Начало Относно иконите Златото и среброто като символни елементи
Златото и среброто като символни елементи

В цялостното съзнателно развитие на човечеството златото и среброто са били символ на благосъстояние и просперитет, но в живота и бита на древните общества те имат и други, митологизирани функции. Като символни елементи те намират широко приложение в църковното изкуство и в обредните практики на народно-поетичното творчество. В резултат на своите многовековни наблюдения, човекът открива  нетленността на златото и среброто - те са неподвластни на ударите на времето, характеристиките им остават непроменени и именно това тяхно качество ги определя като "благородни" метали. В народните представи всичко нетленно и непреходно е свещено - то е израз на божественост и съвършенство. Именно този извод стои в основата на схващането, че всичко стойностно и значимо заслужава да бъде претворено чрез  злато и сребро. Тази семантика присъства в най-устойчивите форми на празничната обрядност на повечето древни митологии. В обредните практики двата символни елемента - злато и сребро, са еднакво значими.

Многообразните функции на златото и среброто обусляват тяхното присъствие в най-важните събития на човешкия живот. Както е установено при повечето значими неща, между златото и среброто древните хора са установили взаимовръзката на противостояща двойка - антагонизъм, продиктуван от вечния човешки стремеж към хармония и съвършенство. В митологичен аспект златото се асоциира със Слънцето, а среброто - с Луната и тяхната опозиция е еквивалентна на опозициите "живот - смърт", "ден - нощ", "небе - земя", "мъж - жена", "ляво - дясно", "горе - долу", "напред - назад" и др. Дисонансите на тази опозиция стоят в основата на т.нар. "дихромия по контраст", която е характерна и за православната иконография. При едновременното използване на златен и сребърен варак, уповавайки се на силата на контраста, иконическият образ се сдобива с особена значимост.

Основните функции на златото и среброто като символни елементи са: апотропейна (защитна, предпазваща), продуцираща ( касаеща плодородието) и медиативна ( осигуряваща комуникация между нашия свят и отвъдното). Най-важните моменти в жизнения път на човека са раждането, встъпването в брачни взаимоотношения и смъртта и в тях неотменно присъстват символни елементи от злато и/или сребро. Във всеки един момент, изграждащ парадигмата "раждане - сватба - смърт", водеща е една от функциите на благородните метали, а другите са допълващи. За новороденото е важна надеждната защита от зли сили и злонамерени действия, за това при него доминантната функция на благородните метали е апотропейната. За новобрачната двойка в древността е било важно да има многобройна челяд и като гаранция за това се използва продуциращата функция на златото и/или среброто. При погребалните ритуали благородните метали играят ролята на медиатор между нашия свят и отвъдното. Те имат за задача да осигурят благополучното преминаване на душата в света на мъртвите. При прераждането на човешката душа цикълът се затваря.

Като символни елементи златото и среброто присъстват в множество от ритуалите, съпровождащи годишния празничен цикъл. Съобразно нуждите и характера на празничната обрядност се използва като доминантна една от функциите на благородните метали. Например - при нестинарството водеща е медиативната функция, за Лазаровден - продуциращата, а при обрядността на Гергьовден - апотропейната функция.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.