Начало Относно иконите Ароматните растения в обредността
Ароматните растения в обредността

Натюрморт

В ритуалната обрядност на повечето култово-религиозни празници неотменно присъстват растения, които имат свои специфични функции - апотропейна (предпазваща) и катартична (пречистваща). Те участват в обредни практики, които са насочени към обслужване на парадигмата "раждане - живот - смърт", стояща в основата на всяка митологична система. Най-често използваните растения са:

ЧЕСЪН - изключително разпространен апотроп, употребата му в ритуалната обрядност е реликт от древни езически митологични системи. Според преданията, славяните са поднасяли чесън в чаша като дар на своите езически кумири с цел спечелване на благоволението им и за предпазване от лош късмет. Латинското му наименование е Allium sativum и според вярванията, успешно предпазвал от вампири и зловредни влияния. Има задължително присъствие в обредните практики по време на Вълчите празници, в целия Коледно - Новогодишен празничен комплекс, на Русалската неделя, на Гергьовден и др.

БРЪШЛЯН - символизира здраве и дълголетие, а в древногръцката митология се свързва с представите за безсмъртие. Латинското му наименование е Hedera helix. В митологичните представи на друидите е свещено растение, в чест на което е посветен един зодиакален знак, обхващащ периода от 30 септември до 27 октомври - в индоевропейската астрологична система съответства на везни и скорпион. В естествена среда бръшлянът нерядко се развива като сапрофит, паралелно с дървесни видове -  съвсем естествено е в интерпретацията на символното му съдържание  да се вплетат елементи, отнасящи се до умението за сполучлива адаптивност, партньорство, толерантност. Бръшлянът присъства в инициационни практики, характеризиращи ритуалността на целия празничен цикъл от Игнажден до Ивановден. Участва в сватбената обрядност като от него се правят венците за булката, младоженеца и сватбеното знаме. Присъства в погребалните ритуали, възпоменателните обредни практики и в ритуалността на Задушниците като венче от бръшлян се поставя върху ритуалните варива. Кръстчета от бръшлян се поставят на входните врати и на вратите на обора с цел предпазане от болести и зловредни влияния. С листа от бръшлян се извършват ритуални гадания (предимно от инициален тип) на Бъдни вечер, Йордановден и Еньовден. В съвременната медицина с особен успех се използва като хомеопатично средство в борбата с целулита.

ЗДРАВЕЦ - латинското му наименование е Geranium.  Наименованието на растението е етимологичен аналог на понятието "здраве" - китка здравец има задължително присъстие във фолклорните обреди за здраве, дълголетие и благополучие. Познати са около 422 вида здравец, които с особен успех помагат при кръвоизливи, безсъние, хипертония, кожни възпаления, афективни състояния. 

БОСИЛЕК - известен е още като "царска билка". Латинското му наименование е Ocimum basilicum и по време на Римската империя стръкче босилек се е възприемал като проява на любов. В древен Египет е служел за балсамиране на мъртвите, а според индусите ароматът му е свещен подпомагал по-лекото преминаване в отвъдното. В мито-поетичните представи на народа ни босилекът се свързва с младостта и с моминската любов и има изразително присъствие в ритуалната обрядност на Младенци, в цялостния обредно-празничен комплекс на Коледа, в обредните практики на Летния Симеоновден и др.

РОСЕН - има изразително присъствие в ритуалната обрядност на Спасовден, а по време на Русалската неделя е разпространен обичаят "ходене по росен", който помагал за отстраняване на проблема с безплодие и за лечение на тежки болести. Според поверието, русалките и самодивите вият венците си от росен.

ВРАТИГА - латинското наименование на растението е Tanacetum vulgare. Популярни са и наименованията свирка, ветриче, рошава кадънка, глистава трева. Вратигата участва в някои обредни практики с катартична (пречистваща) насоченост. В някои случаи се смята, че наименованието на растението е семантичен аналог на думата "врата" и за това знахарите са го използвали при направата на амулети като силен апотроп - за "отваряне" на врати и успешно преодоляване на изпитания. 

ЧЕРЕН ГЛОГ - растението участва в апотропейни (предпазващи) обредни практики по време на Вълчите празници. Клонки от него се поставят при входните врати на домовете и на оборите с цел предпазване от демонични сили, болести и зловредни влияния. Латинското наименование на черния глог е Crataegus pentagyna.

ШИПКА - латинското й наименование е Rosa canina, a мито-поетичните представи на старите българи я определят като "царицата на билките". С особен успех шипката участва в обредни практики, посветени на плодородието, на пораждащото начало и възкресението, както и в ритуали за осигуряване на надеждна защита срещу зловредни влияния. В някои етно-региони от територията на страната ни за омилостивяване на самодивите и избавяне от болести при шипков храст жените оставяли питка с мед, стръкче босилек и нова дреха.

