Аньовден

На 9 декември Православната църква отбелязва празника Зачатие на света Анна. В народните представи денят е известен като Анино (Янино) Зачатие, Аньовден, Зимната света Анна и образува противостояща двойка с Лятната света Анна (25 юли, денят на нейното Успение). Светицата е майка на света Богородица и се възприема като покровителка на бременността, майчинството и децата, закриля брака, семейните взаимоотношения и подкрепя вдовиците в житейските им изпитания. В характеристиките на християнската светица се забелязват много от реликтите на древни езически практики - обредността на празника е подчертано женска (налице е култът към богинята-майка) и се свързва с пораждащото, животворящото начало. С изразително присъствие са и принципите на приемственост и интеграция между културните пластове, говорещи за успешната адаптивност между две отделни култово-религиозни системи.

В  концепциите на прабългарската митологична система света Анна се осмисля като покровителка на вещиците, врачките, магьосниците и омайниците. Схващането е детерминантно обусловено от астрономически фактори - това е денят на зимното слънцестоене, а нощта срещу празника е най дългата  в годишния календар (22 декември, по стар стил). Тогава силите на хтоноса са изключително активни и периодът е особено благоприятен за извършването на древни магически обредни практики. Това обуславя връзката на светицата с отвъдното (налице е влиянието на  култа към мъртвите предци) и обяснява функциите й на медиатор в празничната обрядност. Опозициите "ден-нощ",  "живот-смърт", "добро-зло" са класически за всеки древен езически ритуал и съхраняват в себе си характеристиките на вечния човешки стремеж към хармонични взаимоотношения - както в рамките  на атавистичния битовизъм, така и на нивото на общочовешка значимост. Според някои фолклорни представи денят на света Анна се свързва с "обръщането на слънцето на изток", с началото на новия аграрен цикъл (пролет), денят започва да расте, колкото пшеничено зърно. Обръщането на слънцето към зима според някои народни представи, е на Еньовден (24 юни, когато "Еньо си облича кожуха и отива за сняг", а според други преходът към зима се случва в деня на свети Вартоломей (11 юни).

Сред системата от табута, обслужващи празничната обрядност на Аньовден, водеща е забраната за домакинска работа с цел предпазване на децата и добитъка от болести и зловредни влияния. Жените не бива да се занимават с ръкоделие. Мъжете не трябва да излизат навън, за да не бъдат отвлечени от мамници и самодиви, които бродят по нивите и друмите.

В нощта срещу празника се извършват множество магически обредни практики, нерядко свързани с прокоби за раздяла, болест, смърт, безчестие. С цел предпазване на дома и семейството от злонамерени влияния, стопаните поръсват около къщите си просо, смесено с пепел (вид апотропейна, предпазваща магия). Ритуалът представлява своеобразно маркиране на чистото, своето, окултуреното пространство и отделянето му от чуждото, неокултуреното. Пред вратите на дома се запалва говежда тор, за която се смята, че с дима си пропъжда силите на злото. При домашното огнище още от вечерта се слага съд с пшеница и сол, покрива се с похлупак, а на сутринта с тях се извършва обредно захранване на домашните животни и птици - смята се, че така ще се запази плодовитостта им от посегателствата на мамниците.

Момите извършват гадателни обредни практики, които имат сватбена насоченост - в гърне засяват пшеничени зърна и потопяват във вода вишневи или ябълкови клонки. Ако пшеницата покълне, а клонките се раззеленят, момата ще се омъжи още през следващата година. Ритуалът съхранява в себе си посланието за предстояща промяна в социалния статус и подсказва готовността на младите жени да подходят към нея с нужната зрялост.

В деня на света Анна се месят обредни хлябове - житна жертва, обслужваща както култа към мъртвите предци, така и с цел омилостивяване на светицата, спечелване на нейното благоразположение и подсигуряване на бъдещи материални блага. Колачетата, заедно с варена пшеница, се раздават за здраве и плодородие сред членовете на семейството и жителите на общността.

Широко разпространен е обичаят "полазници" - по половата принадлежност на първия посетител в дома се извършват обредни гадания от инициален тип, касаещи бъдещото изобилие на реколтата, плодовитостта при домашните животни и благополучието в семейството. За да се раждат повече женски животни през следващата година, по къщите извършват ритуално обхождане малки момиченца-полазници. Домакините ги посрещат с радост и ги обсипват щедро с дарове, стаявайки в себе си надеждата за една по-добра предстояща година, за здраве и берекет. Така ритуалната обрядност, обслужваща опозицията "добро-зло", извежда на преден план обредната идея за преход в годишния календарен цикъл, посланието за едно ново начало и надеждата за по-добър живот.

  • Имен ден празнуват: Анна, Анелия, Анета, Аника, Аница, Анушка, Нуша, Нушка, Яна, Янка. В етимологичен аспект името Анна произхожда от еврейски и означава "благодат, милост".         - Анна се чества още на 3 февруари, 25 юли, 9 септември.
 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.