Май
Свети великомъченик Варлаам, архиепископ Охридски

Сведенията за живота и делото на свети великомъченик Варлаам, архиепископ Охридски, са оскъдни. Предполага се, че като православен духовник е заемал поста на архиепископ в Охрид през 1597 г., след заминаването на неговия предшественик Атанасий, който бил натоварен с дипломатическа мисия в Западна Европа. 

По неизвестни причини свети Варлаам, Охридски архиепископ, бил убит от турците на 28 май 1598 г. Тялото на светителя било изхвърлено във водите на р.Вардар. Впоследствие било намерено от един рибар и било пренесено и положено за поклонение в Охридската архиепископска църква. Предполага се, че убийството на Охридския архиепископ има тясна връзка с организирането на т.нар. Първо Търновско въстание - като мащаби неговият замисъл е надхвърлял пределите на на Северна България, включвайки части от Тракия и Македония. 

Към днешна дата местонахождението на мощите на свети великомъченик Варлаам, архиепископ Охридски, е неизвестно.

Паметта на светеца се почита на 28 май.

Още празнични икони и светци:

 
Свети пророк Исая

Свети пророк Исая е един от великите Старозаветни пророци. Животът и делото му са описани в "Книга на Пророците", в свещеното Петокнижие. Роден е ок. 765 г. в Йерусалим. Произхожда от рода на Юдейските царе, баща му е бил еврейски свещеник. Свети пророк Исая извършвал своите пророчества в Юдея през VIII в. 

По подобие на много от Старозаветните пророци, пророчествата на Исая са свързани с концепцията за появата на Месия. Счита се, че светецът се е сдобил с дарбата си на около 20-годишна възраст. През живота си светецът многократно заявявал своята чувствителност по въпросите за социалната справедливост, с особена ярост критикувал грехопаденията, разврата, упадъка на човешкия морал. Той отривисто призовавал възвръщането на всеобщата вяра в Божественото, прокламирал в проповедите си човешките добродетели и необходимостта от спазването на междуличностна етика. Остро критикувал отношението на местната аристокрация към обикновените хора.

Годината на смъртта на пророк Исая не е изестна с точност - предполага се, че е умрял по време на управлението на Езекия, но е възможно да е доживял и до възкачването на Манасий на престола. Счита се, че е умрял мъченически именно в резултат на жестоките гонения, организирани от Манасий. 

Паметта на пророка се почита на 09 май.

Още празнични икони и светци:

 
Света благоверна Тамара, царица на Грузия

Света благоверна Тамара, царица на Грузия, е родена ок.1160 г. Родителите й са цар Георги III Грузински и съпругата му Бурдухан, която е дъщеря на царя на Алания. Смята се, че членовете на царската династия Багратиони са преки потомци на еврейския цар Давид. 

През 1178 г. света Тамара е провъзгласена от баща си, Георги III, за негов пряк наследник и съуправник. Тя получава титлата "цар" на Грузия, въпреки острата съпротива от страна на местната аристокрация. Така благоверна Тамара се оказва първата жена, която управлява страната по силата на своето законно наследствено право. Времето на нейното управление обхваща периода от 1184 г. до 1213 г. и е популярно като "Златен век" в историята на Грузия. Светицата успява да неутрализира опозиционните настроения във вътрешната политика на страната. Разчитайки на могъщ военен елит, тя успява да отблъсне многобройните набези на селджукските турци и за кратко време превръща Грузия в една от най-могъщите държави в Кавказ.

Света благоверна Тамара е една от най-почитаните исторически фигури в Грузия. С течение на времето личността й се митологизира и става обект на култово почитание. Тя е канонизирана за светица. Заедно със света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия, те са двете жени, които имат най-изразителен принос в културно-историческото развитие на Грузия. 

Паметта на света благоверна Тамара се почита на 1 май.

  • Имен ден празнуват: Тамара, Тами, Тама и др. В етимологичен аспект името произхожда от еврейски и означава "финикова палма". Носещите името Тамара и неговите производни могат да празнуват и на Цветница !

Още празнични икони и светци:

 
Свети мъченик Ермий

По времето на император Антонин (138 - 161 г.) било предприето жестоко гонение на християните. Императорът изпратил в Камана един от сановниците си, Севастиян, който бил натоварен със задачата да съди християните. Съдията бил уведомен, че в града живее войникът Ермий, който изповядвал християнски убеждения. Ермий бил на преклонна възраст, но въпреки това, съдията заповядал да го подложат на зверски мъчения, поради нежеланието му да се откаже от християнството и да извърши жертвоприношения пред езическите идоли. Един езически магьосник приготвил отровно питие за Ермий, но то не му повлияло. Тогава магьосникът приел християнството, убеждавайки се във всемогъществото на християнския Бог. Узнавайки за случилото се, Севастиян се разярил и наредил новият християнин да бъде наказан със смърт, а мъченията над Ермий продължили с особена жестокост - бил одран жив и впоследствие обезглавен. Благочестиви християни тайно погребали тленните му останки. На лобното му място се извършвали множество чудеса.

