Начало Относно иконите Мобилни форми на християнската култова живопис
Мобилни форми на християнската култова живопис

Икона Мъжки Дейсис

Освен храмовите икони, съществуват и различни мобилни форми на религиозната живопис, които са предназначени за обслужване на религиозния култ в домашна обстановка. Те са неделима част от архитектониката на семейния иконостас, многообразни са като морфология и структура и са ангажирани със собствена семантика. Най- често са многосъставни и се подразделят на:

- диптих - композиция от две съставни икони;

- триптих - композиция от три съставни икони;

- полиптих - композиция от неопределен брой икони.

Към средата на ХIХ в. в Русия Иван Снегирьов  създава класификация на подвижните икони според заеманото от тях място - храмови, домашни, градски и корабни. Съществуват и други общи категории икони - персонални, универсални и календарни.

- при раждането на дете се поръчва т.нар. "мерная" икона ( от руски "в меру роста"). Размерите на дървения панел на иконата съответстват на размерите на новороденото.

- при  въвеждане в Тайнството Свето Кръщение детето получава т.нар. именна икона ( от руски "тезоименитая икона") с портретно изображение на светеца-съименник (покровител, ангел-хранител).

- венчални икони - за сватбата на булката се поръчва икона на Св.Богородица, а на младоженеца - на Христос, ( респ. мъжки и женски дейсис); Тяхното предназначение е да обслужват религиозния култ и обредните практики, свързани със семейните обичаи;

- семейна икона - комплексно изображение на светците-съименници на членовете на семейството;

- икона-седмица - върху нея се пресъздават 7 образа- Дейсис, Архангел Михаил, Архангел Гавраил, Св. апостоли Петър и Павел и др.

Изброените по-горе характеристики на иконите оределят и тяхната уникалност и култово-религиозна самобитност.

Иконите от втората група се подразделят на:

- икони на светци, покровителстващи учението, воинската служба и различните професии;

- икони на светци, чиято подкрепа измолваме при болести или житейски несгоди. Към тях принадлежат не само традиционните изображения на чудотворци и безсребърници, но и Богородични икони, наречени акатистни (поради епитетите, с които ги назовават в посветените им акатисти);

- обетни икони - поръчват се в знак на признателност към определен светец за оказана подкрепа и щастлив изход от трудна житейска ситуация;

Календарните икони онтологично се причисляват към храмовата култова живопис и са  вид сборни икони, известни още и като триоди. Върху триодните икони се изобразяват подвижните християнски празници ( по текста на Триода) - те са в пряка взаимовръзка с мястото на Възкресение Христово в годишния празничен календар.  Минейните икони са подчинени на неподвижните християнски празници. Чрез тях се почита паметта на светците (според Минеите). Те се характеризират както с богатството от персонажи, така и с многообразието от композиционни решения.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.