Март
Свети мъченик Авраамий Български

Свети мъченик Авраам Български (или Аврам от България) по националност е волжки българин - живял на територията на Волжка България, дн. гр Татарстан, Русия.  Изминал житейския си път в края на XII и началото на XIII в. 

Мъченик Авраам Български упражнявал професията на търговец и често пътувал по източните руски градове. Изповядвал мохамедански религиозни убеждения. Известно време пребивавал на територията на гр. Владимир, където се покръстил и сам започнал ревностно да прокламира християнската вяра. По-късно се завръща в гр Болгар, столицата на Волжка България, където започнал да изнася проповедите.

Заради изповядването и разпространението на християнски религиозни убеждения през 1229 г. свети Авраам Български е изтезаван и убит от сънародниците си. По-късно е признат за мъченик и канонизиран за светец от Руската Православна църква. Мощите на светеца се съхраняват в гр. Владимир.

Паметта на светеца се почита на 06 март. На 01 април се отдава почит на Пренасянето на мощите му от гр.Болгар в гр.Владимир. Предстои построяването на храм в чест на мъченик Авраамий Български.

Още празнични икони и светци:

 
Свети Софроний Врачански

Свети Софроний Врачански е не просто последовател на просветителските традиции, завещани от преподобен Йоан Рилски Чудотворец и продължител на родолюбивото дело на отец Паисий - той пръв преписва и разпространява "История славянобългарска", създава множество сборници с религиозно и светско съдържание, пише първата автобиография в историята на българската литература, издава първата печатна книга на новобългарски език. Притежаващ многостранно развит талант и разнородни духовни интереси, свети Софроний успява за първи път в българската възрожденска култура да нарисува автопортрет. 

Свети Софроний Врачански е известен и със светското си име поп Стойко Владиславов. Роден е на 11 март 1739 г. в гр. Котел, в семейството на преуспяващ търговец на добитък. Светецът получава образованието си в местното килийно училище, овладявайки с еднакъв успех старобългарски и гръцки църковни книги. След завършване на обучението си известно време работи като абаджия, но стремежът му към овладяване и разпространение на духовни знания и опит е много изразителен и през 1762 г. е ръкоположен за свещеник, след което в продължение на ок.20 години извършва активна преподавателска и книжовническа дейност в родния си град.

Свети Софроний Врачански сключил брак с Ганка Хаджиатанасова, с която има четири деца: Цонко, Владислав, Мария и Ганка. Цонко е бащата на княз Стефан Богориди и на Атанас Богориди, а Мария е майка на бъдещия епископ Поликарп Патаролийски.

Изключително благотворно влияние върху личностното и творческото развитие на свети Софроний Врачански оказва срещата му с преподобен Паисий Хилендарски през 1765 г., в гр. Котел. Светецът получава паисиевата "История славянобългарска", на която прави препис, известен в наши дни като Първият Софрониев препис. През периода 1770 - 1775 г. свети Софроний посещава Света гора.

През 1794 г. поп Стойко Владиславов напуска Котел и става монах в Къпиновския манастир. През същата година, на 17 септември, е ръкоположен за епископ на гр. Враца с името Софроний. Там развива активна обществена дейност, извършва проповедите си на български език. 

След период на обществени размирици на територията на гр. Враца свети Софроний напуска паството си и пътува из цяла Северозападна България. За период от три години се установява във Видин - време, което оказва благотворно влияние върху творческото съзряване на светеца като писател и публицист. Софроний написва помагалото за свещеници "Поучения и словосказания на празников господних" и сборника "Митология на Синтип философ". Двете творби са популярни като Първи и Втори Видински сборник на Софроний Врачански.

Поради невъзможността си да се завърне във Врачанската епархия, свети Софроний заминава за Влашко, където става един от водачите на българската емиграция. Въпреки че е освободен от епископската си длъжност, той продължава да се подписва като Софроний Врачански. Едни от най-добрите свои творби светецът създава по време на престоя си в Букурещ. "Кириакодромион, сиреч Неделник" е сборник от поучителни слова за всички неделни и празнични дни в годишния календар. Той се позовава на български и гръцки източници. Книгата е отпечатана в тираж 1000 броя през 1806 г. През 1805 г. Софроний пише "Книга за православната, еврейската и мохамеданската религии". Тя е разделена на три части - по една за всяка от изброените религии. 

"Житие и страдание грешнаго Софрония" се смята за първата автобиографична творба в историята на българската литература. Чрез нея свети Софроний Врачански окончателно скъсва със средновековната книжнина и поставя началото на съвременната българска литература. За първи път житието е отпечатано от Георги С.Раковски в седем поредни броя на в-к "Дунавски лебед" през 1861 г. В Букурещ Софроний създава и сборника "Неделное евангелское толкование', както и "Възвание към българския народ". 

Датата на смъртта на свети Софроний Врачански е неизвестна - датира се по последния подписан от него документ, издаден на 2 август 1813 г. През същата година Димитър Попски създава ода в негова чест. 

Процедурата по канонизацията на свети Софроний Врачански и причисляването му към Пантеона на българските светци е извършена от Българската Православна църква на 31 декември 1964 г. Отдаването на култова почит към паметта и делото на светеца се извършва на 11 март, когато е рожденият му ден. В същия ден се почита и паметта на свети Софроний, патриарх Йерусалимски.

  • Имен ден празнуват Софроний, Софрония, Фрони (-а) и др. В етимологичен аспект името Софроний произхожда от гръцки език и е семантичен аналог на "мъдър, благоразумен". Носещите името и неговите производни могат да празнуват и на 28 май, когато се отдава почит на преподобен Софроний Български (Софийски).

