Ноември
Свети чудотворци Козма и Дамян

Икона на Свети чудотворци Козма и ДамянХристиянската Църква почита паметта на Св. чудотворци и безсребърници Козма и Дамян и на 01 юли.

Празникът се чества на 01 ноември.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Събор на св. Архангел Михаил

Икона на Архангел МихаилПразникът Събор на Свети Архангел Михаил и на другите безплътни небесни сили в мито-поетичната памет на българина е известен още и като Архангеловден. Църквата счита архистратиг Михаил за вожд на небесните сили. Един от висшите ангели, Денница, се възгордял и чрез своето падане увлякъл и множество други духове, но всички ангели под ръководството на архистратиг Михаил останали верни на Господа.

Известни са имената на 7 първенствуващи ангели като всеки един от тях има свое уникално служение. Например:

- архангел Гавриил е известител на тайните Божии;

- Рафаил е целител на недъзите ;

- Уриил е просветител на душите;

- Салатиил е молител и застъпник пред Бога;

- Йехудиил е прославител на Бога;

- Варахиил е подател на Божиите благословения.

Въпреки, че всички ангели се считат за пазители на човеците, Православната църква вярва, че всеки човек си има свой уникален ангел - пазител. Християнските автори, описващи характеристиките на Небесните сили, посочват различни възможности за тяхната класификация. Например,  свети Григорий Богослов ги определя като "сияния", "възходи", " сили на ума и разума". Сходни по смисъл и съдържание са и концепциите на свети Кирил Йерусалимски, но представени в различна вариативност. При класификацията на Дионисий Ареопагит се усеща, както влиянието на философските концепции на неопитагорейците, така и на неоплатоническата мисъл, при които мистиката на числата и техните скрити послания са издигнати във фетиш. Особено изразително присъствие в доктрината за ангелските чинове има числото 9 - неговата семантика е издигната до нивото на сакрална значимост. То се разглежда като тройка, умножена сама по себе си, което е израз на свръхсъвършенство -  една възможност за докосване до божественото и вечните небесни тайни.

В християнските религиозно-митологични представи йерархията на ангелските чинове включва 9 нива (чинове). Над всичките девет ангелски чина Бог е установил властта на архистратиг Михаил. В етимологичен аспект името му произлиза от еврейски и означава "който е като Бог". Според учението на Дионисий Ареопагит (V - VI в.) ангелските чинове са разделени в 3 йерархии (висша, средна и низша), всяка от които съдържа в себе си 3 чина.

Висшата йерархия се характеризира с непосредствената си близост до Бога. Към нея се съотнасят следните ангелски чинове:

- серафими - те се възприемат като пламтящи, огнени. В етимологичен аспект те "пламтят от любов" към Бога и тяхната мисия е да подклаждат такава и у хората;

- херувими - характеризират се с изключителна ерудиция, начетеност, интелект. В етимологичен аспект името им означава "изливане на премъдрост, просвещение". Чрез тях се спуска на земята Божествената мъдрост и познанието;

- престоли - тайнствено и непостижимо носещи Бога. С тях се свързва Божественото правосъдие;

В средната йерархия влизат:

- господства - те са наставници на земните владетели, учат ги на мъдро управление, помагат им да владеят емоциите си и да взимат справедливи решения;

- сили - изпълняват Божията воля. Те творят чудеса - управляват дарбата на чудотворството и прозорливостта, на ясновидството. Следят за справедливото й използване;

- власти - имат властта да неутрализират силите на дявола, подкрепят и пазят подвижниците, предпазват от изкушения, укрепват волята, силата, мъжеството, подпомагат хората в борбата със злите помисли;

Низшата ангелска йерархия се намира в непосредствена близост до човека. Тя съдържа в себе си следните ангелски чинове:

- начала - те командват низшите ангели, дават им насоки при изпълнението на Божествените повели. Те са упълномощени да управляват Вселената, да закрилят народите, държавите, племената. Те наставляват хората да отдават всекиму дължимата чест;

- архангели - те благовестяват великото и преславното, откриват тайните на вярата, пророкуват и разгадават Божията воля;

- ангели - те са най-близо до хората, възвестяват Божиите намерения, наставляват хората за добродетелен живот, закрилят вярващите, предпазват от падения, изправят падналите и са готови да окажат подкрепа на човек, ако той я поиска.

 

 

продължава>
 
Свети Мина

Икона на Свети МинаСвети мъченик Мина е войник, убит в Египет заради изповядяане на християнски убеждения, по времето на император Диоклетиан (284- 305 г.). Известен е като великомъченик и чудотворец, молител пред Бога, застъпник на семейството, закрилник на самотни жени и вдовици, покровител на сираци, бездомници и др.  

Във фолклорните представи на българина свети Мина като култов персонаж притежава характеристики с полиморфно съдържание. Нерядко представите за него се свързват и с женското начало - за него се говори като "света Мина" и според някои източници, това е препратка към древния мит за андрогините. Те са били безполови същества и олицетворявали съвършенството, абсолютната завършеност. Именно това тяхно качество представлявало огромна заплаха за върховната власт на Боговете и впоследствие андрогините били разделени на мъже и жени. Оттогава хората били обречени, в рамките на скромния си човешки живот, винаги да търсят своята половинка и чрез нея да постигнат усещането за завършеност.

Празникът се чества на 11 ноември. На същия ден се почита паметта и на светите мъченици Виктор и Викентий. 

В етимологичен аспект името Мина произхожда от гръцки и означава "месечина, Луна"; Виктор е с латински произход и означава "победител"; Викентий е с латински произход и означава "човек, който преодолява, преодоляващ". 

  • Имен ден празнуват: Мина(-ко; -чо; -ка), Виктор(-ия; -ина), Викентий(-ия; -ина) и др. Освен на 11 ноември, носещите гореизброените имена и техните производни могат да празнуват и на 10 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. Йоан Златоуст

Свети Йоан Златоуст е роден около 347 г. в Антиохия. Има богат принос за разпространението и развитието на християнството. Освен Света Литургия, Свети Йоан Златоуст е оставил много назидателни съчинения, проповеди към антиохийското паство, беседи за покаянието, беседи за празниците, тълкувания на свети апостол Павловите послания, беседи върху Евангелието на Матей и др. Руското издание на съчиненията му включва 12 тома. Така нареченият сборник "Златоструй", съставен от българския цар Симеон Велики, съдържа избрани творби от литературното творчество на Йоан Златоуст.

Празникът се чества на 13 ноември.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Св. апостол Филип

Свети апостол Филип е роден във Витсаида, откъдето произхождат св. апостол Петър и св. Андрей. Свидетел е на много от чудесата, извършени от Христос. Свети апостол Филип роповядва Евангелието в Самария, Юдея, Гърция, Арабия и Етиопия. Заради разпространението на Християнското учение е умъртвен, разпнат на кръст с главата надолу.

Празникът се чества на 14 ноември.

В древните митологичните представи на българина свети апостол Филип е възприеман като покровител и заповедник на вълците, заедно със свети Мина. Зооморфизмът е присъщ за повечето космогонични системи от предхристиянския период.

  • Имен ден празнуват: Филип(-а),Фильо, Фила(-ка), Фитьо, Пино(-а) и др. В етимологичен аспект името произхожда от гръцки и означава "човек, обичащ конете". Всички, носещи името и неговите производни, могат да празнуват и на 11 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.