Юни
Възнесение Господне- Спасовден

Възнесение Господне- СпасовденНазванието на празника Възнесение Господне- Спасовден се свързва със "спасение', "Денят на Спасителя". Чества се винаги в четвъртък, винаги 40 дни след Възкресението на Христос и поради това принадлежи към т.нар."подвижни" празници.

През 2014 година празникът се чества на 29 май.

Още празнични икони и светци:

 
Петдесетница (Свети Дух)

Света ТроицаПетдесетница (Свети Дух, Духовден)- голям християнски празник, Ден на Света троица. Той прославя явяването на Свети Дух пред Апостолите на петдесетия ден след Възкресение Христово. В Християнското богословие Света Троица е основна доктрина, която се поддържа от повечето направления на християнството. На богословски език възгледът, че Бог е Светата Троица се нарича Тринитарианство. Според тринитарианството Бог е едно същество, което живее едновременно и вечно като три личности (или ипостаси). Бог Отец, Исус Христос и Свети Дух, които заедно са Светата Троица. След IV век в източното и западното християнство тази доктрина гласи, че "съществува един Бог в три лица" и всичките три лица са вечни и имат една божествена природа и отделно съществуване (битие). Тъй като мнозинството християни са тринитариани, то вярата в Света Троица е тест за ортодоксалност на вярата. В противиречие с тринитарианството съществуват групи като: бинитарианизъм (един Бог в две лица); унитаризъм (един Бог в едно лице); Бог като семейство или три отделни личности (мормони); модализъм (Бог съществува в определени моменти само като Отец или само като Син или Свети Дух.

Празникът се чества винаги 50 дни след Великден, задължително в понеделник. През 2014 година  това е 8 юни.

  • Имен ден празнуват: Трайко(-а), Траян(-а)

Още празнични икони и светци:

 
Свети апостоли Вартоломей и Варнава

Свети апостол Варнава (син на утехата) е роден на остров Кипър. Заедно с апостоп Павел изнася множество проповеди в Мала Азия. Основоположник на Християнската църква в Милано- Италия.

Свети апостол Вартоломей е в числото на дванадесетте апостоли, приближени на Христос. Според някои църковни историци, свети Варнава и свети Натанаил , когото свети апостол Филип завел при Христос, са едно и също лице. Притежавал изключителни добротетели, заради което бил удостоен от Бог със силата да изцелява болести и да извършва чудеса. Проповядвал християнската религия в Източните страни, където бил и апостол Филип, придружаван от сестра си Мариам. След смъртта на Филип в гр. Йерапол свети Вартоломей посетил Индия, където превел Евангелието на индийски език.  След това посетил Армения, където въвел много езичници в лоното на християнската вяра.  В град Арбанопол заради изповядване и разпространение на християнски идеи бил разпнат на кръст с главата надолу, одран жив и впоследствие наказан с посичане с меч. Християните снели тялото на светеца от кръста и го поставили в оловен ковчег. по-късно мощите му били пренесени в неаполитанския град Беневент, близо до Рим.

Празникът се чества на 11 юни, а отдаване почит на мощите на св.апостол Вартоломей се извършва на 25 август.

Още празнични икони и светци:   

 
Света Богородица Достойно Есть

Света Богородица Достойно ЕстьТри са духовните български крепости, останали до днес в Света Гора Атонска - манастирът "Зограф", килията "Свети Йоан Кукузел" в землището на Великата лавра и килията "Достойно Есть" в землището на манастира "Пантократор". Праникът на манастира е устроен по повод Чудото, което се е случило през 982 г. В град Карея, средище на Светогорските манастири, близо до свещената обител "Пантократор" има голяма долина с множество килии - малки манастирчета, прикрепени към големия манастир. В една от тези килии, посветени на Успение Богородично, живеел един стар и добродетелен монах, на име Гавраил, заедно с едноименния си послушник. В една съботна вечер старецът пожелал да отиде на бдение и оставил послушника си. В полунощ някой почукал на вратата на килията, братът отворил и видял непознат монах, който влязъл и останал през цялата нощ в манастира. По време на утреннята двамата станали и пели последователно, но когато стигнали до Богородичната песен "Честнейшую", древна песен на песнописеца свети Козма Маюмски, монахът изпълнил друго начало на песента: "Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна Майка на нашия Бог" и към текста прибавил "Честнейшую". Послушникът помолил монаха да му напише текста. Той поискал мастило и хартия, но тъй като нямали, взел каменна плоча и с пръста си написал текста, след което изчезнал. Допуска се, че това е бил самият архангел Гавриил. Когато старецът се завърнал, послушникът му разказал за случилото се Чудо. Монахът отишъл с плочата при старците от управителния съвет в Карея. Те в един глас отправили възхвала на Бога. Вестта за Чудото бързо достигнала до Цариград и патриарх Сисиний (995 - 998 г.) пожелал да извърши подробно разследване. Монасите му изпратили плочата и писмо, в което подробно описали случката. Сисиний написал до всички православни патриарси за новата Богородична песен, а Светата Богородична икона, пред която станало Чудото, била пренесена в църквата в Карея, където се намира и до днес. Килията започнали да наричат "Достойно Есть" и до сега тя се обитава от български монаси. Тя притежава доходен имот в с.Расово, Ломско. Долината, в която се намира килията, от всички се нарича "Пение". 

Празникът се почита на 11 юни.

 

Още икони на Света Богородица:

 

 

продължава>
 
Св. апостол Иуда, брат Господен

Св. апостол Иуда, брат Господен е един от дванадесетте апостоли, сподвижници на Христос. Син на Свети Йосиф Обручник. Проповядва християнството в Азия. Приема мъченическа смърт в Армения.

Празникът се чества на 19 юни.

Още празнични икони и светци:   

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.