Йордановден

На 6 януари Православната църква отбелязва Празника Кръщение Господне. В характеристиките на християнския празник се забелязва наличието на реликти от различни езически митологични системи и елементите на древни култови обредни практики, които съществуват в хармонично единство помежду си. Изразителният синкретизъм в обредността е поредното доказателство, че културният процес винаги е бил динамичен, а интеграцията между различните културни пластове е протичала многопосочно.

Във фолклорната памет на българина празникът е известен като Йордановден, Богоявление, Водици, Водокръщи и представлява естествено продължение на ритуалността, обслужваща Попова Коледа и свързаните с нея култови практики. Първоначално денят се е свързвал с Раждането на Христос и със съпътстващите го митологични събития - Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. В хода на своето историческо развитие празникът е претърпял редица метаморфози - от него се отделя Рождество Христово и различните християнски деноминации започват да го празнуват в различно време и по своеобразен начин. В Православната християнска митологична система е извършено сполучливо инкорпориране на празниците Кръщение Господне и Богоявление, при което се счита, че Бог се явява в своята Триединна същност и придава на събитието святост и неповторимост.

Дните от 5 до 8 януари са обединени в общ празничен комплекс, в чиято основа стои както преклонението пред езическо божество от хтоничен тип, към Богинята-майка, така и обслужването на  древния култ към водата.  В други древни представи в обредността на празника е застъпен култа към божество от соларен тип - в древен Египет на 5 срещу 6 януари се празнува раждането на бога на Слънцето, Аион, от девицата Коре. В същото време, на 5 януари се извършвали и обредни практики, обслужващи култа към р.Нил - водеща е митологичната представа, че в тази нощ от някои водоизточници е извирала кръв,  вместо вода. В процеса на интеграция между отделните култури в съдържанието на празника се наслагват множество разнородни елементи, които са предпоставка и за многообразни интерпретации. В някои фолклорни представи битува поверието, че в нощта на 5 срещу 6 януари "се отваря небето" и могат с лекота да се изпълнят всички съкровени желания. Налице са множество доказателства за присъствието на дуалистични настроения в едновременното почитане на опозициите "Слънце - Луна", "ден - нощ", "мъж - жена", "небе - земя", "добро - зло" и др., в които водещият лайтмотив е вечният човешки стремеж към хармония и съвършенство.

На Йордановден свършва периодът на Мръсните дни (Вълчите празници). На този ден, след отслужването на Тържествената празнична литургия, се организира ритуално шествие до естествения водоем в региона (река, море, езеро и др.) и попът хвърля във водите специално метално изображение на християнския кръст. Младите мъже, които на Бъдни вечер, Коледа, Сурва и Силвестровден са участвали в обредните практики със социо-нормативен характер, се хвърлят в ледените води да го намерят и извадят, с което доказват готовността си да влязат в брачни взаимоотношения и да изтърпяват всякакви житейски изпитания. Този, който намери кръста, получава от попа благослов и пари, а народът вярва, че Бог ще му отреди крепко здраве през цялата година. С ритуалното хвърляне на християнския кръст се извършва своеобразно кръщаване на водата в естествения водоем, а с изваждането му се доказва, че доброто винаги побеждава силите на злото. В социално - битов план с действието се маркира началото на нов период в човешкия живот - започва т.нар. "изпращане на сгледници", при което се извършват уговаряния за годежи. Периодът на сватбите трае до Великденските заговезни.

Като катартичен (пречистващ) елемент водата е застъпена в ритуалната обрядност на Християнската църква - тя е основен елемент в светите Тайнства Кръщение и Евхаристия. В чисто богословските параметри на празника стои извършването на Велик водосвет - тържествен ритуал, свързан с освещаването на вода, който се провежда два пъти в годината - на Попова Коледа и на Йордановден. Счита се, че осветената вода запазва катартичните и апотропейните си функции до следващата година и може да участва като очистващ и предпазващ елемент в различни обредни практики до новия Велик водосвет.

Със светена вода се почиства домашната икона, измива се лицето за здраве, хубост, ясен поглед и чиста мисъл, напръсква се жилището и всички предмети в него. С донесена от черквата свещ (по подобие на Великден) се запалва "нов" огън в кандилото на семейния иконостас - налице е и почитане на култа към огъня, който в древните обредни практики е образувал противостояща двойка с култа към водата. При семейната икона се поставят новите рождественски китки, а старите се изгарят - получената пепел се смесва със светена вода и се заравя при плодно дръвче или трендафилов храст (култ към земята). Според поверието, в нощта срещу Йордановден се "кръщават" (бият се) ветровете - налице е култово почитание и към четвъртия природен елемент, въздуха. 

Обредните хлябове, които се месят на Йордановден, трябва да се приготвят с миналогодишната светена вода и в знак на почит към светата Троица, трябва да бъдат три на брой - единият е предназначен за дома и семейството, вторият - за гостите, а третия се оставя за минувачите, заедно с бакър вино. На празничната трапеза присъстват ритуални варива, орехи, мед вино, баница с късмети, тиквеник, сушени плодове и др. По времето на Йордановден се извършват обредни гадания, касаещи метеорологичните условия и плодородието през новия аграрен цикъл. Според традицията, именниците правят курбан за здраве и посрещат гости. 

  • Имен ден празнуват: Йордан(-ка) - като етимологичен аналог на палестинската река Йордан, Йонко(-а), Богомил(-а) - "мил на Бога", Богдан(-а) - "даден от Бога", Боян (-а), Божан(-а), Борис(-ка), Борислав (-а), Данчо, Дана, Данка , Боголюб(-а) и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.