Паметта на светеца се почита на 31 май.

Още празнични икони и светци:

 
Свети апостол Ерм

Свети апостол Ерм е един от 70-те апостоли на Христос. За него се говори в посланията на свети апостол Павел до Римляни (Рим 16 : 14). Бил е епископ във Филипопол (Пловдив) и за това свидетелстват списъците на 70-те апостоли, съставени от свети Иполит Римски и Доротей Тирски. Свети апостол Ерм свършил живота си като мъченик. След себе си оставил поучителната книга "Пастир".

Паметта на светеца се почита на 31 май.

Още празнични икони и светци:

 
Преподобен Исаакий Далматски

По времето на император Валент (364 - 378 г.) лъжеучението на Арий се разпространило с изключително големи размери. Приемайки Кръщение от арианския епископ, Валент се заклел да подложи на преследване всички представители на православното християнство и удържал на думата си през цялото си 13-годишно царуване. Той издал указ, съгласно който всички трябвало да приемат арианството, а възпротивилите се да бъдат наказвани с мъчения и жестока смърт. Гоненето било изключително тиранично в Цариград, където повечето православни църкви били затворени, а някои от тях - превърнати  в конюшни. Слухът за тираничното отношение към православните християни достигнал и до подвизаващия се в Източната пустиня Исаакий. Той отишъл в Цариград и пламенно убеждавал православните християни да не се отказват от идеите си и да следват твърдо убежденията си. По това време император Валент потеглил на война с готите, които били опустошили някои области на Римската империя и с набезите си застрашавали и Цариград. Исаакий посетил императора, изтъквайки добрите си намерения и отправил предупреждения, че гневи Бога със затварянето на храмовете и преследванията си над православните християни. Императора не обърнал внимание на свети Исаакий и в гнева си заповядал да го хвърлят  една тинеста яма. С помощта на ангел светецът се измъкнал невредим от ямата и отново отишъл да убеждава императора да прекрати гоненията си. Валент издал заповед на приближените си Сатурнин и Виктор да го хвърлят в тъмница. По време на сраженията император Валент бил ранен и се укрил от готите в една плевня, но враговете му я запалили и той загинал. Свети Исаакий, който бил увенчан от Бога с дара на пророчеството, разбрал за смъртта му. На престола се възкачил Теодосий Великий и успял да възстанови реда в Църквата. Свети Исаакий пожелал да се върне към пустинническия си начин на живот и да продължи старите си занимания, но Сатурнин и Виктор, които сърдечно се разкайвали за издевателствата си над светеца, го склонили да остане в Цариград. В околностите на града Сатурнин му построил обител, в която много бързо се събрали още иноци и свети Исаакий станал техен наставник.  Светецът умрял в дълбока старост ок. 380 г. и след смъртта му негов заместник станал Далмат - инок, на чието име впоследствие била наречена обителта и за това и нейният основоположник се нарича Исаакий Далматски. Мощите на светеца се съхраняват в църквата "Свети първомъченик Стефан".

Паметта на светеца се почита на 30 май.

Още празнични икони и светци:

 
Света преподобномъченица Теодосия

Света преподобномъченица Теодосия е родена в Цариград, в благочестиво семейство. Още от малка била възпитана в духа на християнска всеотдайност и добродетелен живот. Когато била на 7-годишна възраст, баща й умрял и майка й била принудена да я повери за отглеждане и възпитание в девически манастир. Там девойката с още по-голямо усърдие, убеденост и страст продължила да усвоява християнското учение.

След смъртта на майка си света Теодосия наследила огромно богатство, което употребила за благотворителност. По време на гоненията над иконозащитниците, организирани от император Лъв Исаврянин (717 - 741 г.), започнали да унищожават иконите на Христос, които били поставени в храма още по времето на император Константин Велики. Света Теодосия се опитала да попречи на кощунствените деяния в храма и отишла да се оплаче на патриарх Анастасий, но в негово лице не срещнала разбиране и подкрепа. Заради нанесените му оскърбления, патриархът я наклеветил пред императора. Света Теодосия била затворена в тъмница и в продължение на 7 дни й нанасяли зверски побой, по 100 удара на ден. На другите монахини, които обитавали манастира, били издадени смъртни присъди още в същия ден. На осмия ден света Теодосия била влачена из града за назидание на всички иконозащитници и след последвал побой, преподобномъченицата умряла.

Паметта на светицата се почита на 29 май.

  • Имен ден празнуват: Теодосия, Теодоска, Доса(-ка), Дочка. Името Теодосия е с гръцки произход и означава "дарена от Бога". 

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.