Илинден

 

Икона

На 20 юли Православната църква отдава почит на свети пророк Илия. В Свещените книги на християнството той се причислява към групата на Старозаветните светци. В характеристиките на светеца много от културолозите съзират реликтите на соларните древноезически божества - на славянския Перун, на древногръцкия Хелиос, на прабългарския Тангра и др. В народното съзнание свети Илия принадлежи към групата на светците-градушкари. Той е тясно свързан със стихиите на огъня и водата, повелител е на "небесния огън" и "небесната влага", способен е да предрича сушата и да предизвиква благодатен дъжд,  В някои от българските етно-региони е известен като Гръмовержецът Илия. Съществува схващане, че той има сестра - света великомъченица Марина, известна още като  Огнена Марина, Опална Марина, която също е обект на култово преклонение. Цялостния обредно-празничен комплекс на Илинден е съпровождан от система от табута, свързани със строги забрани за палене на огън, за извършване на селскостопанска и домакинска работа, с цел опазване на реколтата от опустошителни природни бедствия, градушки и пожари. В чест на светеца и за спечелване на благоразположението му, се прави курбан - жертвеното животно е най-старият петел от птичия двор на домакинството, за да остане нов, млад и жизнен "баща на кокошките". Изборът на петела като жертвено животно не е случаен - той е митологизирано същество, свещено животно за дома, носител е на соларни характеристики и по подобие на Слънцето отмерва времето. И тъй като на Петровден се принася в жертва най-младият петел (Петровско пиле), а на Илинден - най-старият   ("баща на кокошките") , точно това е времето за хармонизиране на опозицията "младост - старост".  Еквивалент на тези взаимоотношения се забелязва при гасенето на стария огън (15 юли) и добиването на младия огън (17 юли, денят на света Марина). 

Икона

Обикновено жертвоприношението се извършвало от стопанина на къщата - старият петел бил заколван на къщния праг и по отскачанията му се провеждали ритуални гадания, касаещи плодородието през годината, благополучието в дома,  здравето на членовете на семейството, успехите на децата и пр. В някои от българските етно-региони (Югозападна България), където Илинден се отбелязва изключително тържествено, се организират общоселски сборове, приготвят се общи празнични трапези и освен петел, се принасят в жертва и други мъжки животни - овен, вол, бик. Месят се обредни хлябове - "боговица" и "колач за свети Илия". В митологичната памет на народа ни съществува поверие, че свети Илия прогонва змея (ламята), който предизвиква сушата, за това в празничната обрядност е застъпено ритуално "Гонене на змея". В него участват всички здрави и силни мъже в общността. В нощта на празника те създават ритуална мъжка дружина, събличат се голи ( в народните представи голотата е обект на фетишизиране, на нея се приписват магически свойства), въоръжават се със земеделски сечива и тояги (те имат апотропейни, защитни функции). Спазвайки ритуално мълчание, мъжете обикалят всички домакинства на територията на общността. Обрядът представлява не само ритуално гонене на сушата, той е и своеобразно маркиране на територията, отделяне на чистото, усвоеното, хармоничното пространство от нехармоничното, чуждото, неусвоеното, хтоничното. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.