Савинден

На 5 декември Православната Църква почита паметта на свети Сава Освещени.

В характеристиките на християнския светец са налице множество реликти с езически произход. От една страна, персонажът е почитан като "свети Сава", като мъж-божество от соларен тип. В славянската митологична система съществува Бог Саваот, който е семантичен аналог на Бог-Отец в идеите на Тринитарианството и концепцията за Триединния Бог.

Бог Саваот е наричан с алегоричното "старият дядо Коледа", което отчасти го доближава до характеристиките на свети Николай Чудотворец, с когото са обединени в единен празничен комплекс. В някои фолклорни представи битува мнението, че той е "пастир на вълците", а това го приобщава към специфичната ритуална обрядност на Вълчите празници и техните покровители свети архангел Михаил, свети Мина, свети апостол Филип.  

Според други битовистични концепции Сава е жена-божество, почитана като покровителка на болестите и съхраняваща в себе си характеристиките на езическите хтонични божества. В славянската митологична система съществува богиня Сва, която е асоциативна персонификация на Богинята-Майка, на пра-родителка на всички божества. Неин орнитоморфен атрибут е совата - олицетворение на мъдрост, знание, опит и умение за взимане на трезви преценки в трудни житейски ситуации. 

В християнската религиозна система света Сава е сестра на света Варвара и свети Николай Чудотворец и е дъщеря на свети Андрей, покровител на мечките. Широко разпространен е изразът:  "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява." Смесените народни представи за половата принадлежност на култовия персонаж го превръщат в божество-андрогин, в безполово същество. Игнорирането на половата принадлежност във фолклорната култура може да се охарактеризира като своеобразно маркиране на преходния период в ритуалната обрядност - женските коледни дружинки (Варварки) постепенно отстъпват мястото си на мъжките коледни дружинки (Коледари). Метаморфните преобразувания в ориентацията на обредността са доказателство, че изгубената хармония между хтоничното и соларното начало постепенно се възстановява и се създават благоприятни предпоставки за поставяне началото на следващия календарен цикъл. 

Андрогините са изключително популярен обект на култово преклонение в гръцката митология. Според легендата, те са били безполови същества - в етимологичен аспект понятието "андрогин" е съвкупност от еднакво застъпени мъжки и женски елементи в природата на дадено същество. Андрогините олицетворявали представите за съвършенство, а това ги превръщало в сериозна заплаха за върховенството на Зевс. В гнева си той ги разделил на мъжка и женска половина и ги разпръснал по всички краища на Земята. Оттогава всеки е обречен да търси половинката си, за да постигне собствената си представа за съвършенство и хармонични взаимоотношения със същество от противоположния пол.

По своята същност и съдържание празничната обрядност на Савинден представлява своеобразно дублиране на религиозно-обредните практики, обслужващи деня на света Варвара и Празника на свети Николай Чудотворец. По своеобразен начин трите празника повтарят идеите на Тринитарианството за светата Троица.

Спецификата в съдържанието на Савинден се свързва със спазването на уникално табу - строга забрана за използването на остри и режещи предмети, поради страх от причиняване и трудно заздравяне на порезни и прободни рани. Налице е и амбивалентно почитане на опозициите "живот-смърт", "добро-лошо", "ден-нощ", "мъжко-женско" и др., което е характерно за всички обредни практики, маркиращи границите на прехода.

За здраве и благоденствие в семейството се вари обредно вариво, но чрез него се отдава почит и на мъртвите предци - култът към живота и култът към смъртта се преплитат в прекрасно противоречиво единство.

Извършват се и поредица от обредни практики със сватбена насоченост. Преди изгрев слънце момите извършват     ритуално пресяване на брашно през сито, обърнато наопаки - символ на отделянето на здравото и позитивното в социума от лошото и вредоносното. По време на действието присъства възрастна жена (култ към Богинята-майка), с която се води обреден диалог - вербална магия, целяща осъществяването на желанието за сполучлив брак и благоденствие в бъдещото семейство. Месят се обредни хлябове, които се раздават сред членовете на общността. В някои етно-региони от територията на България се правят специфични постни баници с царевица - в древността баницата е притежавала прерогативите на обреден хляб, който е в тясна взаимовръзка с елементите на фито-, зоо- , инсекто- и орнитоморфизъм в религиозния култ.

Провеждат се ритуални гадания от инициален тип - някои от тях притежават сватбена насоченост, а други се отнасят към прогнозиране на плодородието през следващия аграрен цикъл.

Тъй като Савинден е по времето на Коледните пости, на празничната трапеза трябва да се поднасят постни храни. През този ден е позволена консумацията на риба - тя може да поеме върху себе си прерогативите на празничен курбан, но задължително трябва да има люспи. Именниците организират общи празнични трапези за почит и прослава на култовия персонаж, за здраве, благоденствие и закрила в трудни ситуации.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.