Начало Календар Септември
Септември
Преподобни Симеон Стълпник

На 01 септември се поставя началото на Църковната Нова година, популярна и като Началото на Индикта. В етимологичен аспект наименованието произхожда от латинското "indictio", което е семантичен аналог на "обявяване, оповестяване". Системата на индикционите има египетски произход, но намира широк отзвук в цялята Римска империя, Византия, Гърция, Русия и др.

Понятието "индикт" е въведено през VI в. във Византия, по време на управлението на император Юстиниян I. Летоброенето по индикти обхваща периоди от 15 години, през които се извършва оценка на притежаваното имущество и облагането му с данъци. Официалното византийско изчисляване на индикционите на император Константин Велики започва от 01 септември 312 г. Причината за приемане на 01 септември за начало на Новата година било четенето на Христос в синагогата на пророчеството на Исайя за настъпването на "благоприятната" година (Лука 4: 16 - 22). Това евангелско събитие византийците интерпретирали като "указание от Бога".

Във Византийската култура практика Църковната Нова година невинаги се е отбелязвала на 01 септември. В Европа било популярно т. нар. "мартенско" летоброене, според което началото на се отбелязва на 01 март (Мартинден, Баба Марта) или на 25 март (Благовещение, Благовец). 

На територията на Руската империя, независимо от приемането на християнството, до XV в. Новата година започвала на 01. март. Въпреки това, влиянието на византийските културни традиции намирали широк обществен отзвук и на 01 септември се извършвало специално богослужение. С указ на император Петър Първи честването на Нова година в Русия било въведено на 01 януари. За последен път септемврийско новогодишно богослужение било извършено през 1699 г.

Преподобни Симеон Стълпник е роден през 357 година в Мала Азия, умира през 460 година. Води отшелнически живот. Построява стълп с килия върху него, където живеел и изнасял християнски проповеди пред много поклонници.

В митологичната памет на българина празникът е известен като Симеоновден, Симеон орач и др. и се свързва с поставяне началото на нов аграрен цикъл в годишния календар.

Празникът се чества на 01 септември.

  • Имен ден празнуват: Симеон, Симо, Симон(-а, -ка), Мони, Мона(-ка), Моника, Мончо и др. В етимологичен аспект името произхожда от латински и означава "желание, молитва". Всички, носещи името и неговите производни, могат да празнуват още на 3 февруари, 17 април, 27 април,  24 май, 21 юли, 21 август. 

Още празнични икони и светци:   

 
Рождество Богородично

Икона

Рождеството на Пресвета Богородица е един от големите празници на Православната църква. Родителите й, Йоаким и Анна, светата Църква нарича "богоотци". На 09 декември се чества празника Зачатие на света Анна- това е денят, в който е била зачената Богородица. Девет месеца по-късно, на 8 септември, е Нейното Рождество. Малката Богородица дошла на този свят в отговор на многобройните молби на нейните родители. да се сдобият с дете. Когато се родила, родителите й я обрекли на Божие служение и на 3 -годишна възраст била въведена в храма, в който живее и се образова до сватбата си със свети Йосиф Богообразни ( свети Йосиф Обручник). Оставайки сираче още в крехка възраст, Богородица се превръща в Покровителка на сираците и Застъпница на всички сиротни, изоставени хора. Пресвета Богородица, раждайки Спасителя на човечеството, е покровителка на майчинството, родилките и децата.

Празникът се отбелязва на 08 септември.

  • Имен ден празнуват: Мария, Марио

Още икони на Света Богородица:

 
Кръстовден

КръстовденНа празника  Въздвижение на Светия и животворящ Кръст Господен (Кръстовден) Светата Православна Църква извършва поклонение на Кръста, върху който бил разпнат Христос. Подобни поклонения се извършват 4 пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наричана "Кръстопоклонна"; на Велики петък; на 01. 08. и на 14. 09. Празникът е установен във връзка със свещените събития в историята на Християнската църква: 1. Явяването на Светия Кръст пред император Константин Великий; 2. Намирането на Светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на Светия Кръст от персийски плен.

Празникът се чества на 14. 09.

Още икони на Исус Христос:

 
Св. София, Вяра, Надежда и Любов

Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са живели в Рим през I - II в. В етимологичен аспект името "София" произхожда от гръцки и означава "премъдрост". Извървявайки жизнения си път, благочестивата християнка напълно оправдала семантиката му.

Като съпруга, а впоследствие - и като вдовица, София водела почтен и благоразумен живот и според възможностите си, извършила множество милосърдни дела. Нарекла трите си дъщери с имената на християнските добродетели - Вяра, Надежда, Любов. Момичетата били възпитани в духа на християнските идеи и ги изповядвали открито, поради което били повикани от наместника на Антиох при император Адриан (117 - 138 г.). Трите момичета били увещавани да се поклонят пред идолите в езическото капище и да извършат жертвоприношения в чест на богиня Артемида, но те отказали да се подчинят. Тогава Вяра била на 12-годишна възраст, Надежда - на 10, а Любов - на 9.  Заради дързостта си и заради изповядването на християнски убеждения, момичетата били подложени на многобройни жестоки мъчения, а впоследствие -  осъдени на смърт чрез обезглавяване. Присъдата била извършена с особена жестокост пред очите на майката. София умира от мъка на гроба на дъщерите си. През 126г. мощите на светите мъченици били пренесени в Елзас, Франция.

Празникът се чества на 17 септември.

  • Имен ден празнуват: София, Софи, Софка, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Надка, Любов, Любка, Люба, Любима

Още празнични икони и светци:   

 
Свети великомъченик Евстатий

Свети великомъченик Евстатий е живял през I- II в. Той е римски пълководец при царуването на императорите Тит и Траян. Заради изповядването на християнски убеждения той и семейството му са осъдени на смърт чрез изгаряне. Мощите им се намират в Рим, в църквата "Свети Евстатий".

Празникът се чества на 20 септември.

Още празнични икони и светци:   

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.