Савинден

На 5 декември Православната Църква почита паметта на свети Сава Освещени.

В характеристиките на християнския светец са налице множество реликти с езически произход. От една страна, персонажът е почитан като "свети Сава", като мъж-божество от соларен тип. В славянската митологична система съществува Бог Саваот, който е семантичен аналог на Бог-Отец в идеите на Тринитарианството и концепцията за Триединния Бог.

Бог Саваот е наричан с алегоричното "старият дядо Коледа", което отчасти го доближава до характеристиките на свети Николай Чудотворец, с когото са обединени в единен празничен комплекс. В някои фолклорни представи битува мнението, че той е "пастир на вълците", а това го приобщава към специфичната ритуална обрядност на Вълчите празници и техните покровители свети архангел Михаил, свети Мина, свети апостол Филип.  

Според други битовистични концепции Сава е жена-божество, почитана като покровителка на болестите и съхраняваща в себе си характеристиките на езическите хтонични божества. В славянската митологична система съществува богиня Сва, която е асоциативна персонификация на Богинята-Майка, на пра-родителка на всички божества. Неин орнитоморфен атрибут е совата - олицетворение на мъдрост, знание, опит и умение за взимане на трезви преценки в трудни житейски ситуации. 

В християнската религиозна система света Сава е сестра на света Варвара и свети Николай Чудотворец и е дъщеря на свети Андрей, покровител на мечките. Широко разпространен е изразът:  "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява." Смесените народни представи за половата принадлежност на култовия персонаж го превръщат в божество-андрогин, в безполово същество. Игнорирането на половата принадлежност във фолклорната култура може да се охарактеризира като своеобразно маркиране на преходния период в ритуалната обрядност - женските коледни дружинки (Варварки) постепенно отстъпват мястото си на мъжките коледни дружинки (Коледари). Метаморфните преобразувания в ориентацията на обредността са доказателство, че изгубената хармония между хтоничното и соларното начало постепенно се възстановява и се създават благоприятни предпоставки за поставяне началото на следващия календарен цикъл. 

Андрогините са изключително популярен обект на култово преклонение в гръцката митология. Според легендата, те са били безполови същества - в етимологичен аспект понятието "андрогин" е съвкупност от еднакво застъпени мъжки и женски елементи в природата на дадено същество. Андрогините олицетворявали представите за съвършенство, а това ги превръщало в сериозна заплаха за върховенството на Зевс. В гнева си той ги разделил на мъжка и женска половина и ги разпръснал по всички краища на Земята. Оттогава всеки е обречен да търси половинката си, за да постигне собствената си представа за съвършенство и хармонични взаимоотношения със същество от противоположния пол.

По своята същност и съдържание празничната обрядност на Савинден представлява своеобразно дублиране на религиозно-обредните практики, обслужващи деня на света Варвара и Празника на свети Николай Чудотворец. По своеобразен начин трите празника повтарят идеите на Тринитарианството за светата Троица.

Спецификата в съдържанието на Савинден се свързва със спазването на уникално табу - строга забрана за използването на остри и режещи предмети, поради страх от причиняване и трудно заздравяне на порезни и прободни рани. Налице е и амбивалентно почитане на опозициите "живот-смърт", "добро-лошо", "ден-нощ", "мъжко-женско" и др., което е характерно за всички обредни практики, маркиращи границите на прехода.

За здраве и благоденствие в семейството се вари обредно вариво, но чрез него се отдава почит и на мъртвите предци - култът към живота и култът към смъртта се преплитат в прекрасно противоречиво единство.

Извършват се и поредица от обредни практики със сватбена насоченост. Преди изгрев слънце момите извършват     ритуално пресяване на брашно през сито, обърнато наопаки - символ на отделянето на здравото и позитивното в социума от лошото и вредоносното. По време на действието присъства възрастна жена (култ към Богинята-майка), с която се води обреден диалог - вербална магия, целяща осъществяването на желанието за сполучлив брак и благоденствие в бъдещото семейство. Месят се обредни хлябове, които се раздават сред членовете на общността. В някои етно-региони от територията на България се правят специфични постни баници с царевица - в древността баницата е притежавала прерогативите на обреден хляб, който е в тясна взаимовръзка с елементите на фито-, зоо- , инсекто- и орнитоморфизъм в религиозния култ.

Провеждат се ритуални гадания от инициален тип - някои от тях притежават сватбена насоченост, а други се отнасят към прогнозиране на плодородието през следващия аграрен цикъл.

Тъй като Савинден е по времето на Коледните пости, на празничната трапеза трябва да се поднасят постни храни. През този ден е позволена консумацията на риба - тя може да поеме върху себе си прерогативите на празничен курбан, но задължително трябва да има люспи. Именниците организират общи празнични трапези за почит и прослава на култовия персонаж, за здраве, благоденствие и закрила в трудни ситуации.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.