". 

Още празнични икони и светци:

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.