Начало Календар Октомври
Октомври
Покров Богородичен

На 01 октомври 910 г. по времето на византийския император Лъв Мъдри  (886- 911 г.) сарацини (араби ) нахлуват на пределите на империята. Свети Андрей имал видение, че с покровителството на Света Богородица сарацините ще бъдат изгонени. По този повод Църквата учредила празника Покров Богородичен.

Празникът се чества на 01 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети мъченици Киприян и Юстина

Свети свещеномъченик Киприян и Света мъченица Юстина са живели през III в. Свети Киприян е известен магьосник. Под влиянието на Света Юстина приема Християнската вяра, поради което били осъдени на смърт чрез посичане с меч.

Празникът се чества на 02 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети апостол Тома

Тъй като Свети апостол Тома не успял да завари Св. Богородица жива, той пожелал да се поклони пред останките й на 3-ия ден от Успението на Светата Майка. Така, отваряйки пещерата край с. Гетсимания, където Богородица е била погребана, всички апостоли станали свидетели на нейното Възкресение. За спомен св. Тома взима при себе си плащеницата й . Апостолът изнася множество проповеди за Християнското учение, поради което е подложен на мъчения.

Празникът се чества на 06 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. апостол Яков Алфеев

Свети апостол Яков Алфеев принадлежи към Дванадесетте апостоли, сподвижници на Христос. Проповядва Християнската вяра в Йерусалим. Заедно с апостол Андрей Първозвани бил в Едеса, в Газа, в Елевтеропол, в Египет. Осъден на смърт чрез разпъване на кръст в гр. Острации. През IX в. Теофан Никейски написал в чест на апостол Яков  т.нар. Алфеев канон.

Празникът се чества на 09 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. апостол Филип

Св. апостол Филип е един от седемте дякони на Християнската църква. Тъй като апостолите били прекалено заети с проповядване на Словото Божие и не могли да се занимават пълноценно с всички домакински потребности на християнското общество, те избират седем мъже от вярващите. На тях възложили задачата да раздават помощи и да се грижат за домакинските въпроси в църквата.

Празникът се чества на 11 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 

 
Света Петка Търновска

Икона

Света Петка Търновска в народната памет е популярна и като Параскева Търновска,  Петка Българска, Калистратска, Епиватска и др. С добродетелния си живот и доказаните ценни личностни качества, светицата е причислена към Пантеона на българските светци. 

Преподобна Петка е родена през XI в. Родителите й са българи, живеещи в гр. Епиват, Тракия. Останала сирак, тя приема монашеството в Ираклийското предградие в храма "Покров Богородичен". По- късно се заселва в Йорданската пустиня, където преди нея се подвизавала преподобна Мария Египетска и също като нея водела равноангелски живот.

Когато света Петка достигнала преклонна възраст, се върнала в Египет и заживява в храма "Свети Апостоли" като странница. Умира след 2 години.

През 1238 г. българският цар Иван - Асен II пренася мощите на св. Петка в столицата Търново. През 1393 г. столицата е превзета от турците и мощите на светицата били пренесени в гр. Видин, управляван от Страцимир. През 1396 г. паднал и Видин под турска власт и мощите били пренесени в Сърбия. През 1521 г. турският султан Сюлейман Великолепни превзема Белград и изпраща мощите в Цариград. През 1641 г. Цариградската патриаршия  предава мощите на влашкия воевода Ио Василий Воевод и те биват пренесени в гр. Яш, Румъния.

Паметта на св. Петка - Параскева се почита както в България, така и в Гърция, Румъния и Сърбия. В XII в. по заповед на Цариградския патриарх Николай Музалон (1147- 1151 г.) дякон Василий написва  житие на преподобна Петка. Близо 200 години по- късно такова житие написва и св. патриарх Евтимий Търновски.

В характеристиките на християнската светица са налице множество реликти, остатък от древни митологични системи, властващи по земите на старите българи. Смята се, че света Петка е специфичен Християнски култов аналог на древнотракийската Богиня-майка, както и асоциативна персонификация на петъчния ден. Празникът, устроен в нейна чест, във фолклорната памет на българина е популярен като Петковден.

Празникът се чества на 14 октомври.

  • Имен ден празнуват: Петко(-а), Параскева, Парашкев (-а) и др.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети Лука

Резбован кръст

Свети апостол и евангелист Лука е един от седемдесетте ученици на Христос. Автор е на "Деяния на светите апостоли", както и на едно от четирите канонични Евангелия.

Свети Лука е роден в Антиохия и произхожда от нерелигиозно гръцко семейство. Изучава хуманитарна медицина и същевременно с това се занимава с живопис. Името на свети Лука се свързва с изобразяването на първата християнска икона на Богородица с Младенеца, на Христос и на светите апостоли Петър и Павел. Светецът се счита за основоположник на християнската култова живопис, на християнската иконографска традиция. Възприеман е като покровител на художниците (наименованието "худо" произхожда от латински и е семантичен аналог на "знаещ и можещ човек"). Неговият творчески символ е крилат бик.

Символите на четиримата евангелисти (Йоан Богослов, Матей, Марко и Лука) имат пряко отношение към пророчествата на свети пророк Йезекиил и неговото видение за четирите животни. Подобно пророческо видение имал и свети Йоан Богослов: " ...пред престола - стъклено море, подобно на кристал; и в средата на престола и около престола, четири животни; първото животно приличаше на лъв второто животно като теле, третото животно имаше като човешко лице, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел". (Откр. 4, 6, 7). В зависимост от тълкуванията, тези животни символизират четиримата евангелисти, авторите на четирите канонични Евангелия, съставляващи Новия Завет. Всеки един от тях по свой специфичен начин разкрива самоличността на Спасителя - Матей го представя като безгрешен човек, като олицетворение на съвършенството и в процеса на творческо съзидание до свети апостол и евангелист Матей е изобразено покровителственото символно присъствие на ангел. Свети апостол и евангелист Марк описва Христос като "кралят" и до него е пресъздадено кралското животно - лъв. Свети евангелист Лука описва Спасителя като "... един Бог, който се въплъти и жертва себе си за греховете на човечеството" - до него, респективно, е жертвеното животно, теле. Четвъртият евангелист, свети Йоан Богослов, представя Христос като "... този, който победи смъртта и се възнесе при Бог-Отец"...За негов творчески символ е избран орелът. 

Икона

След смъртта на свети апостол Павел евангелист Лука започва да проповядва светото Евангелие в различни провинции на Римската империя - Македония, Италия, Далмация и др. Проповедническата му мисия продължава около 84 години. Според едно от преданията, свети Лука бива заловен от разярени последователи на езическия култ и за назидание на християните, бил обесен на маслинено дърво в гръцкия град Тива. 

  • В етимологичен аспект наименованието Лука произхожда от латински и означава "светъл, светещ, сияещ". Имен ден празнуват: Лука, Лукан, Луко, Луша и др. Носещите името и всички негови производни могат да празнуват още и на 23 март.

Празникът се чества на 18 октомври.

Още празнични икони и светци:   

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.