Още празнични икони и светци;

 
Света мъченица Лидия

Данните за живота и делото на света мъченица Лидия са противоречиви. Според някои хронисти, тя е първата жена-християнка в Европа, която е живяла през I в. от н.е. и е пострадала мъченически, заради изповядването на християнски религиозни убеждения. Според други източници, тя е живяла по време на управлението на император Адриан (117 - 138 г.). Съпругът й Филит бил царски съветник и с него имали двама синове - Македон и Теопрепий. Света мъченица Лидия се занимавала с продажби на платове и присъствала на беседите на свети апостол Павел по време на мисията му в нейния град. Тя и съпругът й се приобщили към християнството, приютили в дома си свети апостол Павел и станали ревностни негови последователи. Заради религиозните си убеждения били подложени на множество мъчения и впоследствие били увенчани с мъченическа смърт.

Съществува хипотеза, че Лидия не е истинското име на светицата, а е само семантичен аналог на родното й място, т.е. че е лидийка. Лидия е името на област в Мала Азия, на кралство, влизащо в пределите на древна Месопотамия от 1200 г. пр.н.е. до 323 г. пр.н.е. Именно там е живял крал Крез, славещ се с изключителното си богатство и превърнал се в символ на разточителен живот в древността. Въпреки че от 323 г. Лидийското царсво било приобщено към територията на Персийската империя, неговите жители продължили да се самоопределят като лидийци. 

В българската космогонична система "лида" е нарицателно за разглезена девойка, момиче с капризен и непостоянен характер. 

На територията на Северна Гърция съществува селище, носещо името Лидия, а в близост до него се намират храм и манастир, устроени в чест на света мъченица Лидия.

Паметта на света Лидия се почита на 23 март.

  • Имен ден празниват: Лида, Лидка, Лидия. Носещите името и всички негови производни могат да почетат светицата и на 20 май.

Още празнични икони и светци:

 
Света мъченица Галина

Данните за живота на света мъченица Галина са ограничени. Знае се само, че е една от жертвите, пострадали при едно от гоненията на християните, организирано от император Деций Траян. Живяла е в Коринт (дн.Гърция). Светата мъченица е възпитаничка и последователка на свети мъченик Кодрат. 

Паметта на светицата се чества на 10 март.

  • Имен ден празнуват: Галин(-а), Галя, Гала, Галена, Галка, Галуна и др. В етимологичен аспект името произхожда от гръцкото "галини" и означава "тих, спокоен". Галия е името на древна провинция на Римската империя, която обхваща голяма част от територията на днешна Франция. Името Португалия означава "Пристанището на Галия".  Името Галена е с български произход и означава "милвана, обичана". 

Още празнични икони и светци:

 
Свети свещеномъченик Игнатий, епископ Гангърски

Свети свещеномъченик Игнатий, епископ Гангърски, взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) Известен е с извършването на чудеса, с лечителските си умения, както и с изключителните си нравствени добродетели. На връщане от Вселенския събор бил убит от еретици в Галатея (326 г.). Мощите на свещеномъченик Игнатий били пренесени от християните в Гангра.

Паметта на светеца се почита на 31 март.

Още празнични икони и светци:

 
Преподобен Йоан Лествичник

Предполага се, че свети Йоан Лествичник е със сирийски произход.

На 17-годишна възраст свети Йоан Лествичник се оттеглил в пустинна местност в Синайската планина, където приел иноческо подстрижение. Там живял в продължение на 19 години, под ръководството на мъдър и благочестив старец. След неговата смърт преподобен Йоан Лествичник се заселил в Тола - местност в Синайската планина. Светецът се отдал на скромен и уединен живот и след време взел при себе си ученик, на име Мойсей. След продължителния престой в това пустинно място по молба на синайските иноци преподобен Йоан станал игумен на тяхната обител.

Изключителният  духовен опит на преподобен Йоан Лествичник и невероятните му философски прозрения се разкриват с пълна сила в книгата му "Лествица към Рая", в която дава поредица от напътствия към християните за това, по каква "лествица" (т. е. "стълба на добродетелта") могат да достигнат до духовно съвършенство и докосване до Божественото. По името на този свой философски труд преподобен Йоан е наречен "Лествичник". Автор е и на съчинението "Книга към пастиря".

Свети Йоан Лествичник умрял през 603 г. Православната църква отдава култова почит към паметта на светеца на 30 март.

Още празнични икони и светци:

продължава>
 
Свети преподобен Марко, епископ Аретусийски

По времето на царуването на император Константин Великий (337 г.), когато християнската вяра възтържествувала над езическите убеждения, в много градове били построени базилики, а езическите капища били разрушавани. Аретусийскоят епископ, преподобен Марко, получил разрешение от императора да разрушава идолските капища. В империята настъпили смутове, били избити много роднини на императора и войниците искали да убият и племенниците му, Гал и Юлиан, но Аретусийският епископ ги скрил в църквата и ги спасил. След смъртта на император Константин Великий размириците и вълненията се задълбочили и по отношение на религиозната ориентация на византийското общество. Наследникът му, Констанций, покровителствал арианите, а след него се възцарил Юлиан, (спасеният от преподобен Марко), който изповядвал крайни езически убеждения. Той подложил християните на гонения, гнет, унижения и убийства и издал указ за възстановяване на езическите капища. Преподобен Марко бил подложен на зверски мъчения от страна на езичниците, но не се отрекъл от християнските си убеждения и по думите на историка Теодорит Блажени, много от гражданите на Аретуса, с преклонение пред подвига и мъжеството му, приели християнската вяра.

Паметта на светеца се почита на 29 март.

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.