ХВОЙНА - участва в обредни практики с апотропейна насоченост, най-вече по време на Коледно - Новогодишен празничен цикъл. Латинското й наименование е Juniperus. В някои страни плодовете на хвойната служат за ароматизиране на алкохолни напитки (джин). 

РОЗМАРИН - латинското му наименование е Rosmarinus officinalis. което означава "морска роса". В народната памет е познат и с името "гюлбюл"- в етимологичен аспект произхожда от турскот "гюл"-"роза" и "булюк"-"многообразие". Участва в обредни практики с препазваща насоченост, служи като консервант на храни, обогатява аромата на напитки, използва се като съставна част от билкова смес за овкусяване на различни ястия с месо. 

ПЕЛИН - съществуват над 180 вида пелин. Принадлежи към семейството на маргаритката и вероятно това е една от причините растението да бъде наричано "божо дръвче". Познати са и наименованията "катриника",  "тарос", "естрагон". Използва се като подправка за овкусяване на вино (вермут). Обикновеният пелин (Artemisia absinthium) служи за приготвянето на абсент. Като билка и подправка има култово присъствие в обредността на Трифоновден и Дионисиевите празници. В културологичен аспект пелинът е наситен с многообразна семантика - в Гърция е познат като "името на звездата". Заради характерния горчив вкус, в Русия се свързва с лечителски хомеопатични практики. В някои източни култури пелинът е асоциативна персонификация на "горчивата истина", на разбитите илюзии.

СЛЪНЧОГЛЕД - в мито-поетичните представи на народа ни слънчогледът е определян като "Слънце с душата на цвете". Той притежава соларен израз и участва в множество хомеопатични обредни практики, характерни за Преображенския празничен комплекс.

КОПЪР - латинското му наименование е Anethum graveolens и принадлежи към сем. "сенникоцветни",  Apiaceaе, към което се приобщават магданозът и морковът. В древността е използван не само като подправка към ястия, но и като хомеопатично лечебно средство. Етерично-маслено растение е и ароматът му се възприема като тонизиращ, укрепващ нервната система и изострящ сетивата. Копърът е считан за национална подправка на Швеция, но у нас също намира широко приложение в кулинарията - като подправка в нашето национално ястие "таратор", за овкусяване на зелен фасул, сотирани картофки, зелева салата и др. В някои етно-региони на страната ни (по поречието на р.Дунав) копърът е популярен като "рибска мерудия", тъй като се използва за мариноване на риба, миди, раци и дивечови меса. Химичният състав на копъра го превръща в добър консервант при обработването и съхраняването на различни храни. В древността е широко разпространен флорален символ на благосъстояние, просперитет и успех в личния живот. Фларален атрибут в обредността на Никулден и в ритуалните практики, обслужващи Лунните/водните култове.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ - популярно е и като "мускатово орехче" и представлява семето на вечнозелено дърво. С изключителен успех участва в обредността на Коледа като архетип на здраве, късмет, дълговечност и непреходност. Консумира се в ограничени количества, тъй като може да предизвика халюцинации. Мускатовото орехче допълва аромата на дафиновия лист, черния пипер, бахар, канела, карамфил и др. 

МАГДАНОЗ - подправка с изключително фин и дискретен аромат. Използва се за овкусяване на супи и салати. Във фолклорната памет на народа ни е популярен с името "мерудия", но се смята, че това наименование е универсално и е събирателно за всички видове зелени подправки и ароматни растения. В някои етно-региони от територията на страната ни магданозът е популярен с древнославянското си наименование "петрушка", което е семантичен аналог на "петовръх" - с това нарицателно се свързват основните битанически характеристики на растението и разклоняването на листната му петура на пет връхчета.

МАЩЕРКА - използва се в множество обредни практики с катартична (пречистваща) и апотропейна (предпазваща) насоченост. Мащерката има фин аромат и се използва, както за овкусяване на ястия с месо и зеленчуци, така и за консервация на храни, за хомеопатично лечение на дихателната и нервната система и др. В някои етно-региони е популярна с наименованието "бабина душица" и е възприемана като важен флорален култов атрибут в обредността на Бабинден, култа към Богинята-Майка и пораждащото начало и в ритуални практики, обслужващи бременността, раждането и отглеждането на деца. Полиморфните характеристики в символното съдържание на мащерката се обуславя и от наименованието й "овчарски босилек" - тя участва в обредността на Гергьовден и влиза в състава на плънките при приготвянето на агнешки курбан. 

МАЙОРАНА - като растение и начин на употреба е сходна с ригана, но притежава по-фин и деликатен аромат. Тъй като съставките й се разпадат лесно, майораната се прибавя към топлата храна в края на приготвянето й. Влиза в състава на сосове за мариноване на меса, дробчета и зелени салати.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.