Гавриловден

Икона

Отдаването на култова почит към свети архангел Гавраил се извършва два пъти през годината - на 26 март и на 13 юли.

На 26 март Християнската Църква отбелязва Събор на свети архангел Гавраил. Празникът принадлежи към групата на т.нар. "минейни" празници и датата на неговото почитане е постоянна. В митологичната памет на българина е известен като Гавриловден и с Благовец образуват единен празничен комплекс, подчинен на религиозната концепция за въплътяването на Христос. 

При поставяне началото на нов аграрен цикъл в стопанския бит старите българи традиционно са се придържали към система от ритуали, обслужващи парадигмата "раждане - живот - смърт". Обредните идеи за сезонен преход в годишния календар, за пролетта, за обновлението в природата, за Възкресението, за възстановяване на нарушената хармония между доброто и злото, между мъжкото и женското начало, между нашия свят и отвъдното - това са лайтмотивите, залегнали в цялостния празничен комплекс. Амбивалентното съдържание в характеристиките на Празника е своеобразен опит за християнско преосмисляне на езическите дуалистични концепции за устройството на света. 

Основен персонаж в празничната обрядност е свети архангел Гавраил. В етимологичен аспект името му означава "сила Божия". Той е един от седемте велики ангели и метафорично е наричан от народа ни "Благовестник на Въплътяването на Христос", "Известител на тайните Божии". Архангел Гавраил принадлежи към първия, най-висшия чин на небесните сили - серафимския, който се намира най-близо до Създателя. Към ангелските чинове принадлежат още шест първенствуващи ангели, всеки от които е посветен на свое уникално служение, а именно: архангел Рафаил - целител на човешките недъзи, архангел Уриил - просветител на душите, архангел Салатиил - застъпник и молител пред Бога, архангел Йехудиил - прославител на Бога, архангел Варахиил - подател на Божието благословение, архангел Михаил - върховен вожд на небесните сили.

Като персонажи в годишния празничен календар свети архангел Гавраил и свети архистратиг Михаил (Архангеловден) образуват противостояща двойка. Характеристиките на ритуалността и в двата празника са подчертано паганистични - налице са реликти от древни езически митологични системи, обслужващи култа към живота и култа към смъртта, а същевременно с това присъства и зооморфно съдържание в обредния комплекс. Архангел Михаил се счита за един от покровителите на вълците, а свети архангел Гавраил - на змиите. В календара на прабългарите всяка шеста от дванадесетте години е посветена на змията. В митологичните представи на народа ни тя се възприема като асоциативна персонификация на стопанина на дома и като събирателен образ на духа на мъртвите предци. 

Полиморфното съдържание в характеристиките на Празника предполага наличие на изключително богата ритуална обрядност. За предпазване от болести и съхраняване здравето на членовете на семейството се спазва система от табута, най-изразителни сред които са забрана за извършване на домакинска и селскостопанска работа, не се впрягат домашните животни, спазва се полово табу. Извършва се ритуално почистване на дома и поръсване със светена вода - ритуал с катартични (пречистващи) и апотропейни (предпазващи) функции. Сметта се изгаря на ритуалната клада - чрез огъня в древността дедите ни са прогонвали змиите, болестите и всички причинители на злото. Паленето на ритуален огън е характерна част от посветителните обредни практики. Момите провеждат обредни шествия до всички домове на територията на общността - ритуал с изразителен социо-нормативен характер, по време на който младите момичета извършват своеобразно "представяне" в обществото и заявяват готовността си да встъпят в  бъдещи брачни взаимоотношения. Тъй като Гавриловден се пада по време на Великия пост, на празничната трапеза се поднасят само постни ястия, обредни хлябове, вино, ритуални варива и др. Курбанът, предназначен за спечелване благоразположението на светеца и осигуряване на подкрепата му в трудни житейски ситуации, може да бъде приготвен от риба. Организират се общоселски сборове и се формират общи празнични трапези, чиято единствена цел е споделянето - на радостта от Благата вест за Въплътяването на Спасителя, на надеждата за благоденствие и хармонични взаимоотношения в семейството.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.