Начало Относно иконите Цветовете и тяхното значение в иконографията
Цветовете и тяхното значение в иконографията

Според древните византийци смисълът от всяко изкуство е в красотата и в насладата, които то носи. Изображенията на византийските икони се характеризират с пищна позлата и ярки цветове. При изграждането на художествения образ цветовете никога не се смесват - те са тъмни или светли, но винаги чисти, тъй като във Византия езикът на цветовете се считал за равнопоставен със силата на словото. Всеки цвят има свое значение и е натоварен със собствено съдържание. Ето накратко и тяхното значение:

Златният цвят - блясъкът на златото символизира сиянието на Бога и великолепието на Небесното царство. Той е израз на божественост. В народните представи златото е нетленно и непреходно, следователно - свещено. Повечето древни общества възприемат златото и среброто като символни елементи.

Среброто - в иконографията то семантично поема върху себе си част от характеристиките на златния цвят и по своеобразен начин ги доразвива. Нерядко при изграждането на композицията в иконата едновременно се използват златен и сребърен варак. При постигането на определени декоративни решения златото и среброто изпълняват функциите на противостояща  двойка и влизат помежду си във взаимоотношения, характерни за дихромията по контраст.

Пурпурният цвят е много важен във византийската култура - това е цветът на царя и символизира величие, царственост. Този цвят присъства и в дрехите на Богородица.

Червен цвят - един от най-използваните в иконографията. Той символизира топлината, любовта, живота, животворната енергия и именно за това се свързва и с Възкресението, на победата на живота над смъртта. В същото време червеното е цвят на човешкия произход, на кръвта и мъчението, на жертвите на Христос. В иконографията с червени дрехи се изобразяват мъчениците, а също така и крилете на серафимите. Понякога в червено се изписва и фонът като символ на тържеството на вечния живот.

Бяло - символ на Божествената светлина, цвят на чистотата, на святостта и простотата. В иконописта в бяло са дрехите на Праведниците, пелените на младенците, душите на умиращите хора и ангелите.

Синьо - цветът на безкрайността, на небесната синева, на вечните небесни тайни. Това е цветът на Богородица, въплъщаваща единството на човешкия произход и божественото начало.

Зелено - цветът на природата и живота, на младостта и надеждата , на вечното обновление, на надеждата и Възкресението. В иконографията зеленият цвят присъства там, където започва животът - в сцените на Рождество Христово.

Кафяво- цветът на голата земя, на прахта, на калта, на всичко преходно и тленно, подвластно на смъртта. Най-богатият цвят в природата - представлява сбор от всички останали цветове. Отношението към калта е детерминантно обусловено - в древността е символ на плодородие и благодат, докато за съвременния, урбанизиран и модерно мислещ човек, тя се свързва с упадъка, мизерията и нищетата. 

Черно - цветът на злото и смъртта. В иконографията в черно се изобразяват пещерите и могилите, зеещите адски бездни. В някои сюжети това е и цветът на тайните, напр.на черен фон се изобразява Космосът, непостижимата дълбочина на Вселената. В черно са дрехите на монасите, на отреклите се от светския живот, т.е. те са символ на своеобразна смърт в живота.

Цветът, който не се използва в иконографията, е сивият. Обединяващ в себе си черно и бяло, зло и добро, той символизира неяснотата, пустотата, небитието и за него се смята, че не е редно да присъства в лъчезарния свят на иконата. В някои от случаите може да се възприема като семантичен аналог на среброто. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.