Кръстовден

Резбован кръст

На 14 септември Православната църква отбелязва празника Въздвижение на честния Кръст Господен, известен още като Кръстовден,  Летният Кръстовден, Гроздоберник и Брулю.

За християнството Кръстът и кръстният знак са емблематични елементи, те стоят в основата на християнската религиозна обрядност и същевременно са обект на преклонение, което се засвидетелства няколко пъти в годината. В обредно-празничния комплекс, обслужващ Кръстовден, са налице не само елементите на християнския църковен обряд - изключително изразително присъствие имат и реликтите на езическия култов ритуал, което е красноречиво доказателство за сполучливото адаптиране на две религиозни системи. Процесът на интеграция между културите винаги е бил динамичен и многопосочен.

В мито-поетичните представи на българина на Кръстовден денят и нощта се "кръстосват" (вероятно се има впредвид настъпването на есенното равноденствие) - името на народния празник е етимологичен еквивалент на явление от астрономичния календар. Битува мнението, че слънцето тръгва назад, "отива към зима", времето застудява, водата в реките и езерата става негодна за къпане.

alt

Летният Кръстовден образува противостоящя двойка със Зимния Кръстовден (5 януари, известен още като Попова Коледа и Водокръст) - двата празника маркират дните на преход от един сезон към друг и същевременно отбелязват началото на нов аграрен цикъл - оран и сеитба. В някои отношения празничната обрядност на Кръстовден повтаря обредните действия на Летния Симеоновден, тъй като в определени етно-региони на територията на България селскостопанският цикъл и съпровождащата го трудова дейност започват малко по-късно. С Кръстовден се отбелязва началото на есенно-зимния сезон, започва гроздоберът (оттам произлиза името Гроздоберник). Първото откъснато грозде се освещава в черквата, заедно с други плодове и варена пшеница, които се раздават сред членовете на общността с обредни наричания за здраве и плодородие. 

Сред системата от табута, съпровождащи празничната обрядност на Кръстовден, доминантна роля има спазването на строг пост (според поверието - за предпазване от болки в кръста). Като основно обредно действие постът има както християнски характеристики, така и езическа семантика. Той е присъщ за преходните периоди, когато силите на хтоноса и злото са особено активни. Сам по себе си той приема облика на "временна смърт", целяща да провокира активността на пораждащото начало и произтичащото от него плодородие.

На Кръстовден се месят обредни хлябове (Кръстова пита), които по повърхността си са декорирани с релефно изображение на кръстния знак (кръстачка) -  принасянето на безкръвна житна жертва също има продуцираща насоченост. В някои етно-региони се правят курбани, организират се общоселски сборове, подготвят се общи празнични трапези, придружени от песни, танци и всеобщо веселие.

  • Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстана, Кръстомир(-а), Кънчо, Къна, Тина(-ко), Ставри(-а; -ена), Кръстина, Кина и др.
  • 29 септември (Кръстовден, по Грегорианския календар) е обявен за Световен ден на Сърцето, 

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.