Август
Преображение Господне

Преображение Господне е Празник, установен в първите векове от възникването на християнството. Свързва се с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Христос пред апостолите. Мойсей и Илия е трябвало да засвидетелстват, че Христос е Онзи, за когото са пророкували.

В митологичната памет на българина Празникът се характеризира с богатство от обредни практики и представлява своеобразен опит за християнско преосмисляне на древната идея за единство и хармония между циклите в природата и кръговрата на човешкия живот. 

Празникът се чества на 06 август.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Успение Богородично

Икона

Успението на Пресвета Богородица е  един от дванадесетте Велики празници. "Успение" като понятие означава "смърт, достигната в съня". 

Богородица е живяла на хълма Сийон в дома на Свети Йоан Богослов, когото в последните минути на своя живот Христос е посочил като син вместо себе си. Предполага се, че от Богородица християните възприели обичая да посещават местата, осветени чрез присъствието на Христос.

Когато цар Ирод започнал да гони християните, Богородица заминала за Ефес, където проповядвал Йоан Богослов. Има предание, че тя посетила Света гора Атонска и остров Кипър. След Успението й тялото на Богородица е погребано в пещерата при село Гетсимания. На третия ден тялото е изчезнало, останала само плащеницата. Фактът се обяснява с Възкресението на Богородица.

 На този ден Църквата прави Възнушение (въздигане хляб) на Богородица. Това се нарича "Панагия" (Пресвета). Ритуалният хляб притежава прерогативите на безкръвна житна жертва, на курбан.

В митологичната памет на народа ни Празникът Успение Богородично е популярен и като Голямата Богородица. Образът на Дева Мария представлява едно сравнително късно християнско съответствие на Великата Богиня-майка, реликт от предходни космогонични системи.

  • Имен ден празнуват: Мария, Мариан(-а; -ка), Мара, Мари, Мариела, Мариета, Марита, Маруся, Маша, Мери, Марио, Мариус и др. В етимологичен аспект името Мария произлиза от еврейски и означава "любима, желана", но също така и "твърда, упорита, постоянна". Всички, носещи името и неговите производни могат да почетат празника и на 26 януари, 25 март, 1 април,  11 юни, 22 юли, 8 септември, 1 октомври, 24 октомври, 21 ноември, 26 декември.

Празникът се чества на 15 август.

Още икони на Света Богородица:

 

 
Пренасяне на Неръкотворния Образ на Исус Христос

Образ НеръкотворенЕвсевий (270- 338 г.), епископ на Кесария Палестинска, един от първите историци на древната Християнска Църква, разказва за Авгар, Едески владетел, който приветствал Спасителя и чрез писмо го помолил да се яви при него и да го изцели от дългогодишната му болест. Писмото си до Христос Авгар изпратил по живописеца Ананий и му заръчал да нарисува образа на Христос, в случай, че Спасителят не може да откликне на молбата му.

Живописецът Ананий предал писмото, започнал да разучава образа на Исус и се заел да го рисува, но усилията му били напразни, поради изменчивата природа на Спасителя. Христос разбрал затрудненията на художника. Измил лицето си с вода, избърсал се с кърпа (убрус) и върху него по чудодеен начин се изписало изображението му. Спасителят дал Неръкотворния Си Образ на Ананий и заедно с него пратил на Авгар писмо, в което го уведомявал за своето Възнесение и му обещал, че тогава ще му изпрати един от Своите ученици да го излекува. Авгар приел Неръкотворния образ на Христос с изключително благоговение и още тогава водещото му заболяване било изцелено по чудодеен начин.

След Христовото Възнесение Авгар бил посетен в Едеса от Тадей, един от апостолите на Христос. Той заповядал да оставят Неръкотворния Образ над градските порти в Едеса и наредил всички минувачи да му отдават своята почит.

През 944 година императорите Константин Багренородни (913- 959 година) и Роман Лакапин (920 - 944 година) закупуват Неръкотворния Образ на Исус Христос и го пренасят в Цариград, в храма "Света София". 

В митологичната памет на множество славянски народи с Образ Неръкотворен се свързва т.нар. Орехов Спас (Хлебен Спас, Трети Спас) - един от поредицата от Празници, посветени на събирането на есенната реколта. В битовистичните представи на древните народи денят се свързва с покупко-продажбата на домашно тъкани платна. Съществува поговорка: " Първи Спас - на вода стоят, Втори Спас - ябълки ядат, Трети Спас - на зелените гори платна продават." 

Празникът се чества на 16 август.

Още икони на Исус Христос:

 

 
Успение на свети Йоан Рилски Чудотворец

Свети Иван РилскиСвети преподобен Йоан (Иван) Рилски Чудотворец е роден около 876 година в село Скрино, Осоговска планина, край река Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889), на неговия син Владимир (889-893), на цар Симеон Велики (893-927) и на Симеоновия син цар Петър (927-969).

Още в ранна младежка възраст свети Иван Рилски се отказал от суетата на светския живот и се посветил на духовно служение. Дълбоко религиозна личност, той приел монашеството в манастира "Свети Димитрий", при връх Руен, където не само развил заложбите си за духовно-съзерцателен живот, но и получил килийно образование. Въпреки че приел монашеството и опознал в детайли неговите устои, свети Иван Рилски предпочитал уединението и аскетичния начин на живот. Преподобният светец се подвизавал на много места, но накрая се установил  в Рилската планинска пустиня и заедно с многобройните си последователи, основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Умрял на 18 август 946 година. Погребан е в притвора на църквата, в каменна гробница, която се е запазила и до днес.

Около 980 г. мощите на свети Йоан Рилски били пренесени в гр.Средец (София) - това събитие най-вероятно съвпада с времето на неговата канонизация за светец. Историята около тленните останки на светеца е наситена с богата събитийност. На 01 юли Православната Църква е посветила ден за възхвала на тяхното пренасяне от гр.Велико Търново в Рилския манастир.

През 1183 г. унгарският крал Бела III завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван Рилски в своята столица Гран (Остергом). След 4 години той бил принуден да ги върне обратно. След 200-годишно пребиваване в София, българският цар Асен I, след като освободил България от византийско робство, пренесъл тленните останки на светеца в столицата Търново (1195 г.). След като България била завоювана от турците (1393 г.), след 274-годишно пребиваване в Търново, монасите на обновения Рилски манастир пренесли мощите в светата обител през 1469 г, където се намират и до днес.

Свети Йоан Рилски Чудотворец е обявен за изключителен небесен покровител на България и духовен застъпник на българския народ.

Празникът се чества на 18 август.

Още празнични икони и светци:   

 

продължава>
 
Свети апостол Тит

Свети апостол Тит e езичник, роден в Крит. Получил високо образование, той приема кръщение от св. апостол Павел и проповядва в Далмация. Има богат принос за развитието на християнството и за покръстването на много езичници.

Празникът се чества на 25 август.

Още празнични икони и светци:

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.