Начало Относно иконите Тодоровата неделя
Тодоровата неделя

Във фолклорната памет на българина седмицата след Сирни заговезни е известна като Тодоровата неделя и заедно с Месни заговезни и Тодоровден са обединени в единен празничен комплекс. Тъй като Месни и Сирни заговезни принадлежат към т.нар. "триодни" празници, датата на тяхното отбелязване е в пряка взаимовръзка с почитането на Възкресение Христово (Великден), то и Тодоровата неделя всяка година се празнува в различен времеви диапазон.  В различните етно-региони на територията на България периодът е известен и като Тудурица, Черната неделя, Лудата неделя, Глухата неделя и др.

В народните представи това е преходно време, в което върлуват силите на хтоноса и злото - всичките обредни практики са насочени към подсигуряване на плодородието и благополучието през новия аграрен цикъл, съхраняване на здравето на членовете от семейството и общността, предпазване на домашните животни от болести и ограничаване на вредоносните влияния. Тодоровата неделя представлява своеобразен опит за християнско преосмисляне на култово-религиозните представи, свързани с отдаването на почит към древни езически божества от соларен тип. Според древните вярвания, Тодоровата неделя е сестра на Русалската неделя след Празника на Света Троица, както и на Мръсните (Поганите) дни след Коледа.

Всеки един от дните на седмицата , съставляващи Тодоровата неделя, във фолклорните памет на старите българи е познат със свое специфично наименование, което е своеобразен етимологичен еквивалент на обекта на култово почитание. Всеки един от тези дни се характеризира и с наличието на свои специфични ритуални практики, изграждащи цялостния обредно-празничен комплекс.

Понеделникът на Тодоровата неделя в различните етно-региони от територията на България е популярен с многообразни наименования: Чист понеделник - свързва се с поставяне на началото на строг тридневен пост, наречен "тримирене", "тримиро", "тудуричене", "търпилка" и др. Според поверието, младите момичета, които искат да се задомят за красив момък, задължително трябва да преминат през този ритуал. На места празникът се почита против ухапвания от змии и една от обредните практики е приготвяне на ритуални хлябове с формата на змия. Другаде денят е известен като Бесен, Песи или Кучи понеделник и се свързва с ритуални връзвания на кучетата срещу бяс (вид имитативна магия). Популярно е и наименованието Куковден / Кукеровден. В древността кучето е било обект на култово преклонение, то е олицетворение на "опитомения вълк", на своето, окултуреното, чистото пространство. Всяка единадесета година в календара на прабългарите е в чест на кучето, а древните цивилизации са му посветили две от съзвездията на небосклона - Голямо куче (Canis Major) и Малко куче (Canis Minor).

- Съзвездието Голямо куче се намира в Северното небесно полукълбо. В състава му влиза най-ярката звезда, Сириус. Според древните митологични представи, то наподобява едно от кучетата на ловеца Орион. На небосвода най-ясно може да се наблюдава през януари, февруари и март. В съседство на Голямо куче са разположени съзвездията Кормило, Гълъб, Заек и Еднорог. Фигурата на съзвездието наподобява бягащо куче, което носи в устата си Сириус.

- Съзвездието Малко куче се намира  в Северното небесно полукълбо и се наблюдава най-ясно през периода от декември до май. В близост до него се намират съзвездията Рак, Хидра, Еднорог и Близнаци. Съзвездието Малко куче не притежава изразен геометричен силует и само с богата фантазия може да се види куче.

В някои етно-региони от територията на България наименованието Куковден се свързва с Благовец и първото кукане на кукувицата.

Вторникът на Тодоровата неделя е популярен с името Усов, Устрел, Усовски вторник. Наименованието му е етимологичен аналог на една от най-упоритите болести, които покосяват домашните животни. За съхраняване на здравето им се спазва поредица от строги табута - забрани за извършване на селскостопанска и домакинска работа, полово табу, въздържане от употреба на храни и напитки. В някои етно-региони денят се свързва с отдаването на култова почит към светците-градушкари и спечелването на тяхното благоразположение с цел опазването на бъдещата реколта.

Срядата на Тодоровата неделя се смята за един от най-опасните празнични дни през годината. Известна е с наименованията крива, Черна и Луда сряда. Спазват се система от строги табута с цел предпазване от лудост и неизлечими болести. В някои региони, освен към светците-градушкари, се отдава култова почит и към света Черна (света Анастасия / Настася Черноризица).

Четвъртък на Тодоровата неделя е известен с имената Шамотен, Въртоглав четвъртък, Въртолома. Празникът е популярен още като Зимният Вартоломей и образува противостояща двойка с Летния Вартоломей.

Петък от Тодоровата седмица е считан за един от най-тежките празници в годината. В народната памет е известен като Глух, Сух, Луд, Куц, Черен петък Тудуришки. Повечето обредни практики са насочени към опазване на бъдещата реколта от градушки и природни бедствия, както и към съхраняване здравето на децата и домашните животни. 

Събота е позната като Тудурица, Конски Великден, Тодоровден и представлява своеобразна контаминация между паганистични култово-обредни практики и християнски религиозни представи. Обект на култово почитание е конят, а подковата е негов допълващ обреден символ.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.