Юни
Възнесение Господне- Спасовден

Възнесение Господне- СпасовденНазванието на празника Възнесение Господне- Спасовден се свързва със "спасение', "Денят на Спасителя". Чества се винаги в четвъртък, винаги 40 дни след Възкресението на Христос и поради това принадлежи към т.нар."подвижни" празници.

През 2014 година празникът се чества на 29 май.

Още празнични икони и светци:

 
Петдесетница (Свети Дух)

Света ТроицаПетдесетница (Свети Дух, Духовден)- голям християнски празник, Ден на Света троица. Той прославя явяването на Свети Дух пред Апостолите на петдесетия ден след Възкресение Христово. В Християнското богословие Света Троица е основна доктрина, която се поддържа от повечето направления на християнството. На богословски език възгледът, че Бог е Светата Троица се нарича Тринитарианство. Според тринитарианството Бог е едно същество, което живее едновременно и вечно като три личности (или ипостаси). Бог Отец, Исус Христос и Свети Дух, които заедно са Светата Троица. След IV век в източното и западното християнство тази доктрина гласи, че "съществува един Бог в три лица" и всичките три лица са вечни и имат една божествена природа и отделно съществуване (битие). Тъй като мнозинството християни са тринитариани, то вярата в Света Троица е тест за ортодоксалност на вярата. В противиречие с тринитарианството съществуват групи като: бинитарианизъм (един Бог в две лица); унитаризъм (един Бог в едно лице); Бог като семейство или три отделни личности (мормони); модализъм (Бог съществува в определени моменти само като Отец или само като Син или Свети Дух.

Празникът се чества винаги 50 дни след Великден, задължително в понеделник. През 2014 година  това е 8 юни.

  • Имен ден празнуват: Трайко(-а), Траян(-а)

Още празнични икони и светци:

 
Свети апостоли Вартоломей и Варнава

Свети апостол Варнава (син на утехата) е роден на остров Кипър. Заедно с апостоп Павел изнася множество проповеди в Мала Азия. Основоположник на Християнската църква в Милано- Италия.

Свети апостол Вартоломей е в числото на дванадесетте апостоли, приближени на Христос. Според някои църковни историци, свети Варнава и свети Натанаил , когото свети апостол Филип завел при Христос, са едно и също лице. Притежавал изключителни добротетели, заради което бил удостоен от Бог със силата да изцелява болести и да извършва чудеса. Проповядвал християнската религия в Източните страни, където бил и апостол Филип, придружаван от сестра си Мариам. След смъртта на Филип в гр. Йерапол свети Вартоломей посетил Индия, където превел Евангелието на индийски език.  След това посетил Армения, където въвел много езичници в лоното на християнската вяра.  В град Арбанопол заради изповядване и разпространение на християнски идеи бил разпнат на кръст с главата надолу, одран жив и впоследствие наказан с посичане с меч. Християните снели тялото на светеца от кръста и го поставили в оловен ковчег. по-късно мощите му били пренесени в неаполитанския град Беневент, близо до Рим.

Празникът се чества на 11 юни, а отдаване почит на мощите на св.апостол Вартоломей се извършва на 25 август.

Още празнични икони и светци:   

 
Света Богородица Достойно Есть

Света Богородица Достойно ЕстьТри са духовните български крепости, останали до днес в Света Гора Атонска - манастирът "Зограф", килията "Свети Йоан Кукузел" в землището на Великата лавра и килията "Достойно Есть" в землището на манастира "Пантократор". Праникът на манастира е устроен по повод Чудото, което се е случило през 982 г. В град Карея, средище на Светогорските манастири, близо до свещената обител "Пантократор" има голяма долина с множество килии - малки манастирчета, прикрепени към големия манастир. В една от тези килии, посветени на Успение Богородично, живеел един стар и добродетелен монах, на име Гавраил, заедно с едноименния си послушник. В една съботна вечер старецът пожелал да отиде на бдение и оставил послушника си. В полунощ някой почукал на вратата на килията, братът отворил и видял непознат монах, който влязъл и останал през цялата нощ в манастира. По време на утреннята двамата станали и пели последователно, но когато стигнали до Богородичната песен "Честнейшую", древна песен на песнописеца свети Козма Маюмски, монахът изпълнил друго начало на песента: "Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна Майка на нашия Бог" и към текста прибавил "Честнейшую". Послушникът помолил монаха да му напише текста. Той поискал мастило и хартия, но тъй като нямали, взел каменна плоча и с пръста си написал текста, след което изчезнал. Допуска се, че това е бил самият архангел Гавриил. Когато старецът се завърнал, послушникът му разказал за случилото се Чудо. Монахът отишъл с плочата при старците от управителния съвет в Карея. Те в един глас отправили възхвала на Бога. Вестта за Чудото бързо достигнала до Цариград и патриарх Сисиний (995 - 998 г.) пожелал да извърши подробно разследване. Монасите му изпратили плочата и писмо, в което подробно описали случката. Сисиний написал до всички православни патриарси за новата Богородична песен, а Светата Богородична икона, пред която станало Чудото, била пренесена в църквата в Карея, където се намира и до днес. Килията започнали да наричат "Достойно Есть" и до сега тя се обитава от български монаси. Тя притежава доходен имот в с.Расово, Ломско. Долината, в която се намира килията, от всички се нарича "Пение". 

Празникът се почита на 11 юни.

 

Още икони на Света Богородица:

 

 

продължава>
 
Св. апостол Иуда, брат Господен

Св. апостол Иуда, брат Господен е един от дванадесетте апостоли, сподвижници на Христос. Син на Свети Йосиф Обручник. Проповядва християнството в Азия. Приема мъченическа смърт в Армения.

Празникът се чества на 19 юни.

Още празнични икони и светци:   

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.