Начало Относно иконите Малката Богородица / Рождество Богородично
Малката Богородица / Рождество Богородично

Икона

На 8 септември Православната църква почита Празника Рождество Богородично. В народната памет той е известен като Малката Богородица. Това е третият празник през годината, организиран в чест и за възхвала на Пресвета Богородица. Тъй като светицата се смята за покровителка на майчинството и децата, в празничната обрядност най-изразително участие имат жените - отдавайки своята почит и преклонение пред Богородица, те се надяват да спечелят благоразположението и подкрепата й в трудни моменти, в моменти на изпитание, при бременност, раждане, за здравето на децата и благополучието в дома и семейството. Празничната обрядност, обслужваща всички Богородични Празници, притежава изразителни паганистични елементи - християнската светица носи в себе си характеристиките на древните езически божества, свързани с култа към Богинята-майка, плодородието и земята. Празникът Рождество Богородично съвпада с началото на новия аграрен цикъл и с прехода от лято към есен.

В периода между Малката и Голямата Богородица в сила е система от табута, отнасящи се до пълна забрана за извършване на домакинска работа - шиене, предене, плетене и др. Смята се, че периодът е много благоприятен за засаждането на многогодишните пролетни цветя - люляк, перуника, божур, аспидистра и др. 

В деня на Рождество Богородично се месят обредни хлябове (Богородичен хляб, Богородична пита), които се раздават между членовете на семейството за здраве и благоденствие. Едно от парчетата се дава на домашните животни за плодовитост, а друго парче се оставя в чест на къщата - за закрила на дома и семейството от недоброжелателни посегателства. То се съхранява до 26 декември, когато Православната църква отбелязва празника Събор на Пресвета Богородица.

За здраве и благоденствие се коли курбан (овен). В близост до храмовете и изворите, носещи името на света Богородица, се провеждат общоселски сборове, организират се общи празнични трапези, придружени от песни, хора и веселие.

  • Имен ден празнуват: Мария, Марио.
 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.