Начало Календар Октомври
Октомври
Покров Богородичен

На 01 октомври 910 г. по времето на византийския император Лъв Мъдри  (886- 911 г.) сарацини (араби ) нахлуват на пределите на империята. Свети Андрей имал видение, че с покровителството на Света Богородица сарацините ще бъдат изгонени. По този повод Църквата учредила празника Покров Богородичен.

Празникът се чества на 01 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети мъченици Киприян и Юстина

Свети свещеномъченик Киприян и Света мъченица Юстина са живели през III в. Свети Киприян е известен магьосник. Под влиянието на Света Юстина приема Християнската вяра, поради което били осъдени на смърт чрез посичане с меч.

Празникът се чества на 02 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети апостол Тома

Тъй като Свети апостол Тома не успял да завари Св. Богородица жива, той пожелал да се поклони пред останките й на 3-ия ден от Успението на Светата Майка. Така, отваряйки пещерата край с. Гетсимания, където Богородица е била погребана, всички апостоли станали свидетели на нейното Възкресение. За спомен св. Тома взима при себе си плащеницата й . Апостолът изнася множество проповеди за Християнското учение, поради което е подложен на мъчения.

Празникът се чества на 06 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. апостол Яков Алфеев

Свети апостол Яков Алфеев принадлежи към Дванадесетте апостоли, сподвижници на Христос. Проповядва Християнската вяра в Йерусалим. Заедно с апостол Андрей Първозвани бил в Едеса, в Газа, в Елевтеропол, в Египет. Осъден на смърт чрез разпъване на кръст в гр. Острации. През IX в. Теофан Никейски написал в чест на апостол Яков  т.нар. Алфеев канон.

Празникът се чества на 09 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. апостол Филип

Св. апостол Филип е един от седемте дякони на Християнската църква. Тъй като апостолите били прекалено заети с проповядване на Словото Божие и не могли да се занимават пълноценно с всички домакински потребности на християнското общество, те избират седем мъже от вярващите. На тях възложили задачата да раздават помощи и да се грижат за домакинските въпроси в църквата.

Празникът се чества на 11 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Света Петка Търновска

Икона

Света Петка Търновска в народната памет е популярна и като Параскева Търновска,  Петка Българска, Калистратска, Епиватска и др. С добродетелния си живот и доказаните ценни личностни качества, светицата е причислена към Пантеона на българските светци. 

Преподобна Петка е родена през XI в. Родителите й са българи, живеещи в гр. Епиват, Тракия. Останала сирак, тя приема монашеството в Ираклийското предградие в храма "Покров Богородичен". По- късно се заселва в Йорданската пустиня, където преди нея се подвизавала преподобна Мария Египетска и също като нея водела равноангелски живот.

Когато света Петка достигнала преклонна възраст, се върнала в Египет и заживява в храма "Свети Апостоли" като странница. Умира след 2 години.

През 1238 г. българският цар Иван - Асен II пренася мощите на св. Петка в столицата Търново. През 1393 г. столицата е превзета от турците и мощите на светицата били пренесени в гр. Видин, управляван от Страцимир. През 1396 г. паднал и Видин под турска власт и мощите били пренесени в Сърбия. През 1521 г. турският султан Сюлейман Великолепни превзема Белград и изпраща мощите в Цариград. През 1641 г. Цариградската патриаршия  предава мощите на влашкия воевода Ио Василий Воевод и те биват пренесени в гр. Яш, Румъния.

Паметта на св. Петка - Параскева се почита както в България, така и в Гърция, Румъния и Сърбия. В XII в. по заповед на Цариградския патриарх Николай Музалон (1147- 1151 г.) дякон Василий написва  житие на преподобна Петка. Близо 200 години по- късно такова житие написва и св. патриарх Евтимий Търновски.

В характеристиките на християнската светица са налице множество реликти, остатък от древни митологични системи, властващи по земите на старите българи. Смята се, че света Петка е специфичен Християнски култов аналог на древнотракийската Богиня-майка, както и асоциативна персонификация на петъчния ден. Празникът, устроен в нейна чест, във фолклорната памет на българина е популярен като Петковден.

Празникът се чества на 14 октомври.

  • Имен ден празнуват: Петко(-а), Параскева, Парашкев (-а) и др.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети Лука

Резбован кръст

Свети апостол и евангелист Лука е един от седемдесетте ученици на Христос. Автор е на "Деяния на светите апостоли", както и на едно от четирите канонични Евангелия.

Свети Лука е роден в Антиохия и произхожда от нерелигиозно гръцко семейство. Изучава хуманитарна медицина и същевременно с това се занимава с живопис. Името на свети Лука се свързва с изобразяването на първата християнска икона на Богородица с Младенеца, на Христос и на светите апостоли Петър и Павел. Светецът се счита за основоположник на християнската култова живопис, на християнската иконографска традиция. Възприеман е като покровител на художниците (наименованието "худо" произхожда от латински и е семантичен аналог на "знаещ и можещ човек"). Неговият творчески символ е крилат бик.

Символите на четиримата евангелисти (Йоан Богослов, Матей, Марко и Лука) имат пряко отношение към пророчествата на свети пророк Йезекиил и неговото видение за четирите животни. Подобно пророческо видение имал и свети Йоан Богослов: " ...пред престола - стъклено море, подобно на кристал; и в средата на престола и около престола, четири животни; първото животно приличаше на лъв второто животно като теле, третото животно имаше като човешко лице, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел". (Откр. 4, 6, 7). В зависимост от тълкуванията, тези животни символизират четиримата евангелисти, авторите на четирите канонични Евангелия, съставляващи Новия Завет. Всеки един от тях по свой специфичен начин разкрива самоличността на Спасителя - Матей го представя като безгрешен човек, като олицетворение на съвършенството и в процеса на творческо съзидание до свети апостол и евангелист Матей е изобразено покровителственото символно присъствие на ангел. Свети апостол и евангелист Марк описва Христос като "кралят" и до него е пресъздадено кралското животно - лъв. Свети евангелист Лука описва Спасителя като "... един Бог, който се въплъти и жертва себе си за греховете на човечеството" - до него, респективно, е жертвеното животно, теле. Четвъртият евангелист, свети Йоан Богослов, представя Христос като "... този, който победи смъртта и се възнесе при Бог-Отец"...За негов творчески символ е избран орелът. 

Икона

След смъртта на свети апостол Павел евангелист Лука започва да проповядва светото Евангелие в различни провинции на Римската империя - Македония, Италия, Далмация и др. Проповедническата му мисия продължава около 84 години. Според едно от преданията, свети Лука бива заловен от разярени последователи на езическия култ и за назидание на християните, бил обесен на маслинено дърво в гръцкия град Тива. 

  • В етимологичен аспект наименованието Лука произхожда от латински и означава "светъл, светещ, сияещ". Имен ден празнуват: Лука, Лукан, Луко, Луша и др. Носещите името и всички негови производни могат да празнуват още и на 23 март.

Празникът се чества на 18 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.