Начало Календар Декември
Декември
Св. Варвара

Света великомъченица Варвара е родена в Илиопол по време на управлението на император Максимиан. Тя приела Християнската вяра, поради което била подложена на мъчения и заедно със сподвижницата си Юлияна били осъдени на смърт чрез обезглавяване. Собственият й баща, Диоскор, изпълнил присъдата и още в същия ден бил поразен от гръм. Мощите на св. Варвара се намират в Киев. Една малка част от тях се намират в софийската църква "Свето Преображение"(кв. Лозенец).

Във фолклорната памет на българина Празникът, посветен на света мъченица Варвара, е известен под името Женска Коледа и се характеризира с богат обредно-празничен комплекс. Някои от елементите на ритуалността са подчертано женски и притежават изразителен социо-нормативен характер, със сватбена насоченост.

Празникът се чества на 04 декември.

  • Имен ден празнуват: Варвара, Варка, Варя. В етимологичен аспект името Варвара произхожда от гръцки и означава "чужденка". 

Още празнични икони и светци:   

 
Св. Йоан Дамаскин

Свети Йоан Дамаскин е основател на много манастири в Палестина. Роден през IV в. в Кападокия. На 18- годишна възраст се отдал на монашество. В Теоктистовия манастир се посветил на богослужение. Станал основател на обширна лавра и е наставник на всички палестински отшелници. Построил няколко манастира и болници.

Празникът се чества на 05 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети Николай Чудотворец

Икона на Свети Николай ЧудотворецСвети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец е роден през III в. в Малоазийската област Ликия. Станал пастор в Мир-Ликийската църква.

По времето на 10 - годишното гонение на християните, повдигнато от императорите Диоклетиан и Галерий, заради изповядването на християнски убеждения, св.Николай бил затворен в тъмница и там извършвал проповедите си. Освободен е по времето на новия император, Константин Великий.

Свети Николай участвал в Първия Вселенски събор, по времето на който влязъл в горещ спор с еретичния проповедник Арий. В гнева си му той му удря плесница и поради тази причина му е отнет архиерейския сан. Умира през 342 г. Тялото му е погребано в катедралата на гр. Мир. През 1099 г. мощите му са пренесени в гр. Бари, Италия.

Празникът се чества на 06 декември.

  • Имен ден празнуват; Николай, Никола, Николина, Николета, Нико, Коко, Колчо, Кольо, Коля, Кула, Куна и др. В етимологичен аспект името произлиза от гръцки и означава "победител на народите". В митологичната памет на българина Празникът, посветен на свети Николай Чудотворец, е известен като Никулден. Сам по себе си той представлява опит за християнско преосмисляне на древните представи за единството и противоречията между пораждащото и разрушителното начало.

Още празнични икони и светци:   

 
Зачатие на света Анна

Празникът Зачатие на св. Анна е пряко свързан с раждането на Пресвета Богородица (виж 08 септември). Родителите на св. Богородица, Йоаким и Анна, Православната църква нарича "богоотци". Св. Йоаким произхожда от Давидовия род, а св. Анна- от рода на Аарон. Били известни със своето благородство и щедрост. Голямата им болка била свързана с липсата на деца. Потънал в скръб, Йоаким отива за 40 дни в пустинята. Бог чул молитвите на изстрадалата двойка и ангел господен им възвестил раждането на Пресвета Дева Мария. Св. Йоаким умира на 80- годишна възраст. Останала сама, св. Анна се премества от Назарет в Йерусалим.

Празникът се чества на 09 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. Даниил Стълпник

Свети преподобний Даниил Стълпник е роден в Месопотамия. На 12- годишна възраст постъпва в манастир. Изслушал множество от проповедите на св. Симеон Стълпник. Тъй като не успял да посети светите места в Йерусалим, свети Даниил построил стълп в околностите на гр. Византион. В него прекарал 33 години. Умира през 490 година.

Празникът се чества на 11 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.