Юли
Св. Козма и Дамян, чудотворци и безстребърници

Св. Св. Козма и ДамянКултът към двамата братя - безсребърници и чудотворци Козма и Дамян бил изключително разпространен през III в. на пределите на Източната Римска империя. Те живеели в околностите на Рим. Били възпитани в духа на християнско благочестие и доказали изключителни интелектуални умения и високи нравствени добродетели.  Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени "безсребърници". Извършили и множество благотворителни дела - подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение.

Заради изповядването и разпространението на християнски идеи няколко фанатизирани езичници ги наклеветили на местните управници. Братята свети Козма и Дамян щели да бъдат съдени в Рим. Щом се узнало за това в селото, в което живеели, техни приближени ги склонили да се скрият и ги завели в една пещера.Когато не ги намерили, римските войници задържали няколко техни съселяни и ги заплашили с мъчения и смърт. Тъй като Козма и Дамян не желаели никой да пострада вместо тях, доброволно се предали на римските войници и били заведени в Рим при царя. Той ги принудил да извършват езически ритуали и да се откажат от християнските си убеждения, но по неведоми причини внезапно се разболял. Отправяйки горещи молитви към своя Бог, светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян го излекували. Уверявайки се в силата на християнската вяра и могъществото на християнския Бог, царят се отказал от езическите си убеждения и приел християнството. Двамата лечители били освободени и те продължили да упражняват лечителската си дейност. Във времето се сдобили с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар. Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.

Празникът се чества на 01 юли.

  • Имен ден празнуват: Козма, Кузман(-а), Дамян(-а; -ка), Красимир(-а), Красин(-а) и др. В етимологичен аспект името Дамян е с еврейски произход и означава " победител". Празнува се още и на 1 ноември. Козма е с гръцки произход и означава "подреден, украсен". Чества се още на 22 септември, 12 октомври, 1 ноември.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Света мъченица Неделя

Света мъченица Неделя- Кириакия е родена в Мала Азия, Никомидия. Още от дете се е посветила в служене на Бога, поради което е подложена на мъчения. Умира на 07 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII - XIII век) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново. Житието й е написано от Свети Евтимий, патриарх Търновски, който превел името й от гръцки на български език (Кириакия- Неделя). Службата за Света Неделя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена през 1866 година.

Празникът се чества на 07 юли. 

Още празнични икони и светци:  

 

 
Св. княз Владимир, Руски Просветител

Свети равноапостолен княз Владимир, Покръстител на Русия - живота му се характеризира с два периода - езически и християнски. Като езичник е жесток, отмъстителен и порочен, извършил множество престъпления. Преди Кръщението си ослепял (получил катаракта). В християнския си период извършва богата просветителска дейност, укрепва християнската вяра. Умира на 15 юли 1015 година.

Празникът се чества на 15 юли. 

  • Имен ден празнуват: Владимир(-а; -ка), Влад(-а; -ка; -ко), Владилен(-а), Владая. В етимологичен аспект името Владимир е със старобългарски произход и означава "владее света". Носещите името "Владимир" и всички негови производни могат да празнуват и на 22 май.

Още празнични икони и светци:  

 

 
Света великомъченица Марина

Света великомъченица Марина живяла през III в. в Антиохия Писидийска и е дъщеря на езически жрец. Възпитана е от него в духа на идолопоклонничеството, но в представите й култът към езическите кумири бил неистинен и безполезен . По това време на територията на Римската империя се провеждали жестоки гонения над християните и много от тях били принудени да водят постнически живот в пустините и планините, а други продължавали да живеят сред езичниците като тайно изповядвали и разпространявали християнските си идеи. Когато света Марина била на 12-годишна възраст, именно такъв човек я въвел в лоното на християнството. Научавайки за нейните пристрастия,  баща й започнал да се отнася с нея с особена жестокост и всячески я принуждавал да се откаже от християнските си убеждения. Когато навършила 16-годишна възраст, в околностите на града срещнала Олимврий, управител на източните части на Римската империя. Пленен от изключителната й хубост и интелекта й, Олимврий поискал да отведе света Марина със себе си и да я направи своя съпруга. Девойката откровено му разказала за всички подробности от живота си, включително и за афинитета си към християнството. Научавайки за това, управителят заповядал на войниците си да я заведат в града, без да й навредят. Той се надявал лесно да я убеди да се откаже от вероизповеданието си, но след като опитите му останали безрезултатни, Олимврий я подложил на жестоки изтезания - по тялото й с остри предмети причинявали механични увреждания, които след това обгаряли с огън. Вероятно оттам произлизат и псевдонимите на света Марина , "Огнена Марина", "Опална Марина" и др., с които девойката е известна в народната памет. След поредица от зверски мъчения, света великомъченица Марина била осъдена на смърт чрез посичане. 

Паметта на светицата се почита на 17 юли.

  • Имен ден празнуват: Марин(-а; -ка; -чо), Маринел(-а), Маринета и др. В етимологичен аспект името Марин произхожда от латински и означава "морски". В митологичните представи на древните българи името на света великомъченица Марина се свързва с т.нар. "горещници" - най-топлите дни в годината.

Още празнични икони и светци:  

 

 
Св. Илия

Свети ИлияСвeти пророк Илия живее пo време на управлението на израилския цар Ахалва. Роден е в Галаадския град Тезвия, поради което в Библията светецът е наричан "тезвитянин". Произлиза от свещеническото Аароново племе. В етимологичен аспект името Илия произхожда от еврейски и значи "крепост Господня". От израилския народ е считан за най-великия от пророците. Пророкува за идването на Месия. За свой ученик пророк Илия избира свети пророк Елисей и го посвещава в знанията си.

Според някои източници, свети Йоан Кръстител всъщност е прероденият старозаветен пророк Илия. Счита се, че смъртта на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен е своеобразно възмездие, което Илия е трябвало да получи, заради умъртвените от него езически жреци.

В митологичната памет на българина Празникът, посветен на пророк Илия, е известен като Илинден. В комплекса от обредни практики са налице реликти от предходни митологични системи, свързани с отдаването на култова почит към езическо божество от соларен тип.

Празникът се чества на 20 юли. 

  • Имен ден празнуват: Илия, Илийка, Илиян(-а; -ка), Илко(-а), Елин(-а; -ка), Елиан(-а), Лило(-а; -ка), Илона(-ка) и др. При правенето на курбан в чест на светеца, жертвеното животно е петел.

Още празнични икони и светци:  

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.