Начало Относно иконите Света Анастасия / Настася Черноризица
Света Анастасия / Настася Черноризица

На 22 декември Православната църква отбелязва празника на света великомъченица Анастасия Узорешителница, известна още като Анастасия Римска, Илирийска, Фармаколитрия и др. Тя е смятана за покровителка на лекарите и фармацевтите. В характеристиките на християнската светица са налице множество от реликтите на древни езически божества, което е доказателство за интеграцията и приемствеността между културните пластове и успешното адаптиране на една религиозно-философска система към друга. В някои етно-региони на територията на България света Анастасия е известна като Нащаша или света Чьорна (в Среднородопската област),  в Странджа наименованието й е Черноризе или Настася Черноризица, а в други Тракийски региони е популярна с името света Черна и се почита непосредствено след Зимния Атанасовден ( свети Тимньо, 19 януари), както и на Летния Атанасовден.

По подобие на света Богородица и света Анна, света Анастасия представлява специфична християнска персонификация на древно езическо божество - олицетворение на Великата Богиня-майка, която съхранява в себе си характеристиките на опозицията "живот - смърт".  От една страна, тя се свързва с хтоничното начало, с дисхармонията, с дисбаланса, с разрухата, със смъртта и болестите, а от друга страна се определя като представител на пораждащото начало, на плодовитостта, на изобилието, на хармонията, напредъка, на съзиданието. За древните траки това е богинята Бендида, която можела да отнема и да дава живот (тя е майка на Слънцето) и за това била почитана като повелителка на природата и плодородието. Тъй като от гледна точка на астрономията това е времето на зимното слънцестоене, на най-дългите нощи в годишния календар и периодът се характеризира с ограничена слънчева светлина и топлина, то голяма част от обредните практики са насочени към укрепване силите на соларното начало, към мощта на "земния огън", който е почитан като брат на Слънцето. В този смисъл празничната обрядност в деня на света Анастасия е опозиционна с ритуалността и семантиката на Горещниците и в същото време е подвластна на Вълчите празници. В центъра на обредните действия стои стремежът към възстановяване на разрушената хармония между хтоничното и соларното начало.

Според други изследователи, налице е култът към Дарзалас - бог на подземното царство и плодородието, сходен с Кабир, а според трети се наблюдава сходство с древногръцкия бог на смъртта, Танатос - син на богинята Никта и бог на смъртта. Той е брат-близнак на Хипнос и олицетворява ненасилствената, леката естествена смърт. Световният културен процес винаги е бил динамичен, а интеграцията между културите - многопосочна, за това почти всеки един култов персонаж от една религиозна система има свой етимологичен еквивалент  и в други митологични системи. 

Празникът на света Анастасия притежава подчертано женски характеристики и се почита най- вече от жените. Сред системата от табута, обслужващи обредността, най-изразително присъствие има пълната забрана за извършване на домакинска работа, поради страх от тежки болести и мъчителна смърт (света Черна да не почерни децата и дома). Тъй като света Черна се приема като персонифицирана християнска покровителка на смъртта и болестите, в ритуалността на празника се откриват множество сходства със света Екатерина и света Варвара , повечето обредни действия са насочени към омилостивяване на светицата и спечелване на благоразположението й. Месят се обредни хлябове, които се раздават за здраве и благоденствие, както и за възпоменание на мъртвите. Заедно с тях се раздават и ритуални варива (пшеница и царевица) сред членовете на семейството и жителите в общността. Според някои изследователи, важно условие е при замесването на хлябовете и приготвянето на варивата да се използва т.нар. "мълчана вода". Извършват се ритуални гадания, предимно от инициален тип, които целят прогнозиране на метеорологичните условия през новата календарна година и бъдещото плодородие през следващия аграрен цикъл. Култовото присъствие на огъня в празничната обрядност е предпоставка за извършване на катартични (пречистващи) и апотропейни (предпазващи) ритуални практики, при осъществяването на които е важно да присъстват            златото и среброто като символни елементи и като своеобразна противостояща двойка. Момите участват в обредни гадания със социо-нормативен характер - сватбената насоченост при култовите ритуали в деня на света Анастасия привежда в завършен вид парадигмата "раждане - живот - смърт", изграждаща фундамента на всеки обредно-празничен комплекс. До днес се е съхранил обичаят на древните траки - да се обръщаме с лице към Слънцето, молейки се за подкрепа в труден момент, търсейки решение на проблемна ситуация или очаквайки отговор на важен житейски въпрос.

  • Имен ден празнуват: Анастасия, Анастаса(-ка), Анаста, Наста(-я), Настася, Саня, Стася, Сия, Сийка, Тана, Таша, Сия, Сийка, Шана(-ка), Шина(-ка). В етимологичен аспект името Анастасия произхожда от гръцки и означава "възкръснала".                                                                - Освен на 22 декември, Анастасия се чества още на 29 октомври (света преподобномъченица Анастасия Римлянка) и на Великден.
 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.