Начало Календар Февруари
Февруари
Света Валентина

Света Валентина живяла в околностите на Кесария Палестинска по времето на император Максимилиан II Галерий (308 -313 г.), когато гоненията срещу християните се извършвали с особена жестокост. Заради изповядването и разпространението на християнски убеждения света Валентина била принудена да извърши жертвоприношение при идолите в езическото капище. Тъй като отказала да се подчини на заповедта, била подложена на жестоки мъчения и впоследствие - осъдена на смърт чрез обезглавяване. 

Паметта на светицата се почита на 10 февруари.

  • Имен ден празнуват: Валентин(-а), Харалампи(-я), Ламбо, Лампи, Хари(-я), Ламбрин(-а), Харлен(-а) и др.

Още празнични икони и светци:

 
Преподобний Прокопий Декаполит и преподобний Василий, сподвижник Прокофиев

Преподобний Прокопий бил родом от гр. Декаполис (Десетоградие), намиращ се в близост до Галилейско море, Палестина. От ранна младежка възраст се отдал на подвижническа дейност. По времето на гоненията на иконите при император Лъв Исаврянин ( 717 - 741 г.) свети Прокопий доказал различията между иконопочитание и идолопоклонничество, заради което бил подложен на зверски мъчения. След смъртта на Лъв Исаврянин иконите отново били поставени в църквите, свети Прокопий се върнал в своя манастир  и живял в него до дълбока старост. Заедно със свети Прокопий се подвизавал и ученикът му, св.преподобний Василий.

Паметта на свети преподобний Прокопий Декаполит се почита на 27 февруари.

Паметта на свети преподобний Василий, сподвижник Прокопиев, се почита на 28 февруари.

 

  • Имен ден празнува Прокопи (-й; -я)
 
Свети Порфирий, епископ Газски

Свети Порфирий е роден в Солун през IV в. Стремил се към подвижнически живот и заминал за Египет, където станал монах. След като прекарал 5 години в Скитската пустиня, посетил Йерусалим и се заселил в Йордания. След няколко години Порфирий се разболял и решил отново да посети Йерусалим, където бил ръкоположен за свещеник. След смъртта на епископа на гр.Газа митрополитът на Кесария Палестинска назначил св. Порфирий за Газски епископ. Той управлявал Газската църква в продължение на 25 години. Умрял през 401 г.

Паметта на светеца се почита на 26 февруари.

 

  • Имен ден празнуват Порфирий (-я)

Още празнични икони и светци:

 
Свети Тарасий, патриарх Цариградски

Свети Тарасий се родил в средата на VIII в. в Цариград, в знатно семейство. Получил добро образование и заради доказания си висок интелектуален потенциал и изключителните си добродетели бил назначен на важна гражданска длъжност и станал един от царските съветници. По това време на престола бил малолетният император Константин, съвместно с майка му Ирина, която ръководела държавните дела от негово име и с помощта на съветниците. Периодът се характеризира с изостряне на противоречията между двете течения - иконоборци и иконозащитници. Ирина се стараела да възстанови църковния мир и да възвърне православното почитане на иконите. Патриарх Павел, който в момент на слабост и малодушие при управлението на предишните императори подписал в знак на съгласие правилата, изложени от иконоборците. Осъзнавайки грешката си, патриархът се отказал от архипастирския престол и препоръчал като свой наследник Тарасий. При възкачването си на престола новият патриарх решил да свика Вселенски събор в Цариград, в храма, построен от император Константин Великий. Поради избухнали междуособици между иконоборци и иконозащитници съборът не се състоял и бил отложен за 787 г. в Никея. Това бил VII Вселенски събор. На него присъствали 360 епископа под председателството на патриарх Тарасий. Те утвърдили няколко църковни правила и разрешили въпроса за иконопочитанието като приели, че светите икони трябва да участват в обслужването на религиозния култ като същевременно посочили и дълбоката разлика между иконопочитание и идолопоклонничество. Патриарх Тарасий доживял до дълбока старост и умрял ок.806 г. Погребан е в построения от него манастир на Босфора (на Тракийския бряг).

Паметта на свети Тарасий, патриарх Цариградски, се почита на 25 февруари.

 

  • имен ден празнуват Тарас, Тарасий (-ка)

Още празнични икони и светци:

 
Първо и Второ намиране на главата на свети Йоан Предтеча

Икона

Когато по искане на Иродиада свети Йоан Кръстител бил обезглавен, учениците му погребали тялото му в Севастия, а главата останала в двореца на Ирод. Йоана, съпруга на Иродовия домоуправител Хуза, която била последователка на християнските идеи, я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. След време имението било купено от човек на име Инокентий, който пожелал на това място да бъде построена църква и при изкопаването на основите главата на Йоан Кръстител била намерена (това е Първото й намиране). Преди смъртта си Инокентий пожелал да я скрие на същото място, тъй като се страхувал да не бъде поругана от езичниците. По времето на император Константин Великий, когато възтържествувала християнската вяра, двама монаси, които били на поклонение в Йерусалим, получили откровение за мястото, където се намира главата и я извадили. Това било Второто намиране на главата на Йоан Кръстител и известно време тя се намирала в дома на един беден грънчар, живеещ в гр. Емеса.

Първото и Второто намиране на Честната глава на свети Йоан Кръстител се почита на 24 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
Свети свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски

Свети свещеномъченик Поликарп в детските си години бил осиновен от богата бездетна вдовица, н а име Калиста, живееща в гр. Смирна , Мала Азия. Благодарение на нея той получил добро образование и бил възпитан в духа на алтруизма и милосърдието. След смъртта й Поликарп наследил цялото й богатство и го раздал на бедните. Смирненският епископ, свети Вукол, виждайки изключителните качества на младежа, първоначално го назначил за църковнослужител, после за дякон и от позициите на своя духовен сан Поликарп проповядвал словото Божие и прокламирал християнските идеи. По същото време светите апостоли Павел и Йоан Богослов проповядвали в Мала Азия и Поликарп станал техен ученик, а св. Вукол го назначил за свещеник. След смъртта на Вукол Поликарп станал епископ на Смирна. Едни от най-известните му ученици са свети Ириней Лионски, Папий Йераполски, Пионий, а свети Игнатий Богоносец споменава в посланията си за живота на Смирненския епископ. Около 167 г., по времето на император Марк Аврелий Антоний (161 - 180 г.) християните били подложени на гонения, зверски мъчения и убийства. Заради изповядване и разпространение на християнски идеи свети Поликарп бил осъден на смърт чрез изгаряне на клада, но по чудодеен начин огънят не го засегнал. Един от войниците, присъстващи на събитието, го пробол с копието си и така светецът намерил смъртта си. Съдията заповядал тялото на светеца да бъде изгорено, тъй като се опасявал, че тленните му останки да бъдат обожествявани и да участват в обслужването на религиозния култ.

Паметта на свети свещеномъченик Поликарп се почита на 23 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
Намиране светите мощи на мъчениците, пострадали в Евгения

По времето на гоненията против християнската религия много християни тайно прибирали телата на мъчениците и ги погребвали на скришни места, на които по-късно се случвали чудеса. При на царуването на император Аркадий (395 - 408 г.) и светителстването на Цариградския патриарх Тома в Евгения били намерени мощите на много мъченици, чиито имена са неизвестни на Църквата. Съществува хипотеза, че сред тленните останки на мъчениците са телата на свети апостол Андроник и съпругата му света Юния, за които споменава свети апостол Павел в Посланието до Римляни ( Рм. 16:7) и които той нарича свои сродници.

Паметта на мъчениците се почита на 22 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.