Петровден

Икона

На 29 юни се отбелязва един от най-големите летни празници - Петровден. Той принадлежи към т.нар. "минейни", постоянни празници и датата на неговото празнуване е непроменлива. На Петровден Православната Църква отдава почит на светите първоапостоли Петър и Павел, но в празничната обрядност са налице и множество от реликтите на дохристиянския период, което е красноречиво доказателство за наличието на приемственост и интеграция между културните пластове. Двамата християнски светци, първоапостолите Петър и Павел, поемат върху себе си и част от характеристиките на древни езически божества от соларен тип. В народните представи Петровден и Ивановден образуват противостояща двойка в годишния празничен цикъл, семантично отразяваща кулминацията на сезоните и контрастите на климата в нашия етно-регион. Особено популярен е изразът: "Петрови пекове - Иванови студове", който синтезира в себе си, както преклонението на човека пред могъществото на природата, така и  вечния човешки стремеж към здраве, плодородие, благополучие и хармонични човешки взаимоотношения. 

Икона

Според народните вярвания, светците Петър и Павел са братя-близнаци. Те имали и сестра, която се наричала света Елена, а други източници посочват името Огнена Марина. Макар Християнската църква да изразява почитта си пред делото на първоапостолите, обединявайки ги в един общ празник, народът предпочита разграничаване на двамата светци - на 29 юни почита делото на свети апостол Петър, а на 30 юни засвидетелства неканоничното си преклонение пред свети апостол Павел. Старите българи приемали, че Петър е по-могъщият от двамата светци, носител е на позитивно съдържание, на светлина и оптимизъм и за това на Петровден се придава по-голяма значимост, в сравнение с Павловден. В етимологичен аспект името Петър  произлиза от гръцки - "петрос", което означава "камък", "скала". Може би именно неговата твърдост, непреклонност, справедливост и безпристрастност са качествата, които му отреждат мястото на пазител на Рая в митовете и легендите. В християнската иконография самостоятелни изображения на свети Петър се срещат сравнително рядко, но почти навсякъде в едната си ръка светецът държи ключовете за Райските двери.

  • В ритуалната обрядност на Петровден са застъпени както елементите на продуциращото начало, така и елементи с апотропейна (предпазваща) насоченост. Налице е система от ТАБУТА със задължителен характер. Сред тях са:

                   - пълната забрана за работа поради страх от природни и социални бедствия - градушка, порой, пожар и др.;

                   - спазване на двуседмичен строг пост (Петрови пости) - чрез двуседмичното въздържание от консумиране на храни с животински произход се цели омилостивяване на силите на отвъдното и спечелване на благоразположението им с цел постигане на здраве, плодородие и благополучие в семейството и общността;

  • Рано сутринта на Петровден в църквата се носят от първите ябълки-петровки и ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ (колачета, обреден колак). От тях се раздава за здраве и за възпоменание на мъртвите близки, особено ако сред тях има деца. Съществува легенда, че в средата на Райската градина расте ябълка-петровка и от нейните плодове берат мъртвите деца, за да се ободрят и нахранят по време на игрите и забавленията си. По своята същност обредните хлябове притежават характеристиките на безкръвна жертва, целяща постигането на хармония в общуването с отвъдното.
  • Един от задължителните елементи на цялостния празничен комплекс е правенето на КУРБАН, на жертвоприношение. Жертвеното животно на Петровден е най-младият петел от птичия двор на всяко домакинство, а приготвеното от него празнично ястие е известно като петровско пиле. В древните митологии петелът е символ на небесното, на свръхестественото. В себе си той съхранява характеристиките на соларните знаци и принасянето му в жертва е в пряка връзка с омилостивяване на покровителите на огъня и съответно с предпазване на природата от опустошителни огнени стихии. По подобие на Слънцето, петелът е смятан за един от повелителите на времето, В народните представи той символизира Възкресението, пробуждането за нов живот и обновлението. Изпълнявайки функциите на медиатор между живота и смъртта, петелът нерядко се свързва с плодородието и изобилието, с продуктивността. Именно поради тези причини той присъства като жертвено животно в сватбения празничен комплекс, гарантирайки за плодовитостта на новобрачната двойка.
  • На обособената обща празнична трапеза присъстват характерни за празника, самобитни ястия. Освен петровското пиле, домакинята поднася т.нар. "бял мъж" или "кутмач" - ястие, приготвено от пържено в брашно прясно сирене. На масата задължително присъстват баница със сирене и масло, тиквеник и плодове. Във вечерните сборове на трапезата присъствали само семейните представители на общността. Младите и още несемейни девойки и младежи излизали по поляните, връзвали ЛЮЛКИ (символ на живота и неговата преходност) и се люлеели, играели ХОРА и пеели ОБРЕДНИ ПЕСНИ. Сред веселие и игри всички очаквали изгрева на Слънцето и началото на новия ден.
  • В нощта на празника от младите моми се извършвали и ГАДАНИЯ, главно със сватбена насоченост. За целта трябвало всяка мома да събере 12 цвята от 12 поляни и да ги сложи под възглавницата си, с надеждата да сънува бъдещия си съпруг.

Имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петра, Пена(-ка), Пенчо, Пешо, Петрия, Камен(-ка), Кама, Кало, Павел, Павлин(-а, -ка), Полин(-а; -ка) и др.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.