Начало Относно иконите Летният Вартоломей - празник на свети апостол Вартоломей
Летният Вартоломей - празник на свети апостол Вартоломей

Летният Вартоломей в народния календар се отбелязва на 11 юни и представлява своеобразно продължение на летния Тодоровден, а Православната църква отдава почит на паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава.

В ритуалната обрядност на Празника са налице множество реликти с езически произход, които определят свети Вартоломей (Върти-удри или Върти-сучи) като приемник на езическо божество от соларен тип, олицетворяващо слънчевия небесен огън. В народните представи той е един от четиримата светци-градушкари, брат е на свети Елисей (Лисо) и света Вида (Видовден) и е един от помощниците на свети  пророк Илия.

В центъра на обредността доминират елементите с апотропейна насоченост, целящи съхраняване на здравето на членовете в семейството и общността, предпазването на реколтата и нейната защита от летните градушки и сушата, омилостивяване на светците и постигане на благоразположението им. Осигуряването на плодородие и материално благополучие в общността са лайтмотив в ритуалността на цялостния, аграрно ориентиран пролетно-летен празничен комплекс.

При обслужването на религиозния култ в обредността е застъпена система от табута, свързани със забрана за извършването на всякаква трудова дейност. Изпълняват се поредица от магически обряди с апотропейна насоченост - за предпазване на хората и домашните животни от зловредни влияния. Застъпени са поредица от лечителски практики като лекуване с билки (зелена магия), опушване, поливане с енергийно заредена вода, баяне, наричане (вербална магия) и др. Извършват се обредни гадания, предимно от инициален тип - свързани с промяната в семейния статус на младежите и девойките от населеното място.

За здраве и плодородие се формират общи празнични трапези - месят се обредни хлябове (безкръвна житна жертва) и се раздават между жителите на общността. Спецификата на ритуалните ястия (сладки и солени баници) е календарно ориентирана, съобразно наличните плодове и зеленчуци от настоящата реколта.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.